TSA ontkracht zijn eigen screening op luchthavengedrag

Saul Loeb/AFP/Getty Images

Als je ooit vermoedde dat de TSA-screening op luchthavengedrag (waarbij wordt gezocht naar visuele tekenen van liegen of stress) gewoon een ander voorbeeld was van ineffectieve beveiligingstheater, heb je nu wat wetenschap om je vermoedens te staven. Dankzij een rechtszaak heeft de ACLU TSA-bestanden verkregen waaruit blijkt dat de organisatie haar programma voor 'gedragsdetectie' heeft gepusht en zelfs heeft uitgebreid, ondanks een gebrek aan ondersteunend bewijs. Terwijl de TSA beweert dat het tekenen van duistere activiteit kan detecteren door friemelende, schimmige ogen en andere visuele signalen, suggereren onderzoeken in zijn bestanden precies het tegenovergestelde: je zou net zo veel succes hebben door willekeurig te kiezen. En die zijn in gecontroleerde omstandigheden, geen drukke luchthaven waar angst en stress de norm zijn.

Overheidsauditoren constateerden ook dat de TSA zijn screening uitvoerde 'zonder eerst de wetenschap erachter te valideren', en hield het vol toen die auditors constateerden dat er geen wetenschappelijke onderbouwing was. Bij het aanbieden van rapporten aan de regering zou de TSA regelmatig haar zaak overdrijven en beweren dat er ondersteunend bewijs is zonder concrete voorbeelden te noemen.Tot overmaat van ramp vertonen de documenten tekenen van racisme, seksisme en religieuze discriminatie die mogelijk meer kwaad dan goed doen. TSA-onderzoeksmateriaal voor gedrag was tot eind 2012 bijvoorbeeld uitsluitend gericht op Arabische en moslimterroristische dreigingen en suggereerde in 2006 dat vrouwen gemakkelijker kandidaten voor zelfmoordaanslagen zouden zijn omdat ze 'emotioneelder zijn en daarom gemakkelijker te manipuleren'. Zelfs nadat de TSA een meer neutrale benadering had gekozen, waren er nog steeds gevallen waarin gedragsinspecteurs werden aangemoedigd om zich te concentreren op passagiers uit het Midden-Oosten. Agenten vertrouwden niet alleen op rommelwetenschap, maar pasten het selectief toe -- gevaarlijk wanneer veel terroristische daden in de VS niet door moslims worden gepleegd.

Zoals je zou kunnen raden, heeft de ACLU al suggesties. Het wil dat de TSA gedragsscreening helemaal afschaft en een 'rigoureus' antidiscriminatietrainingsprogramma implementeert. De regering zou ondertussen follow-upbeoordelingen moeten uitvoeren om de wetenschappelijke validiteit van het beleid van de TSA aan te vechten. Er is geen garantie dat de TSA het advies van de ACLU zal opvolgen, maar de bevindingen kunnen moeilijk te negeren zijn.

Aanbevolen verhalen

YouTube rolt mobiele livestreaming uit naar zijn grootste makers

Het zal binnenkort beschikbaar zijn voor iedereen met 10.000 abonnees.

Worden biometrische poorten de toekomst van luchthavenbeveiliging?

In de onstabiele wereld van vandaag is beveiliging belangrijker dan ooit. Volgens BBC News, vijf maanden geleden (juni 2016), een pistool- en bomaanslag op Istanbul Atatur...

Facebook volgt Snapchat, Instagram met zijn eigen versie van verhalen

Met Stories, momenteel beschikbaar in Ierland, kunnen mensen hun vrienden gedurende de dag op de hoogte houden van hun activiteiten.