Screenshot Tour: Ubuntu Touch 14.04 op een Nexus 7

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 1

Ubuntu 14.04 LTS zal volgens Canonical de basis vormen van de eerste commercieel verkrijgbare Ubuntu-tablets. We hebben Ubuntu Touch 14.04 op onze eigen hardware geïnstalleerd om te zien hoe die tablets eruit zullen zien.

We raden niet aan om dit zelf te installeren, omdat het nog steeds geen gepolijste, complete ervaring is. We gebruiken Ubuntu Touch hier als steno - blijkbaar is de nieuwe naam van dit project Ubuntu For Devices.Het welkomstscherm

De aanraakinterface van Ubuntu draait helemaal om edge-swipes en verborgen interface-elementen - het heeft eigenlijk veel gemeen met Windows 8.

U ziet het welkomstscherm wanneer u een Ubuntu-tablet of -telefoon opstart of ontgrendelt. Als u nieuwe e-mails, sms-berichten of andere informatie heeft, verschijnt deze samen met de tijd en datum op dit scherm. Als u dat niet doet, ziet u alleen een bericht met de tekst Geen gegevensbronnen beschikbaar.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 2

Het streepje

Veeg vanaf de rechterrand van het welkomstscherm naar binnen om toegang te krijgen tot de Dash of het startscherm. Dit lijkt eigenlijk erg op de Dash op de Unity-desktop van Ubuntu. Dit is geen verrassing - Canonical wil dat de desktop- en aanraakversies van Ubuntu dezelfde code gebruiken. In de toekomst zullen de desktop- en aanraakversies van Ubuntu dezelfde versie van Unity gebruiken en Unity zal de interface aanpassen, afhankelijk van het type apparaat dat u gebruikt.

Hier vindt u apps die u hebt geïnstalleerd en apps die beschikbaar zijn om te installeren. Tik op een geïnstalleerde app om deze te starten of tik op een beschikbare app om meer details te bekijken en te installeren.

Tik op de kopjes Mijn apps of Beschikbare om een ​​volledige lijst weer te geven van apps die u hebt geïnstalleerd of apps die u kunt installeren. Tik op het zoekvak boven aan het scherm om te beginnen met zoeken. Zo zoekt u naar nieuwe apps om te installeren. Zoals je zou verwachten, verschijnt er een aanraaktoetsenbord wanneer je in het zoekveld of een ander tekstveld tikt.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 3

Het opstartprogramma is niet alleen voor apps. Tik op de kop Apps bovenaan het scherm en je ziet verborgen tekst verschijnen: Muziek, Video en Scopes. Deze verborgen navigatie wordt in de verschillende apps van Ubuntu gebruikt en kan in het begin gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Veeg naar links of rechts om tussen deze schermen te schakelen.

Deze schermen zijn ook vergelijkbaar met de verschillende panelen in Unity op de desktop. In het gedeelte Bereiken kunt u verschillende zoekbereiken bekijken die u hebt geïnstalleerd. Deze worden gebruikt om verschillende bronnen te doorzoeken wanneer u een zoekopdracht start vanuit de Dash.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 4

Zoek in het bereik Muziek of Video's om te zoeken naar lokale mediabestanden op uw apparaat of online naar mediabestanden. Als u bijvoorbeeld in het bereik Muziek zoekt, ziet u standaard muziekresultaten van Grooveshark.

Navigeren door Ubuntu Touch

Veeg vanaf de linkerrand overal op het systeem naar binnen om het opstartprogramma te openen, een balk met snelkoppelingen naar apps. Deze launcher lijkt erg op de launcher aan de linkerkant van Ubuntu's Unity-desktop - dat is tenslotte het hele idee.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 6

Nadat je een app hebt geopend, kun je de app verlaten door vanaf links naar binnen te vegen. Het opstartprogramma verschijnt - blijf uw vinger naar de rechterrand van het scherm bewegen. Hierdoor wordt de huidige app van het scherm geveegd en gaat u terug naar de Dash.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 7

Eenmaal terug op de Dash, ziet u uw geopende apps weergegeven als miniaturen onder Recent. Tik hier op een miniatuur om terug te gaan naar een actieve app. Als u een app hier wilt verwijderen, houdt u deze lang ingedrukt en tikt u op de X-knop die verschijnt.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 8

Veeg vanaf de rechterrand in een app naar binnen om snel tussen recente apps te schakelen. Veeg vanaf de rechterrand naar binnen en houd uw vinger ingedrukt om een ​​app-switcher weer te geven die al uw recente apps toont en waaruit u kunt kiezen.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 9

Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag om het indicatorpaneel te openen. Hier kunt u verbinding maken met Wi-Fi-netwerken, aankomende evenementen bekijken, GPS- en Bluetooth-hardware bedienen, geluidsinstellingen aanpassen, inkomende berichten bekijken en meer. Dit paneel is voor snelle toegang tot hardware-instellingen en meldingen, net als de indicatoren op Ubuntu's Unity-bureaublad.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 10

De apps

Systeeminstellingen die niet in het vervolgkeuzemenu zijn opgenomen, zijn beschikbaar in de app Systeeminstellingen. Om toegang te krijgen, tikt u op Mijn apps op de Dash en tikt u op Systeeminstellingen, zoekt u naar de app Systeeminstellingen of opent u de startbalk en tikt u op het instellingenpictogram.

De instellingen zijn hier een beetje beperkt in vergelijking met andere besturingssystemen, maar veel van de belangrijke opties zijn hier beschikbaar. U kunt hier Evernote-, Ubuntu One-, Twitter-, Facebook- en Google-accounts toevoegen. Een gratis Ubuntu One-account is verplicht voor het downloaden en updaten van apps. Een Google-account kan worden gebruikt om contacten en agenda-afspraken te synchroniseren.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 11

Sommige apps op Ubuntu zijn native apps, terwijl veel web-apps zijn. De standaard meegeleverde Twitter-, Gmail-, Amazon-, Facebook- en eBay-apps zijn bijvoorbeeld allemaal web-apps die de mobiele website van elke service als een app openen.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 12

Andere toepassingen, zoals de apps Weer, Kalender, Kiezer, Rekenmachine en Notities, zijn native toepassingen. Theoretisch kunnen beide typen apps worden geschaald naar verschillende schermresoluties. Ubuntu Touch en Ubuntu-desktop kunnen ooit dezelfde apps delen, die zich zullen aanpassen aan verschillende weergaveformaten en invoermethoden.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 13

Net als Windows 8-apps verbergen Ubuntu-apps standaard interface-elementen, zodat u de inhoud op volledig scherm kunt bekijken. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm van een app om de interface-elementen te bekijken. Als u bijvoorbeeld omhoog veegt vanaf de onderkant van de Web Browser-app, worden de knoppen Terug, Vooruit en Vernieuwen weergegeven, samen met een adresbalk en een activiteitsknop, zodat u huidige en recente webpagina's kunt bekijken.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 14

Veeg nog meer omhoog vanaf de onderkant en je ziet een knop in het midden van de app zweven. Tik op de knop en je ziet nog veel meer instellingen. Dit is een overloopgebied voor toepassingsopties en functies die niet op de navigatiebalk passen.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 15

De Terminal-app heeft een paar verrassende paaseieren in dit paneel, waaronder een Hack in de NSA-optie. Tik erop en de volgende tekst verschijnt in de terminal:

Dat is niet erg aardig, nu je locatie traceren. . . . . . . . . . . .Trace mislukt

Je bent deze keer ontsnapt, maar probeer het niet opnieuw.

We zouden verwachten dat dergelijke paaseieren verdwijnen voordat Ubuntu Touch daadwerkelijk op echte apparaten wordt verzonden.

screenshot-tour-ubuntu-touch-1404-on-a-nexus-7 foto 16


Ubuntu Touch heeft een lange weg afgelegd, maar het is nog steeds niet iets dat u vandaag wilt gebruiken. Het heeft bijvoorbeeld niet eens een ingebouwde e-mailclient - u moet de mobiele website van uw e-mailservice gebruiken. Er zijn maar weinig apps beschikbaar en veel daarvan zijn slechts mobiele websites. Het is nog geen gepolijst besturingssysteem dat bedoeld is voor normale gebruikers - het is meer een voorbeeld voor ontwikkelaars en apparaatfabrikanten.

Als je het echt zelf wilt proberen, kun je het installeren op een Wi-Fi Nexus 7 (2013), Nexus 10 of Nexus 4-apparaat. Volg hier de installatie-instructies van Ubuntu.

Meer verhalen

Geek Trivia: de meest efficiënte kruiwagen in de antieke wereld werd uitgevonden door de?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Windows Admin: de Register-editor leren gebruiken als een professional

In de loop der jaren hebben we veel registerhacks behandeld, en hoewel de meeste mensen de stapsgewijze instructies voor het aanbrengen van een registerwijziging kunnen uitvoeren, of kunnen dubbelklikken op een .reg-bestand om het in het register in te voegen, zal veel beter gediend zijn met een gedegen kennis van wat het register is en hoe

Hoe u optimaal gebruik kunt maken van de beperkte opslagruimte van een Windows 8.1-tablet

Sommige Windows-tablets hebben slechts 32 GB interne opslag, en toekomstige tablets hebben misschien maar 16 GB! Dit is extreem krap voor een groot Windows-systeem, dus u zult het meeste willen halen uit de weinige ruimte die voor u beschikbaar is.

Hoe kan elektronische post verloren gaan?

Er is niets zo frustrerend als een belangrijke e-mail die iemand je heeft gestuurd, nooit aankomt, en dat allemaal zonder dat een van de partijen weet wat ermee is gebeurd. De SuperUser Q&A-post van vandaag kijkt naar de problemen die ervoor kunnen zorgen dat een e-mail nooit op de beoogde bestemming aankomt.

Geek Trivia: staat de Pringle-mascotte bekend als?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Breng Firefox terug naar zijn Pre-Australis UI-look met de Classic Theme Restorer Extension

De nieuwe Australis-gebruikersinterface van Firefox is deze week eindelijk in het stabiele kanaal geland, maar veel mensen zijn er niet blij mee. Dus wat doe je als je een van de personen bent die de nieuwe Australis UI niet leuk vindt? Jij past aan! Nu kunt u de klassieke gebruikersinterface terugbrengen naar Firefox met de Classic

Hoe het algemene menu in Ubuntu 13.10 uit te schakelen

Het globale menu in Ubuntu is ontworpen om meer ruimte te bieden voor programmavensters. Als u echter een grote monitor of meerdere monitoren gebruikt, kan het Global-menu vervelend zijn omdat de menu's verder van hun respectievelijke programmavensters verwijderd zijn.

Windows Admin: Partitionering van harde schijven begrijpen met Schijfbeheer

In de editie van Geek School van vandaag gaan we het hebben over het gebruik van Schijfbeheer... maar we gaan nog een stap verder en leggen de hoofdopstartrecords, partitietabellen en dynamische schijven uit.

Geek Trivia: De codenaam van de Kindle is ontleend aan welk fictief werk?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Toegang krijgen tot mappen op uw hostmachine vanaf een virtuele Ubuntu-machine in VirtualBox

VirtualBox is een programma waarmee u meerdere besturingssystemen (gasten) op één computer (de hostcomputer) kunt uitvoeren. Mogelijk moet u bestanden overdragen tussen de host en de gast. Het is eenvoudig in te stellen in Windows-gasten, maar lastig in Ubuntu-gasten.