Uber beschuldigd van het negeren van klachten van dronken chauffeurs in Californië

NurPhoto via Getty Images

In de laatste reeks slechte PR voor Uber kan het bedrijf opnieuw een boete krijgen van toezichthouders in de staat Californië, dit keer omdat het naar verluidt niet heeft gekeken naar klachten van chauffeurs over de dienst die onder invloed zijn. Zoals de Los Angeles Times meldt, heeft de staat een nultolerantiebeleid voor dronken chauffeurs op platforms voor ritjes, wat betekent dat het bedrijf een chauffeur onmiddellijk moet schorsen en onderzoeken als ze een klacht ontvangen. Maar volgens een juridische aanvraag van de California Public Utilities Commission, heeft de ride-hailing-gigant in de periode van een jaar van augustus 2014 tot 2015 geen actie ondernomen in ten minste 149 klachten en heeft hij mogelijk gevaarlijke chauffeurs op de weg achtergelaten.

Volgens de CPUC-regels moeten ride-hailing-services zoals Uber en Lyft een in-app-oproep of rapportagefunctie bevatten voor klachten van rijders. Zoals het bureau in zijn briefing opmerkte, is er echter geen manier om een ​​klacht te markeren als een beschuldiging van DUI. 'De fout in die aanpak', schreef het bureau, is dat een chauffeur niet wordt geschorst totdat Uber de klacht met de hand kan beoordelen en identificeren. Van de 154 klachten die het bureau beoordeelde, vond het zelfs dat Uber in 149 ervan de chauffeurs niet onmiddellijk had geschorst. In 64 gevallen bleven chauffeurs zelfs berijders ophalen binnen een uur nadat een berijder een klacht had ingediend. Uber zou naar verluidt slechts een onderzoek hebben uitgevoerd in 21 van de gevallen die de CPUC heeft beoordeeld en uit tegenstrijdige gegevens blijkt ook dat sommige chauffeurs urenlang ingelogd konden blijven en gemarkeerd als beschikbaar nadat Uber beweerde dat het hun accounts had opgeschort.Ter verdediging van Uber meldde het bedrijf dat het in die periode in totaal 2.047 nultolerantieklachten heeft ontvangen en als gevolg daarvan in totaal 574 chauffeurs heeft gedeactiveerd. De briefing van de CPUC suggereert echter dat de gegevens van Uber mogelijk geen volledig beeld schetsen. Toen we om commentaar vroegen, schreef een Uber-woordvoerder via e-mail: 'We hebben nultolerantie voor rijden onder invloed zoals beschreven in onze communityrichtlijnen. Dit rapport heeft betrekking op klachten in 2014 en 2015 en sindsdien hebben we onze processen aanzienlijk verbeterd.'

Hoewel in de communityrichtlijnen van Uber staat dat het bedrijf chauffeurs mag schorsen als ze meerdere onbevestigde klachten over drugs- of alcoholgebruik ontvangen, wees de CPUC erop dat dit niet alleen in strijd is met de nultolerantieregel, maar dat Uber zich niet eens aan hun eigen beleid. Het bureau heeft naar verluidt 25 gevallen gevonden waarin Uber na drie of meer klachten niet kon schorsen of onderzoeken.

Voor elk van de 151 overtredingen beveelt de CPUC een boete van $ 7.500 aan, voor een totaal van meer dan $ 1,1 miljoen. Zoals de LA Times opmerkt, zal een administratieve rechter de argumenten van beide partijen horen alvorens de vergoedingen goed te keuren of af te wijzen.

Aanbevolen verhalen

Verrassing! Uber Workforce scheef in zwaar wit, mannelijk

Het diversiteitsprobleem van Uber komt misschien het meest duidelijk naar voren als we kijken naar de samenstelling van het technische leiderschapsteam, dat voor 88,7 procent uit mannen bestaat en geheel blank of Aziatisch is.

Snapchat beschuldigd van het persen van een wapenveiligheidsgroep voor geld

'Mic' meldt dat een medewerker suggereerde dat hij pro-NRA-advertenties zou weergeven naast berichten over wapenbeheersing.

Uber-CEO Travis Kalanick zegt dat hij moet 'opgroeien' nadat video van ruzie met een chauffeur is vrijgegeven

Nou... het wordt tijd.

De nieuwe wearable van BACTrack vertelde me hoe dronken ik was op CES

Dik, dronken en dom is geen manier om door het leven te gaan, zoon.