SpaceX lanceert en landt twee raketten in één weekend

SpaceX

De technische problemen van SpaceX die afgelopen september een explosie veroorzaakten, lijken ruimschoots achter de rug, aangezien het dit weekend de zeldzame prestatie heeft geleverd om twee raketten te lanceren. Vrijdag bracht de Falcon 9 een Bulgaarse communicatiesatelliet in een baan om de aarde vanuit het Kennedy Space Center in Florida, waardoor de gerecyclede eerste trap op zee landde. Zondag slaagde het opnieuw en stuurde tien Iridium-2-satellieten in een baan om de aarde vanaf de Vandenberg Air Force Base in Californië. Wederom bracht het de eerste etappe veilig terug naar droneschip 'Just Read the Instructions', ondanks zichtbaar ruw weer en rollende zeeën.

Versnelde versie van de raketlanding van vandaag op het droneschip Lees de instructies (denk dat het deed)Een bericht gedeeld door Elon Musk (@elonmusk) op 25 juni 2017 om 14:41 uur PDT

De landing was indrukwekkend vrij van drama, ondanks het feit dat je de schuit kunt zien stampen en whitecaps die er tegenaan breken. Elon Musk, CEO van SpaceX, zei dat het droneschip moest worden verplaatst vanwege 'extreem weer' en waarschuwde hij dat de lancering en landing 'strak zullen zijn' (zie de volledige video hieronder).

Musk wees op nieuwe titanium roostervinnen die worden gebruikt om de eerste trap van de Falcon 9 voor de lancering van Iridium aerodynamisch te manoeuvreren. Duidelijk zichtbaar in de landingsvideo, zijn ze gemaakt van 'een enkel stuk gegoten en gesneden titanium ... [en] kunnen ze de hitte opnemen zonder afscherming', tweette hij.

Iridium wordt misschien het best herinnerd als het bedrijf achter een mislukt plan voor bellen via internet en mobiel bellen. In 2007 herstartte het het netwerk als 'Iridium Next' met een 81-satellietconstellatie, waarvan er 75 door SpaceX zullen worden gelanceerd. Het doel is om 'diensten te leveren aan luchtvaart-, maritiem-, internet of things-, terrestrische en overheidsorganisaties', zegt SpaceX.

De twee lanceringen zijn voor SpaceX tot nu toe het dichtst bij elkaar. De lancering van de Bulgaarse satelliet en het herstel van de eerste trap was pas de tweede keer dat SpaceX een gerecyclede eerste trap heeft gebruikt (en hersteld). Interessant is dat dezelfde raket de eerste batch van 10 Iridium-satellieten lanceerde in zijn maagdelijke debuut.

Dat is allemaal een goed teken voor SpaceX, dat het tempo van raketlanceringen echt wil opvoeren. De sleutel tot het verminderen van tijd en kosten zijn de herstelwerkzaamheden in de eerste fase, en tot nu toe heeft SpaceX die 13 keer met succes gedaan, waaronder acht op zee. De laatste keer dat een landing mislukte was een jaar geleden, maar dat was al een riskante poging na een satellietlancering in een hoge baan. Binnenkort is SpaceX van plan om elke twee weken raketten te lanceren, een zinderend tempo dat het nog steeds verbazingwekkende spektakel oud kan maken.

Aanbevolen verhalen

Rockstar Games, Take Two lijken zich terug te trekken van pc-gamemodders

Rockstar Games en Take Two zeggen dat pc-mods voor de 'Grand Theft Auto'-serie kunnen doorgaan - als ze zich aan bepaalde regels houden.

De luchtmacht en IBM bouwen een AI-supercomputer

IBM en de Amerikaanse luchtmacht bouwen een supercomputer die werkt als het menselijk brein

Nokia lanceert nieuwe digitale gezondheidsproducten terwijl de naam Withings vervaagt

Nokia betreedt opnieuw de consumentenmarkt met een gloednieuw digitaal gezondheidsportfolio.

Air Force onthult verschil tussen lanceringsprijzen ULA en SpaceX

Uit het budgetverzoek van de luchtmacht blijkt dat het de regering in 2021 meer dan $ 420 miljoen per ULA-lancering zou kosten.

Ruimtevliegtuig X-37B landt na 2 jaar in een baan om de aarde

Het experimentele militaire ruimtevaartuig voerde in een baan om de aarde meer dan 700 experimenten uit, die allemaal geclassificeerd zijn.