Spotify laat duizenden indie-labels gratis streaming beperken

Thomas Trutschel via Getty Images

Nu er een beursgang op komst is, heeft streaming-muziekleider Spotify een aantal nieuwe deals gesloten met platenlabels om ervoor te zorgen dat het de inhoud heeft die het nodig heeft om te blijven groeien. De laatste deal komt met Merlin, een bureau dat een groot aantal onafhankelijke platenlabels over de hele wereld vertegenwoordigt. In een persbericht van vandaag merkte Spotify op dat deze nieuwe meerjarige deal ervoor zou zorgen dat de muziek van Merlin beschikbaar bleef op Spotify, iets wat het zeker nodig zal hebben in de toekomst. Alles bij elkaar genomen is Merlin de op drie na grootste muziekaanbieder waarmee Spotify samenwerkt, achter de drie enorme grote labels.

Maar het grootste nieuws van deze nieuwe deal is dat Merlin ook nieuwe releases van Spotify's gratis niveau tot twee weken mag beperken. Spotify heeft in het verleden lang en hard gevochten tegen het opsplitsen van zijn catalogus tussen gratis en betaalde gebruikers, maar het gaf uiteindelijk toe toen het een paar weken geleden een nieuwe deal met Universal Music tekende. (Sommigen zouden zeggen dat het geen echte keuze meer had.) Nu lijkt het erop dat een venster van twee weken de standaard gaat worden wanneer nieuwe muziek Spotify bereikt.Met nieuwe deals voor Universal en Merlin, is het waarschijnlijk dat Sony Music en Warner Music Group de komende maanden ook nieuwe contracten zullen ondertekenen. Aangezien Merlin kan profiteren van wat Spotify stiekem zijn 'flexibele releasebeleid' noemt, is het waarschijnlijk dat Sony en Warner hier ook aan boord zullen komen - wat betekent dat in principe alle opmerkelijke nieuwe releases niet onmiddellijk gratis beschikbaar zullen zijn gebruikers.

Labels die door Merlin worden vertegenwoordigd, zijn onder meer het elektronische Armada, Beggars Group (waarvan de sublabels bekende artiesten als Adele, Alabama Shakes, The National, Pavement, Beck, The Strokes en nog veel meer bevatten), de legendarische Sub Pop en de punk uit Seattle -gericht Epitaph. Als je een fan bent van die labels maar niet betaalt voor Spotify, houd er dan rekening mee dat je nu geduld moet hebben bij het zoeken naar nieuwe releases

Aanbevolen verhalen

Met Google Wifi kun je het internet nu pauzeren

De nieuwe functie Geplande pauze is gemakkelijk te gebruiken - misschien te gemakkelijk als u van plan bent deze te gebruiken om te voorkomen dat u 's avonds laat op internet gaat.

De gaming-awards van SXSW vieren 'Uncharted 4' en indiehits

'Pokémon Go' en een fanmod behoorden ook tot de winnaars.

Pandora's Spotify Rival wordt deze week gelanceerd

Zodra je je aanmeldt of een Pandora Premium-proefversie start, zal elk nummer dat je ooit een duim omhoog hebt gegeven beschikbaar zijn in een afspeellijst met de naam 'Mijn duimen omhoog'.

De vinyl-app van Discogs biedt meer informatie over artiesten, labels en releases

Een schat aan database-informatie zou Discogs-gebruikers moeten helpen bij het opsporen van de records die ze zoeken.

Geek Trivia: ondanks hoe vies ze ruiken, planten steden ginkgo-bomen bij duizenden omdat ze dat zijn?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!