Stanford-studenten maakten een 5000 jaar oud Chinees bier

Quinn Dombrowski/Flickr

Thuisbrouwen is tegenwoordig een nichehobby, maar vóór de industrialisatie van de industrie werd er veel bier gemaakt in de keukens van mensen. Li Liu, een professor in Chinese archeologie aan Stanford, maakte deel uit van een team dat onlangs een 5000 jaar oud bierrecept ontdekte waarvan ze dacht dat het thuis kon worden nagemaakt. Het proces was benaderbaar genoeg voor studenten in haar Archeologie van voedsel: productie, consumptie en ritueel om in de klas te maken, dus dat deden ze.

Het recept, gevonden tijdens onderzoek dat het vroegst bekende bewijs van bierproductie in China presenteert, bestaat voornamelijk uit granen zoals gierst en gerst, evenals Job's tranen (een soort gras afkomstig uit Zuidoost-Azië) en sporen van yam en leliewortel. Het geproduceerde brouwsel is dikker dan moderne bieren, en een student zei dat het 'een aangename fruitige geur en een citrussmaak had, vergelijkbaar met een cider'.Liu zei dat ze verrast was te ontdekken dat gerst deel uitmaakte van het recept, aangezien het vroegste bewijs van gerstzaden in China dateert van ongeveer 4.000 jaar geleden. Dit zou kunnen betekenen dat gerst voor het eerst naar China werd gebracht voor alcoholisch gebruik, in plaats van voor andere voedseldoeleinden.

'Archeologie gaat niet alleen over het lezen van boeken en het analyseren van artefacten,' zei Liu. 'Door eeuwenoud gedrag te imiteren en dingen te maken met de oude methode, kunnen studenten echt in het verleden kruipen en begrijpen waarom mensen deden wat ze deden.'

Oude drankjes spreken tot de verbeelding van veel consumenten en enthousiastelingen, en daarom maken brouwerijen zoals Dogfish Head hun eigen throwback-dranken op basis van de tradities van weleer. Voor degenen die meer willen weten over het proces, kijk hoe Liu het proces uitlegt in de onderstaande video.

Aanbevolen verhalen

Wetenschappers hebben de chaotische atmosfeer van Jupiter in het laboratorium nagebootst

De resultaten zullen ons helpen de gegevens van de Juno-sonde beter te begrijpen.

Stanford-studenten ontdekken hoe ze draden kunnen bouwen zoals Lego

Ze gebruiken 's werelds kleinste diamanten om kleine zelfassemblerende draden te maken.

Phone Maker Blu verhandelt Chinese spyware voor Google-software

Blu verruilt Adups, die sms-berichten naar China stuurde, voor de OTA-update-oplossing van Google.