Varjo belooft een VR-headset met 'human eye-resolution'

varjo-belooft-een-vr-headset-met--en-039;menselijke-oogresolutie-en-039; foto 1 Schaduw

Een Fins bedrijf genaamd Varjo dat tot nu toe in het geheim heeft gewerkt, heeft een nieuw type VR- en AR-headset onthuld met de codenaam '20/20'. Het zou een scherm hebben met een 'menselijke-oogresolutie'-kwaliteit van meer dan 70 megapixels versus ongeveer 1,2 megapixels per oog voor de Oculus Rift en HTC Vive.

Varjo (wat 'schaduw' betekent in het Fins), zegt dat het die prestatie bereikt met behulp van 'gepatenteerde technologie die repliceert hoe het menselijk oog van nature werkt, waardoor een beeld met een superhoge resolutie wordt gecreëerd waarin de blikrichting van de gebruiker wordt weergegeven'. Het zou zijn ontwikkeld door wetenschappers die 'vroeger topposities bekleedden bij Microsoft, Nokia, Intel, NVIDIA en Rovio'. Hoewel de resolutie veel hoger is dan bij de huidige headsets, is het gezichtsveld van 100 graden hetzelfde.De headset maakt ook gebruik van video-doorkijktechnologie voor 'ongeëvenaarde AR- en MR-mogelijkheden', zegt Varjo. In een vroege bètavideo toonden ze gerenderde objecten zoals auto's, planeten en vrije-vormillustraties bovenop een echte kamer, net zoals Microsoft's Hololens of de tot nu toe niet uitgebrachte Magic Leap AR-headset.

varjo-belooft-een-vr-headset-met--en-039;menselijke-oogresolutie-en-039; foto 2

Dus hoe werkt het? De informatie is vrij vaag, maar Varjo zegt dat het een contextweergave, focusweergave, optische combiner en bliktracker combineerde tot een 'bionische weergave' voor resolutie van het menselijk oog in VR, AR en XR. Het bedrijf voegt eraan toe dat het systeem lage computervereisten heeft dankzij 'foveated eye-tracking'.

We nemen aan dat dit betekent dat de resolutie van 70 megapixels beperkt is tot waar u rechtstreeks naar kijkt, terwijl alles in uw perifere zicht wordt weergegeven met een lagere resolutie. Dat is echter slechts een gok, aangezien het bedrijf niet eens heeft laten zien hoe de headset zelf eruitziet. Het liet echter enkele afbeeldingen zien die erbij horen, en zoals je hierboven kunt zien, hebben ze een aanzienlijk hogere resolutie dan de Oculus Rift of Vive, iets dat de VR- en AR-ervaring ongetwijfeld meeslepender zou maken.

Varjo zegt dat zijn technologie 'VR-technologie 10 jaar vooruit duwt op de huidige stand van de techniek', maar er zijn veel vragen onbeantwoord, zoals de latentie, framesnelheid en hoe ze van plan zijn inhoud te produceren en weer te geven op zo'n hoge resolutie. Zoals het er nu uitziet, is een redelijk geavanceerde pc nodig om inhoud op een Vive of Rift te bekijken.

Hopelijk weten we snel meer en krijgen we een demo, aangezien het bedrijf heeft beloofd 'producten van het Varjo-merk specifiek voor professionele gebruikers en applicaties te leveren vanaf eind Q4 2017'.

Aanbevolen verhalen

Ex-bungie-ontwikkelaars hebben het meest veelbelovende VR-avontuur ooit gemaakt

Quill ziet eruit als een klassiek avonturenspel, behalve dat het in VR is en met een zwaardzwaaiende muis.

Dell's laserprojector belooft 100-inch 4K HDR-scherm

Geen lamp om te vervangen, 8,3 miljoen pixels, en omdat het een projector met ultrakorte projectieafstand is, kan hij op slechts 10 cm van een muur worden geplaatst.

Geef elke VR-headset mixed reality-krachten met deze 3D-camera

Verander elke VR-headset in een AR-headset door de ZED Mini ervoor te meppen.