'Super Mario Odyssey' ziet er misschien bizar uit, maar het voelt precies goed

Er is misschien geen beter voorbeeld van Nintendo's creativiteit in gamedesign dan de Super Mario Bros.-franchise. Op het eerste gezicht lijkt de mascotte van het bedrijf een onveranderlijke, statische figuur. In werkelijkheid past elke game waarin hij speelt de Mario-formule enigszins aan - door nieuwe power-ups toe te voegen in Super Mario Bros. 3, een nieuw levelontwerp in Super Mario World of de introductie van verkenning in Super Mario 64. Als de E3-demo van de nieuwste game in de franchise is een indicatie, het nieuwste avontuur van onze favoriete loodgieter is niet anders: Super Mario Odyssey is een creatieve, vrolijk leuke remix op een formule die het bedrijf al tientallen jaren aan het tweaken is.

Odyssey is met name een evolutie op de nu klassieke open-exploratieplatforming van Sunshine en Mario 64. Net als in die games heeft de speler de vrije hand om door talloze unieke en interessante werelden te dwalen, en te kiezen of en wanneer ze de game willen voortzetten. verhaal door op verzamelobjecten te jagen en uitdagingen aan te gaan. Het verschil hier ligt in de werelden die Mario verkent. Ze zijn veel, veel groter - en vaak enorm verschillend in stijl van elkaar.

In het begin is dit bijna schokkend. In New Donk City, een uitgestrekte metropool, ziet Mario's korte, gehurkte lichaam er opvallend misplaatst uit. Genoeg dus om me naar de presentatoren op Nintendo's E3-stand te laten gaan en een rare vraag te stellen: is Mario zelfs maar een mens? De aanwezige woordvoerder zei dat de officiële lijn van het bedrijf voor die specifieke vraag was om te zeggen dat hij een inheemse zoon was van het Mushroom Kingdom.-and-039;super-mario-odyssey-and-039;-may-look-bizar-maar-het-voelt-precies-goed foto 1

Het is een verrassend onthullend antwoord. In Super Mario Odyssey wordt elke 'wereld' die je bezoekt een 'Koninkrijk' genoemd. Wissel misschien af ​​naar het land waar het titelpersonage van de game vandaan komt. Het verkennen van het idee kan te diep in Mario's extreem beperkte kennis duiken, maar het geeft een interessante reden waarom Mario er een beetje misplaatst uitziet in sommige van Odyssey's werelden - ze zijn opzettelijk, opvallend vreemd. Dit wetende maakt het cartooneske ontwerp van de loodgieter er niet beter uit in de grote stad.

Als je echter voorbij kunt gaan aan hoe raar Mario eruitziet in sommige van deze instellingen, schept dit een interessant precedent. Super Mario Odyssey zou het personage mogelijk overal mee naartoe kunnen nemen, zelfs naar locaties die niet overeenkomen met de traditionele Nintendo-thema's of esthetiek.

Afgezien van de visuele stijl is Odyssey echter heel erg een Mario-spel. De wolkenkrabbers van New Donk City zijn ontworpen om te worden beklommen en verkend en zijn de perfecte speeltuin voor 3D-platforming. Terwijl ik tussen steigers door van de muur sprong, op telefoonpalen klom en op de daken van de stad stond, maakte ik me er niet meer druk om dat Mario kleiner was dan de andere mensen in Donk. Ik was gefocust op het verzamelen van munten, het vinden van de 'maan'-items die nodig zijn om de Odyssey (Mario's luchtschip) van stroom te voorzien en het leren gebruiken van Mario's nieuwe vaardigheden om vijanden te verslaan en nieuwe geheimen te vinden.

En natuurlijk komt daar de ervaring samen: de gameplay. Odyssey is gebouwd op de klassieke Mario-platformregels, maar hij heeft ook een paar nieuwe vaardigheden. Natuurlijk kan hij rennen, springen en stuiteren door het landschap van de game, maar zijn hoed dient nu als een alleskunner. Mario kan zijn pet gooien om vijanden te verslaan of munten te verzamelen, en door de werpknop ingedrukt te houden, kun je hem lang genoeg op zijn plaats vergrendelen om er vanaf te springen, waardoor een geïmproviseerd platform ontstaat dat je kan redden van vallen of je kan helpen om eruit te komen van bereikbare richels.

Mario's hoed kan ook worden gebruikt om vijanden te 'vangen', zodat de speler ze kan bezitten en controle over hun lichaam kan krijgen. Dit lijkt de versie van de game te zijn op traditionele power-ups. In plaats van Mario uit te rusten met een Bullet-bill-themakostuum, neemt hij gewoon de controle over een Bullet-bill om over delen van een level te vliegen. Deze hattrick werkt ook op objecten. Zie je een verende paal in de grote stad? Gooi je hoed erop en gebruik hem om Mario over de wereld te gooien.

-and-039;super-mario-odyssey-and-039;-may-look-bizar-maar-het-voelt-precies-goed foto 2

Ondanks alles wat nieuw is in Super Mario Odyssey, blijft het kern-DNA van de franchise bestaan. Heck, sommige delen van het spel vlakken Mario af naar zijn vertrouwde 8-bit NES-sprite voor volledig traditionele 2D-platforming. Super Mario Odyssey is creatief en raar, maar kan de eerste stap zijn om de franchise naar een meer realistische setting te brengen. Het Metro Kingdom van de game (thuisbasis van New Donk City) en het Forest Kingdom dat in andere trailers wordt getoond, zijn weelderig en gedetailleerd, maar het Sand Kingdom van de game is net zo cartoonachtig als alles wat we in Super Mario Sunshine hebben gezien.

Er is nog steeds veel van deze game die we niet hebben gezien, maar als de E3 ons ergens van heeft overtuigd, willen we er nog veel meer van zien. Het is een geweldig creatief, echt leuk verkenningsspel dat misschien wel de schoenen van enkele van de grootste platformspelers van de franchise zou kunnen vullen. Het ziet er in het begin alleen een beetje raar uit.

Super Mario Odyssey zal op 27 oktober beschikbaar zijn op Nintendo Switch.

Volg hier al het laatste nieuws van E3 2017!

Aanbevolen verhalen

'Super Mario Odyssey' komt op 27 oktober naar de Switch

Toen Nintendo Super Mario Odyssey aankondigde naast de Nintendo Switch-onthulling, voelde het als een verademing. Natuurlijk, de Wii U had New Super Mario Bros U...

Trappist-1-planeten zijn mogelijk gevormd uit brokken smeltend ijs

Een nieuwe theorie verklaart waarom de planeten Trappist-1 zo dicht bij elkaar staan ​​en qua grootte vergelijkbaar zijn.

Een nadere blik op de essentiële telefoon van Andy Rubin

Rubin onthult meer details over Ambient OS, de interoperabiliteitsstrategie van Essential, en legt uit waarom je het geen 'modulaire smartphone' zou moeten noemen.