Turkije blokkeert Wikipedia vanwege vermeende 'lastercampagne'

Ozan Kose/AFP/Getty Images

Turkije heeft misschien net zijn inspanningen opgevoerd om de online vrijheid van meningsuiting te vernietigen. Het land heeft Wikipedia geblokkeerd omdat het zogenaamd een 'lastercampagne' voerde door artikelen toe te staan ​​waarin werd beweerd dat de Turkse regering samenwerkte met militante groeperingen. De regering zegt de beperkingen op te heffen als Wikipedia eraan voldoet, maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren tenzij er bewijs is dat de beweringen over samenwerking niet waar zijn. Jimmy Wales en de Wikimedia Foundation zijn vastbesloten om de waarheid in de berichtgeving te beschermen, en dat betekent het posten van artikelen die niet bepaald vleiend zijn voor politici.

Dienovereenkomstig vertelt de Wikimedia Foundation ons dat het 'toegewijd' is om Wikipedia beschikbaar te houden in Turkije. Het dringt aan op een 'rechterlijke toetsing' van de beslissing. De volledige verklaring kunt u hieronder lezen.Het verbod geldt misschien niet voor altijd, zelfs als het Wikipedia-team weigert toe te geven. Het verbod moet binnen 24 uur na de inwerkingtreding naar een rechtbank en die rechtbank heeft twee dagen om te beslissen of het verbod blijft gelden. Er zijn in het verleden succesvolle uitdagingen geweest tegen verboden. Het is echter moeilijk om dit niet te zien als onderdeel van een huiveringwekkende trend van online censuur in Turkije - vooral in de nasleep van een referendum dat, als het wordt gehandhaafd, president Erdogan verregaande bevoegdheden verleent. Het leiderschap van het land is vastbesloten om koste wat kost vast te houden, en dat betekent het onderdrukken van alle internetinhoud (waar of niet) die de legitimiteit ervan in twijfel trekt.

'De Wikimedia Foundation heeft vernomen dat de toegang tot Wikipedia in Turkije per zaterdag 29 april is geblokkeerd. Wikipedia is een rijke en waardevolle bron van neutrale, betrouwbare informatie in honderden talen, geschreven door vrijwilligers over de hele wereld. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat Wikipedia beschikbaar blijft voor de miljoenen mensen die er in Turkije op vertrouwen. Daartoe werken we actief samen met externe raadslieden om rechterlijke toetsing te verkrijgen van de beslissing die de toegang tot Wikipedia beïnvloedt. We hopen dat het probleem snel kan worden opgelost.'

Aanbevolen verhalen

Kijk hoe een 3D-printer een heel gebouw maakt

De mechanische arm van de bot is uitgerust met sproeiers die een groot aantal stoffen kunnen uitspugen die worden gebruikt in de bouw, zoals beton of isolatie.

Chrome blokkeert slimme URL-phishingmethode

Door niet-Latijnse Unicode-tekens te gebruiken, is het theoretisch mogelijk om een ​​domeinnaam te registreren voor een phishing-website die er bijna identiek uitziet als degene die hij probeert te spoofen.

De beste tools om uw Wikipedia-ervaring te verbeteren

Wikipedia is niet altijd gemakkelijk te navigeren. Deze sites en apps maken het gebruik gemakkelijker.

Ubisoft-managers beboeten miljoenen voor vermeende handel met voorkennis

Het bedrijf zegt natuurlijk in beroep te gaan tegen deze aanklachten.

Geek Trivia: de eerste president die officieel gratie verleende aan een Thanksgiving die Turkije was?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!