Snellere, multi-proces Firefox komt eindelijk aan

Een week nadat Apple aankondigde dat de nieuwste versie van zijn Safari-browser sommige websites 80 procent sneller laadt dan Google Chrome, maakt Mozilla enkele verheven beweringen over zijn eigen Firefox-browser.

Een nieuwe versie van Firefox die op woensdag kan worden gedownload, scheidt de browser in meerdere afzonderlijke computerprocessen, zodat een frauduleuze website die veel van de verwerkingskracht van uw computer probeert te gebruiken, de websites op andere tabbladen die u mogelijk heeft, niet naar beneden sleept tegelijk openen.Het gebruik van meerdere processen om veeleisende websites af te handelen is niets nieuws: Chrome, Safari en andere browsers hebben de mogelijkheid al geïmplementeerd. De vertraging van Mozilla, volgens Ryan Pollock, producthoofd van Firefox, had te maken met het waarborgen van compatibiliteit voor browser-add-ons.

'Hoewel de technici van Mozilla wisten dat deze nieuwe multi-procesbenadering mogelijk was, zou het aanpassen van Firefox om in meerdere processen te kunnen werken, Firefox-add-ons verbreken die afhankelijk waren van een architectuur met één proces', schreef hij in een Medium-bericht. 'Mozilla was terughoudend om dit te doen omdat het aanpassen van Firefox via add-ons altijd erg populair is geweest.'

Verwant

  • De beste webbrowsers van 2017De beste webbrowsers van 2017

Een overstap van Firefox' eigen add-on-platform naar cross-browser WebExtensions loste dit probleem op, zei Pollock.

Overschakelen naar meerdere processen zal niet alleen de prestaties verbeteren voor gebruikers die vaak meerdere tabbladen tegelijk openen, maar ook voor eigenaren van budget-pc's met weinig geheugen die moeite kunnen hebben om zelfs maar een enkele moderne website weer te geven. Mozilla beweert zelfs dat Firefox met de update nu minder geheugen gebruikt dan Safari, Microsoft Edge en de Windows-, Mac- en Linux-versies van Chrome.

Aan de andere kant van het spectrum laat Firefox nu pc-gebruikers met veel geheugen over om het aantal processen dat de browser gebruikt aan te passen, zei Pollock. Als uw systeem meer dan 8 GB RAM heeft, kunt u 'about:config' in uw adresbalk invoeren om het aantal processen te verhogen door het aantal voor de instelling 'dom.ipc.processCount' aan te passen.

Aanbevolen verhalen

Firefox onthult eindelijk zijn snellere, meer geheugenefficiënte browser

Firefox is eindelijk klaar met Chrome en andere browsers.

Microsoft's Project Scorpio Is Xbox One X, arriveert 7 november

De langverwachte Xbox One X komt op 7 november met een prijskaartje van $ 499.

Tabbladen vastzetten en losmaken in Chrome en Firefox met een sneltoets?

Als u de neiging heeft om veel tabbladen in uw browser te openen, kan het moeilijk worden om de tabbladen met uw meest gebruikte websites te vinden. Het vastzetten van tabbladen in uw browser verplaatst die tabbladen naar links en verkleint de tabbladen om alleen het favicon weer te geven, en u kunt dit doen met een simpele klik met de rechtermuisknop.