Skynet is echt, maar het zal ons niet vernietigen (hopelijk)

Het was vreemd gepast dat regisseur James Cameron de wereld kennis liet maken met Skynet - de fictieve super-AI die de mensheid wilde uitroeien - in 1984.

Volgens de overlevering van Terminator werd Skynet in de jaren negentig gecreëerd om het menselijke element uit de Amerikaanse nucleaire verdediging te verwijderen. Maar toen werd Skynet zelfbewust, startte een wereldwijde nucleaire holocaust en creëerde een leger van moordende bots om de overlevenden uit te schakelen, yadda yadda yadda.Natuurlijk werd deze toekomstige dystopie bedacht lang voordat zoiets als capabele robots of kunstmatige intelligentie zelfs maar bestond. Snel vooruit naar 2017 en mens-optionele technologie is niet alleen in de echte wereld, maar ingenieurs klauteren om manieren te bedenken om hen nog meer verantwoordelijkheden te geven. Over de hele wereld worden autonome mini-Skynets een (hopelijk welwillende?) realiteit.

Hoewel we waarschijnlijk niet snel iets precairs als de nucleaire lanceringscodes aan een algoritme zullen overdragen, wordt de samenleving steeds meer afhankelijk van technologie om andere vitale taken uit te voeren. In feite is die wereld zo complex geworden dat het praktisch een noodzaak is. Onze infrastructuur komt niet alleen online, maar krijgt ook de mogelijkheid om te anticiperen en te reageren. We hebben onze algoritmen belast met het opsporen van beveiligingsinbreuken in complexe systemen, het verhandelen van de meeste aandelen in de wereld en zelfs voorspellen wanneer dingen als vliegtuigmotoronderdelen kapot kunnen gaan voordat het gebeurt.

Daartoe gebruiken ingenieurs steeds vaker dingen als 'digitale tweelingen' om voorspellingen en beslissingen te helpen maken. Digitale tweelingen zijn virtuele representaties van echte objecten (meestal vitale infrastructuur zoals turbines in een energiecentrale). Deze tweelingen gebruiken realtime gegevens om te voorspellen wanneer iets zou kunnen mislukken (waardoor de beheerders - die zelf in toenemende mate geautomatiseerd zijn - problemen kunnen oplossen voordat ze zich voordoen). Maar als AI een soort intellect is, zou het dan juist zijn om digitale tweelingen te beschrijven als een vorm van verbeeldingskracht?

'Jawel. Maar het is een verbeelding die is gecentreerd rond wat het eigenlijk weet en zijn verleden, evenals over de omgeving en hoe je het gebruikt', legt Dr. Colin Parris uit, VP Software Research bij General Electric en een toonaangevende ontwikkelaar van digital twin tech die onlangs te gast was in PCMag's interviewserie, The Convo. 'Die verbeelding zegt dat 'op basis van deze gegevens, ik op dit moment misschien moet worden onderhouden'.'

Maar digitale tweelingen zijn niet gedegradeerd tot input van één enkele bron: ze kunnen de ervaringen van een hele vloot benutten. Als het algoritme bijvoorbeeld waarneemt dat een specifiek vliegtuigonderdeel na 2000 landingen in regenachtige omstandigheden begint te slijten, kan het de onderhoudspersoneel pingen de volgende keer dat het vliegtuig binnenkomt voor onderhoud. Maar een systeem echte intelligentie geven is meer dan het 'tijd voor een check-up'-lampje op het dashboard van uw auto; het gaat erom het vermogen ervan in de loop van de tijd te verbeteren.

Een gebied van AI dat 'machine learning' wordt genoemd, stelt computers in staat taken onder de knie te krijgen, onafhankelijk van menselijke begeleiding. Dit samenvoegen van verzamelde ervaringen faciliteert een bijenkorf die een gebrek aan gezond verstand compenseert. Zonder deze digitale tijdgeest zouden complexe technologieën zoals zelfrijdende auto's nooit mogelijk zijn.

Een enkele menselijke programmeur - of zelfs een leger van programmeurs - zou nooit software kunnen maken om te anticiperen op elk reëel wegscenario, maar zelfrijdende auto's kunnen leren door observatie. Een zelfrijdende auto herkent bijvoorbeeld een persoon in een rolstoel misschien niet, maar door te observeren hoe mensen reageren op deze nieuwe vorm die functies deelt met een persoon en een auto, kan de software leren dat dit een soort voetganger is die als zodanig worden behandeld.

De software verbetert niet alleen door het gedrag van menselijke bestuurders te observeren, maar registreert ook wat heeft gewerkt toen andere zelfrijdende auto's op de weg waren (en misschien nog belangrijker, wat niet). Door dit gemeenschappelijke leren kunnen machines navigeren door een complexe wereld met veel onvoorziene variabelen.

Wanneer u virtuele modellering en voorspellende technologieën combineert met vooruitgang in robotica, kunt u zien hoe de infrastructuur in de toekomst nog autonomer zal worden. Deze automatisering is problematisch vanuit het oogpunt van werkloosheid, maar is niet noodzakelijk een volledig verlies voor de mensheid.

'Sommige banen zijn saai, vies en gevaarlijk. Ik wil ervoor zorgen dat we niet te vaak mensen in die banen hebben', legt Parris uit. 'Ik zal je een voorbeeld geven. We hebben booreilanden in het midden van de oceaan met gigantische stapels die ze gebruiken om brandstof te verbranden. Iemand moet die stapels beklimmen om te kijken of er roest op zit - dat is 60 meter de lucht in, ze hangen aan een touw, er staan ​​stormachtige winden daarboven. De kans op een fout is enorm. Maar nu hebben we drones. De drones vliegen daarheen en vliegen in een cirkel en maken foto's. De software analyseert waar de roest en schade zit. Dus nu hoeven we mensen niet op een gevaarlijke plek te zetten.'

Naarmate robots kleiner, slimmer en capabeler worden, kun je zien hoe de systemen waarvan de beschaving afhankelijk is, kunnen leren zichzelf te onderhouden (en mogelijk zelfs te repareren en te bouwen). Het is bijna alsof ze evolueren naar levensechte systemen die kunnen leren, zich voorstellen en anticiperen. Hopelijk besluiten ze op een dag niet om ons te vernietigen.

The Convo is de interviewserie van PCMag, gehost door feature-editor Evan Dashevsky (@haldash). Elke aflevering wordt live uitgezonden op PCMag's Facebook-pagina, waar kijkers worden uitgenodigd om gasten vragen te stellen in de commentaren. Elke aflevering wordt vervolgens beschikbaar gesteld op onze YouTube-pagina en gratis beschikbaar als audiopodcast, waarop u zich kunt abonneren op iTunes of op het podcastplatform van uw keuze.

Aanbevolen verhalen

De Galaxy Tab S3 is goed, maar geen $600 goed

Je betaalt een premie voor de S Pen en een HDR-scherm.

10 mensen die uw bedrijf zullen vernietigen

Wees op uw hoede voor degenen die over geld of contant geld beschikken, maar niet uw belang in gedachten hebben.