De 'Basslet' plaatst een haptische subwoofer om je pols

de--en-039;basslet-en-039;-zet-een-haptische-subwoofer-op-je-pols foto 1

Bas, het is de (muzikale) laatste grens. Daarmee bedoel ik dat het het deel van de muziek is dat goed gedaan moet worden. Te veel en liedjes klinken als een puinhoop. Te weinig, en er is geen lef. Kom Basslet binnen, van Lofelt. In een notendop, Basslet ziet eruit als een horloge, maar het bevat eigenlijk een transponder die de lage frequenties van je muziek omzet in trillingen die 'voelen' als bas. Het trilt echter niet als een telefoon, het past bij de muziek, dus als de bas van lage naar hoge toon stijgt, voel je dat zwaaien. Het is een heel ongebruikelijk idee om te begrijpen, maar als je het eenmaal probeert, snap je het meteen. Het is een beetje gek, maar het is ook erg leuk.

De mede-oprichters van Lofelt hebben vorm, beiden werkten bij twee van de toonaangevende muzieksoftwarebedrijven (Ableton en Native Instruments). Ze kennen bas en het belang ervan in muziek (of in ieder geval bepaalde stijlen). Dit is ook niet het eerste product dat voelbare bas uit de koptelefoon en op je huid brengt. SubPac doet dit al een tijdje met zijn rugzak- en stoelvriendelijke producten. Tactiele bas heeft natuurlijk ook toepassingen buiten het luisteren naar muziek. Gaming en VR zijn voor de hand liggende voorbeelden, net als thuisbioscoop en DJ-en. Overal waar je geluid wilt toevoegen, zonder je buren te storen.De Basslet zelf ziet eruit als een minimalistisch horloge van Zweeds design. Het is een leeg, matzwart vierkant van ongeveer een centimeter lang, met een eenvoudige rubberen band. Er zijn twee knoppen aan de zijkant die fungeren als 'volume'-regelaars, hoewel het echt meer 'intensiteit' is omdat er geen echt geluid wordt geproduceerd, alleen het gevoel van geluid (denk aan wanneer je ribben trillen in een luide club of auto).

Basslet is tot op zekere hoogte draadloos. Je plugt je koptelefoon er niet in, maar daar is een bijbehorende dongle voor. De wearable communiceert vervolgens met de dongle en levert de 'bas' in realtime, of heel erg in de buurt van realtime. Af en toe voelde ik enige vertraging. Geen enorme hoeveelheden, en het is moeilijk te zeggen gezien de mix van zintuigen in het spel, maar als er veel gaande is in het nummer, kan het een beetje aanvoelen als een brij van trillingen, mogelijk net zo goed de fout van de audio als van al het andere.

de--en-039;basslet-en-039;-zet-een-haptische-subwoofer-op-je-pols foto 2

Technisch gezien vertaalt Basslet alles van ongeveer 10 Hz - 250 Hz in iets dat je kunt voelen. Ik hou van baszware muziek, dus dit is een product dat voor mij zingt (ik ben ook dol op de SubPac). Ik kan me voorstellen dat als je muzieksmaak wat meer... ontspannen is in de basafdeling, het idee om op te vijzelen wat er is misschien niet zo logisch is. De levensduur van de batterij wordt geschat op zes tot twaalf uur, afhankelijk van hoeveel je hem opkrikt (voor mij is dat altijd en overal).

Om van de bassensaties te genieten, moet je Basslet behoorlijk strak dragen. Het probleem is dat de rubberen band die wordt geleverd niet de gemakkelijkste is om met één hand te trekken en vast te klemmen. Ik had de techniek al snel onder de knie, maar sommige van mijn collega's rommelden een paar minuten rond om het strak genoeg te krijgen om goed te werken. Het goede nieuws is dat je de band kunt vervangen door elke conventionele horlogeband, wat betekent dat je ook de stijl kunt mixen.

Voor $ 199 is dit misschien moeilijk te verkopen aan die baskoppen die blij zijn met een koptelefoon van ongeveer dezelfde kosten. Maar als je iemand bent die van muziek houdt voor het 'gevoel' en het wil verbeteren op een manier die een koptelefoon nooit zou kunnen, dan is dit iets waar je dol op zult zijn. Met meer dan $ 600.000 opgehaald via het Kickstarter-project, zijn er genoeg mensen in die categorie. Ik ben er zeker een van. Ik voel me al een beetje leeggelopen elke keer als ik het uitdoe. Dus dat ga ik eigenlijk (bas-isch?) nooit doen.

Aanbevolen verhalen

Eindelijk een haptische weergave die de moeite waard kan zijn

Tanvas maakt gebruik van een decennium aan onderzoek en maakt je smartphone of tablet een beetje tastbaarder.

Nvidia zet AI in auto's, gaming-installaties in de cloud

Nvidia had hier op CES een keynote boordevol actie.