SXSW 2017: is je baas een psychopaat? Uw e-mails kunnen de aanwijzing bevatten.

Ze zijn charismatisch, onvoorspelbaar en laten je dingen doen die je je nooit had kunnen voorstellen.

Deze eigenschappen zouden de meest inspirerende bazen kunnen beschrijven die je ooit hebt gehad. Maar zoals we deze week op een SXSW-panel hebben geleerd, kunnen ze ook psychopaten beschrijven in combinatie met andere belangrijke eigenschappen zoals ego, zelfbedrog en ongevoeligheid.

In feite zeggen de experts van het panel dat er bijna één psychopaat is voor elke 100 mensen, met tarieven op de werkplek, vooral in leiderschap, dankzij het gemak van psychopaten met manipulatie. Uit onderzoek blijkt dat bijna 4 procent van de CEO's van bedrijven psychopaten zijn, en dit percentage is bijna verdubbeld onder middenmanagers. (Schokkend genoeg is het aandeel psychopaten onder middenmanagers bijna net zo hoog als het aandeel psychopaten in middelzware gevangenissen.)In de wereld van startups kunnen psychopaten bijzonder moeilijk te herkennen zijn. Psychopaten zijn misschien irrationeel en gedreven door ego, maar succesvolle ondernemers zijn dat ook, zegt Brian Stolle, een durfkapitalist die zegt te hebben gewerkt met oprichters die aan een psychopathisch profiel voldoen.

Ondernemerschap dwingt je van nature tot onnatuurlijke dingen, zoals vrienden en familie opzij zetten voor het welzijn van een bedrijf. En aangezien geen enkele startup succesvol is zonder een team, zegt Stolle, moeten charismatische startup-oprichters anderen overtuigen om dezelfde schijnbaar onnatuurlijke daden te plegen, waardoor het des te moeilijker wordt om ouderwetse drukte te scheiden van de deskundige manipulatie van een psychopaat.

Ze overtuigen je ervan dat er iets kan waarvan niemand anders denkt dat het kan, zegt Stolle.

Ze kunnen kwetsend en kwetsend zijn, waarbij pesten een kostbaar personeelsverloop veroorzaakt en de kwaliteit van leven van het personeel vernietigt. Gelukkig delen echte psychopaten bepaalde eigenschappen - die je misschien herkent uit chats, sms'jes en e-mails. Deze verschillende taal- en gedragspatronen kunnen iedereen helpen het hoofd te bieden aan en mogelijk zelfs het meeste te halen uit de bijdragen van een psychopaat aan een team.


Er is een verschil tussen psychopaten en alleen mensen die we als moeilijk of zelfs grillig of gewelddadig beschouwen, zegt Michael Woodward, een geregistreerd psycholoog die psychopathische moordenaars heeft bestudeerd. Een psychopaat valt op, zegt Woodward, dankzij een mix van interpersoonlijke, levensstijl- en gedragstekorten die ze kunnen maskeren, althans voor een bepaalde periode. Woodward legt uit: Ze komen erg charmant en gezellig over. Maar onder dat fineer schuilt een gebrek aan wroeging, een amoraliteit en een echte ongevoeligheid.


Vijandigheid: Psychopaten hebben een emotioneel tekort en praten niet veel over anderen of uiten angst. Psychopaten gebruiken echter veel negatieve, vijandige taal, ongeacht met wie ze praten, omdat ze hun spraak niet voor verschillende doelgroepen kunnen moduleren. Ze praten op dezelfde manier tegen een vriend, een collega op het werk of op een bericht op sociale media. Dit gedrag kan schokkend zijn, zelfs schokkend.

Godslastering: Psychopaten houden ook van vloeken. Zozeer zelfs dat Stolle godslastering als test gebruikt bij het evalueren met welke startups hij moet werken. Hij vraagt ​​de oprichters om de F-bom in gesprek te laten vallen om te zien hoe ze zullen reageren.

Complexe taal: een emotioneel tekort kan psychopaten ook moeilijk te begrijpen maken. Er is een verband tussen emotioneel begrip en de impact ervan op lezen en schrijven, zegt Jeff Hancock, een professor aan de Stanford University die bekend staat om zijn onderzoek naar hoe mensen technologie gebruiken om te misleiden. Deze verbroken verbinding betekent dat een psychopaat meer gecompliceerde taal en vreemde bewoordingen gebruikt, vooral in schriftelijke communicatie.

Spanningen die psychopaten gebruiken kan een andere belangrijke aanwijzing zijn. Wanneer ze een negatieve gebeurtenis beschrijven, zullen ze er afstand van nemen, de eerste persoon vermijden en het verder in het verleden plaatsen dan het had kunnen zijn.


Leugens: we liegen allemaal - vaak een paar keer per dag - maar psychopaten liegen niet voor een specifiek doel, zegt Hancock. Terwijl de meeste leden van de algemene bevolking misschien liegen om iemands gevoelens te redden of een fout te verbergen, liegen psychopaten puur om te manipuleren. Ze genieten alleen al van het bedriegen van mensen - iets wat hij een misleidend genot noemt.


Egoïsme: Psychopaten worden gedreven door hun eigen behoeften, en praten over seks, eten en geld zullen hun gesprekken verteren. Bij het beschrijven van dit fenomeen beschreef Woodward iets dat hij 'het kippenvleugeleffect' noemt, een term die werd aangewakkerd door zijn eigen onderzoek met veroordeelde moordenaars.

Bij het bespreken van een moord was Woodward geschokt door hoe kleine gevangene vertelde over zijn werkelijke misdaad en hoeveel details hij had gebruikt om de 15 cent chickenwing deal te beschrijven die hij op de dag van de moord bij een stripclub had gepikt. Niet-psychopaten zouden er nooit aan denken om deze details naar voren te brengen en zouden in feite een misdaad in morele termen bespreken. Psychopaten, aan de andere kant, zitten vast in de overlevingsmodus, voegt Hancock eraan toe, en kunnen niet opstijgen vanaf de laagste treden van Maslow's hiërarchie van behoeften.


Betreed voorzichtig. Psychopaten kunnen grillige pestkoppen zijn, maar ze rekruteren beschermers. Deze kunnen worden aangesteld als lakeien die optreden als goede vertrouwenspersonen of zelfs investeerders waarvan ze weten dat ze in een hachelijke situatie zullen wachten op een sterke exit. Helaas behoren medewerkers van human resources vaak tot hun beschermers, aangezien psychopaten vaak leidinggevende posities bekleden. Als gevolg hiervan kiezen de mensen die in de beste positie zijn om te voorkomen dat een situatie verslechtert, ervoor om dat niet te doen, waardoor slecht gedrag in de loop van de tijd wordt versterkt.

Deze beschermers zijn niet eens echt veilig voor het grillige gedrag van een psychopaat. Psychopaten geven om mensen die een behoefte aan hen dienen. Zodra iemand stopt met het voorzien in die behoefte, wordt hij weggegooid. Psychopaten kunnen deze bondgenoten in een dubbeltje aanzetten en ze zelfs uit een organisatie duwen, zegt Woodward.

Help ze slagen. Omdat psychopaten stoutmoedige denkers zijn, zegt Woodward, kunnen ze in eerste instantie geweldige dingen voor organisaties doen. Het voeden van hun heldenmentaliteit kan leiden tot goede constructieve daden voor een bedrijf - in ieder geval op korte termijn.

Toon uw interesse. Psychopaten zijn geïnteresseerd in zichzelf, maar ook in het feit dat jij in hen geïnteresseerd bent. Ze geloven oprecht in hun expertise en hun capaciteiten, zegt Woodward. Als u dit in gedachten houdt, kunt u uw interacties met een psychopaat waarschijnlijk succesvoller maken.

Onderhandelen door te schrijven. Psychopaten zijn het meest succesvol van aangezicht tot aangezicht, zegt Hancock. Ze spelen non-verbale reacties uit door middel van mimiek en door de emoties van anderen te simuleren. Ze zijn betrokken en zien het effect van hun manipulaties uit de eerste hand en in realtime. Schriftelijke communicatie daarentegen haalt mensen uit hun charmes. En omdat chats, e-mails en sms'jes minder interessant worden voor psychopaten, kunnen ze over het algemeen praktischer, effectiever en krachtiger worden. Op tekst gebaseerde communicatie is een schild, zegt Hancock.

Stel basisregels vast. Bij het werken met een psychopaat kunnen een paar eenvoudige richtlijnen essentieel zijn, adviseert Stolle. Als je ervoor kiest om iets te doen, vraag dan of het iets is dat je wilt doen en in lijn is met je waarden, stelt hij voor. Als u zich aan deze principes houdt, kunt u zich concentreren op de behoeften van de taak, niet op de behoeften van de psychopaat, en uw eigen gemoedsrust beschermen.

Linda Lacina

Linda Lacina is de hoofdredacteur bij Entrepreneur.com. Haar werk is verschenen in de Wall Street Journal, Smart Money, Dow Jones MarketWatch en Family Circle. E-mail haar op llacina@entrepreneur.com. Volg haar op @lindalacina op Twitt...

Lees verder

Aanbevolen verhalen

Elektron's Analog Heat upgradet je synth- en drummachine

Voeg warmte toe aan uw digitale instrumenten.

Joe Biden smeekt SXSW om hun talenten te gebruiken om kanker te bestrijden

Net als talloze anderen heeft voormalig vice-president Joe Biden de verschrikkingen van kanker van dichtbij meegemaakt. In 2015 stierf zijn zoon Beau op 46-jarige leeftijd na een gevecht...

SXSW 2017: waar je op moet letten tijdens het weekend

Vind de SXSW-hoogtepunten van dit weekend allemaal op één plek.

Xiaomi-baas zegt dat het bedrijf 'te snel' is gegroeid

Daarom onthult het dit jaar geen verkoopcijfers voor smartphones.