Streaming stimuleert de muziekindustrie wereldwijd

Ross Gilmore/Getty Images

De muziekindustrie heeft de afgelopen decennia moeite gehad om zich aan te passen aan de digitale wereld, maar het zou zomaar kunnen dat ze weer op gang komt. De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) heeft haar jaarlijkse Global Music Report voor 2016 gepubliceerd en stelt vast dat de muziekinkomsten met 5,9 procent zijn gestegen - dat klinkt misschien niet zo veel, maar het is de beste sinds de IFPI in 1997 begon met het volgen ervan. En het is niet verrassend dat het streamen van muziek een grote rol speelde. De inkomsten uit on-demand luisteren stegen met maar liefst 60,4 procent, wat ruimschoots de steile dalingen in downloads (-20,5 procent) en fysieke kopieën (-7,6 procent) goedmaakte. Zoals vaak het geval is, geeft de industrie echter snel de schuld aan 'bedrieglijke' internetelementen voor het beperken van de groei die zou kunnen plaatsvinden.

De IFPI kiest YouTube en soortgelijke diensten uit om bij te dragen aan een 'waardekloof' waar artiesten niet zo goed worden betaald als op speciale muziekportalen. Vermoedelijk gebruiken ze hun gebrek aan aansprakelijkheid voor geüpload materiaal als een 'schild' waarmee ze het licentiëren van muziek op 'eerlijke voorwaarden' kunnen vermijden. Dit zou worden opgelost door aansprakelijkheidswetten 'correct en consistent' te gebruiken om hen te dwingen voor muziek te betalen tegen hetzelfde tarief als andere diensten.Uiteraard was de organisatie er ook snel bij om zoekmachines de schuld te geven van het feit dat ze niet genoeg deden om piratensites uit de zoekresultaten te verwijderen. IFPI en andere groepen zagen 19,2 miljoen sites met vermeend piratenmateriaal en stuurden 339 miljoen verwijderingsverzoeken alleen naar Google.

Zelfs met de klachten, suggereren de cijfers dat de muziekbusiness eindelijk een stabiele digitale basis zou kunnen hebben om vanuit te werken... tenminste, zolang de dalingen in downloads niet te ernstig zijn. De statistieken suggereren ook dat artiesten zichzelf kunnen belemmeren als ze de verkeerde streaming-exclusives kiezen. Beyoncé's Lemonade stond bijvoorbeeld bovenaan de download- en fysieke albumverkoopgrafiek, maar de beslissing om exclusief op Tidal te streamen betekende dat ze een no-show was in de streaming single-hitlijsten. Drake beperkte zijn exclusiviteit intussen tot een kortlopende Apple Music-deal en plukte de vruchten: hij was de topartiest van de IFPI, leidde de streaming-hitlijsten en eindigde nog steeds als derde in de download/fysieke ranglijst. Kortom, het is nog steeds in het belang van grote musici om hun werk waar mogelijk beschikbaar te stellen.

Aanbevolen verhalen

Twitch start Science Week met het streamen van Sagan's 'Cosmos'

Twitch zal volgende week twee keer alle 13 afleveringen van Carl Sagan's 'Cosmos' streamen.

Studie: muziekstreamingservices vernietigen instrumentale intro's

Een nieuwe studie onthult dat nummers korter worden om tegemoet te komen aan de afnemende aandachtsspanne van mensen, en muziekstreamingservices zoals Spotify en Pandora kunnen de schuld zijn.

In het laboratorium gekweekte kippenreepjes kunnen de vleesindustrie voor altijd veranderen

Als deze innovatieve foodstartups hun zin krijgen, zijn de dagen van het slachthuis misschien voorbij.

Vraag het HTG: uw wifi-bereik vergroten, HDD-machtigingen opnieuw instellen en mapposities onthouden

Wekelijks duiken we in onze reader-mailbag en beantwoorden we jouw prangende vragen. Deze week breiden we wifi-netwerken uit, resetten we de toegangsrechten op een externe HDD en trainen we Windows om maplocaties op te roepen.