Sony's HDR-camera helpt zelfrijdende auto's in het donker te zien

Gleb Garanich / Reuters

Zoals Tesla onlangs liet zien, zijn videocamera's net zo belangrijk als radar en LiDAR in zelfrijdende auto's voor het volgen van verkeersborden, voertuigen, voetgangers en meer. De meeste kunnen echter niet omgaan met moeilijke lichtsituaties zoals zeer donkere omstandigheden, flikkerende LED's of een plotselinge overgang naar een tunnel op een zonnige dag. Dat is waar Sony binnenkomt met zijn nieuwste camerasensor voor auto's. Met een hoge gevoeligheid, HDR-mogelijkheden en anti-flikkertechnologie is het een van de eerste die speciaal is ontworpen om autonome voertuigen te helpen functioneren in minder dan ideale omstandigheden.

Tunnels zijn bijzonder moeilijk bij het in- en uitgaan vanwege de enorme verschillen in verlichting (een RODE camerademo uit 2011 laat zien hoe goed HDR-functies daarmee omgaan). Zoals Sony in de onderstaande video illustreert, ziet een niet-HDR-camera niets anders dan wit wanneer hij licht aan het einde van een heldere tunnel tegenkomt. Met HDR en flikkerverwijdering ingeschakeld, past de nieuwe sensor zich echter gemakkelijk aan de abrupte lichtovergang aan en ziet hij nog steeds een flikkerend LED-licht.Kenmerken van de 2,45 (effectieve) megapixelsensor omvatten een lichtgevoeligheid tot 0,1 lux, waardoor een voertuig verkeersborden of voetgangers kan zien op een heldere, volle maannacht - zonder zijn lichten. Het heeft ook 120dB HDR-gevoeligheid, breed genoeg om tunnels of nachtelijk rijden in de stad aan te kunnen. Het kan flikkering verminderen door een langere belichtingstijd te gebruiken, een functie die parallel werkt met HDR, aangezien beide situaties zich vaak tegelijkertijd voordoen.

Sony zegt dat het apparaat ook voldoet aan de betrouwbaarheids- en veiligheidsnormen voor auto's. Dat maakt de mogelijkheden bij weinig licht en HDR belangrijk, omdat de Europese veiligheidsraad voor auto's 'nachtelijke voetgangers zal opnemen als doelwit voor automatische remsystemen om botsingen te vermijden in 2018', zegt Sony. Het is van plan om volgende maand te beginnen met het bemonsteren van de nieuwe sensoren en ze in maart 2018 te verzenden.

Aanbevolen verhalen

Konami Code helpt bij debuut nieuw Canadees bankbiljet

Het legendarische paasei, dat in de jaren tachtig voor het eerst in videogames verscheen, biedt een patriottische verrassing voor bezoekers van een site die het nieuwe bankbiljet van Canada promoot.

Mercedes en Bosch willen jou zo snel mogelijk in een zelfrijdende taxi

De bedrijven willen zelfrijdende taxi's in steden.

De nieuwe Gear 360-camera streamt live video, werkt met iPhones

Houd gewoon rekening met de compromissen die Samsung hier heeft gemaakt.

Dolby Vision HDR is exclusief voor de LG G6, maar voor hoe lang?

We hebben tot nu toe alleen echt HDR gezien op tv's en Blu-ray-spelers vanwege hardwarebeperkingen.