Sony's nieuwe PlayStation-headset is alleen al in naam premium

sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 1 Timothy J. Seppala, Engadget

Er is geen tekort aan gamingheadsets op de markt, en in een poging om zich te onderscheiden, wenden fabrikanten zich tot gimmicks om zich te onderscheiden van de concurrentie. Sony heeft bijvoorbeeld verschillende paren van het PlayStation-merk, en nu voegt het er nog een toe aan de mix, in de hoop dat 3D-audio genoeg zal zijn om je $ 150 te verdienen. Na enige tijd met de nieuwe PlayStation Platinum Wireless Headset te hebben doorgebracht, weet ik echter niet zeker of deze de vraagprijs verdient.

Galerij: Hands-on: PlayStation Platinum draadloze headset | 17 foto's

sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 217  • sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 3
  • sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 4
  • sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 5
  • sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 6+13

Ik was niet onder de indruk van de laatste headset van het bedrijf, de Gold Wireless, dus ik hoopte dat een beter klinkende naam zich zou vertalen in betere koptelefoons. Qua constructie voelt de Platinum zeker steviger aan dan zijn voorganger, maar hij is niet zo premium als de naam doet vermoeden. Het enige niet-plastic bit is bijvoorbeeld een band van geborsteld aluminium die de twee armen verbindt. De enige schuimvulling zit ondertussen op de oorschelpen. En in plaats van demping op de hoofdband te bieden, is er een flexibele rubberen band die zou moeten uitrekken om je noggin op te vangen.

Mijn weliswaar grote hoofd heeft nooit overweg kunnen gaan met dit soort vullingontwerp, en dat geldt hier ook. Na 20 minuten was ik me scherp bewust van het elastiekje dat tegen mijn schedel drukte. Na 40 minuten kon ik niet wachten om ze uit te doen. Dat belooft weinig goeds voor een apparaat dat je voor langere tijd zou moeten dragen. Dit is natuurlijk geheel subjectief -- als je een kleiner hoofd hebt dan ik, heb je dit probleem misschien niet.

De oorschelpen zijn comfortabeler. Ze passen goed om mijn oren en de vulling was mooi en zacht. De bevestigde armen vouwen op voor eenvoudig opbergen, maar wanneer ze gesloten zijn, vergrendelen ze niet op hun plaats, waardoor ze kunnen wiebelen. Toch kunnen ze beter gesloten blijven dan de dunne Gold-editie was.

sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 7

De installatie is in ieder geval zo eenvoudig als altijd. Sluit de draadloze adapter gewoon aan op een open USB-slot op je PS4 en dat is het zo'n beetje. Het is vermeldenswaard dat tijdens het instellen van het apparaat met behulp van de Wireless Headset-app, de Platinums het enige waren dat ik had kunnen aansluiten. Als ik mijn PSVR via USB aangesloten liet, veroorzaakte het een probleem met het koppelen van de headset aan mijn console. Hetzelfde geldt voor het draadloos toevoegen van nieuwe audio-presets. Dit laatste is superhandig, waardoor het wisselen tussen presets een makkie is. Bovendien zijn er twee slots voor verschillende audio-presets, en deze keer zijn beide aanpasbaar.

Het punt is dat de presets in gebruik echt niet veel van elkaar verschillen. Ik gebruikte de Uncharted 4-preset bijvoorbeeld voor een paar games van Rocket League en schakelde toen over op de Last Guardian-preset en kon niet zien dat er iets was veranderd.

Maar hoe zit het met de 3D-audio? Vanaf nu is de enige niet-VR-game die dit ondersteunt Uncharted 4 van afgelopen voorjaar. Sony belooft dat de selectie in de loop van de tijd zal uitbreiden. Het audiodesign van Naughty Dog is altijd onberispelijk, maar de kans is groot dat je de game al een paar keer hebt gespeeld en niet meer terugkomt. Toen ik hem aanzette, klonken voetstappen in de sneeuw wat genuanceerder tegen de wind die door een Schotse grot kronkelde, en geluiden alsof waterdruppels iets duidelijker waren.

sony-and-039;s-nieuwe-playstation-headset-is-premium-in-name-alone foto 8

Er zijn enkele interessante galmeffecten en bepaalde geluiden hebben meer ruimte ertussen in de soundscape, maar het effect aanzetten hielp niet veel. In feite is de bas een beetje dieper als dat effect is uitgeschakeld. Dit is waarschijnlijk het gevolg van compressie. Wanneer u de 3D-audioschakelaar aanzet, zijn de wijzigingen die hij aanbrengt subtiel en brengen nuances in de geluidseffecten naar voren die u anders niet zou horen. Het is alsof je op de 'Mega Bass'-knop drukt op een oude Sony Walkman, maar het levert niet zo'n grote verandering op.

In tegenstelling tot traditionele games ondersteunt elke PSVR-titel echter 3D-audio. Het punt is dat je de Platinum via een aux-kabel op de in-line audiocontroller van de PSVR moet aansluiten om hem te gebruiken. Het voegt dus nog een snoer toe aan een toch al rommelige opstelling. Inpluggen heeft naast het ongemak nog een ander nadeel: het volume is lang niet zo luid. Je verliest ook de ingebouwde bedieningselementen voor het wijzigen van het volume en het uitschakelen van de 3D-audio/virtuele surround.

Wat de werkelijke geluidskwaliteit betreft, geef ik de voorkeur aan de Stealth 350VR-headset van Turtle Beach. Het is versterkt (de Platinum is niet verbonden met PSVR), dus het geluid is niet alleen luider, maar ook rijker. Het kost ook slechts $ 100, vergeleken met $ 150 voor de platina, en past goed over de virtual reality-helm. Wat betreft de Platinum, hij is behoorlijk knus, maar de PSVR-headset hielp voorkomen dat de rubberen band van de Platinum tegen de bovenkant van mijn hoofd duwde.

Zoals het er nu uitziet, is er nog geen reden om de Platinum-headset te kopen. Voor $ 10 meer kun je de goed beoordeelde Astro A30 krijgen, die, hoewel hij geen 3D-audio ondersteunt, nog steeds geweldig klinkt, en je kunt hem gebruiken met meerdere consoles, niet alleen de PlayStation 4. De Platinum is een duidelijke stap qua pasvorm en afwerking van Sony's Gold-headset, maar de vlaggenschipfunctie - 3D-audio - heeft nog steeds niet voldoende ondersteuning voor games om de prijs te rechtvaardigen.

Aanbevolen verhalen

'Splatoon 2' brengt nieuwe wapens, podia en mode naar Nintendo Switch

Je kunt 'Stay Fresh' blijven op de Nintendo Switch, maar pas in de zomer.

Hushme's stemmaskerende headset kan je gezond verstand redden

Een potentieel perfect cadeau voor spraakzame collega's.

HTC's Vive Deluxe Audio Strap maakt zijn VR-headset comfortabeler De SteamVR-headset heeft nu een ingebouwde hoofdtelefoon en een comfortabelere hoofdmontage. Vergeleken met Playstation VR en de Oculus Rift is HTC's Vive virtual reality-headset een beetje een face-hugger. Het biedt een venster naar prachtige virtuele rijken en biedt bewegingsregistratie op kamerschaal, maar het is gewoon niet erg comfortabel. Binnenkort kan dat veranderen. HTC heeft zojuist aangekondigd dat het een Vive Deluxe Audio Strap maakt om de elastische hoofdband van de headset te vervangen. De nieuwe riem ziet er niet alleen een stuk ergonomischer uit, maar hij sluit ook aan op een van de handigste functies van de Oculus Rift: een ingebouwde hoofdtelefoon. In één oogopslag ziet de nieuwe Vive-hoofdbevestiging eruit als een kruising tussen het geribbelde riemsysteem van de Rift en de verstelbare plastic band van PlayStation VR. Het reikt over de bovenkant van het hoofd van de gebruiker, zoals de bestaande zachte banden van de Rift en de Vive, maar heeft nog steeds een verstelbare maatknop om de band strakker te maken. Dat zou een duidelijke verbetering moeten zijn ten opzichte van de klittenbandverstellers die bij de standaardband worden geleverd. HTC zei niet veel over de meegeleverde hoofdtelefoons van de hoofdband, maar ze lijken een verwijderbare on-ear-oplossing te zijn, niet anders dan wat wordt geleverd met de Oculus Rift. Met andere woorden, je kunt nog steeds je eigen koptelefoon gebruiken als de ingebouwde audio niet naar wens is. Uiteindelijk blijft de HTC Vive hierdoor nog steeds een zwaardere VR-headset dan zijn concurrenten, maar het zou een heel eind kunnen komen om de grootste tekortkoming van de Vive te verhelpen. Hoeveel die reparatie je gaat kosten, hangt nog in de lucht: HTC zegt dat het nieuwe hoofddeksel ergens in het tweede kwartaal zal worden verzonden, maar is nog niet bereid om het prijskaartje te delen.

De SteamVR-headset heeft nu een ingebouwde hoofdtelefoon en een comfortabelere hoofdmontage.

Geek Trivia: mensen betalen een premie voor koffiebonen die door wat worden uitgescheiden?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!