Screenshot Tour: Bekijk de nieuwe Office Web Apps

Een van de meest besproken nieuwe functies van Office 2010 is Web Apps. Hier geven we u een rondleiding door de Web Apps-service en wat u kunt verwachten. We behandelen de hoogtepunten en enkele gebieden die verbetering kunnen gebruiken.

Office Web Apps zijn een geweldige tegenhanger van de Office desktop-apps. Ze geven documenten zeer goed weer en laten je snel belangrijke documenten bewerken en eraan samenwerken met bekende tools. Office Web Apps draaien voornamelijk op Office.live.com en u kunt ze openen via uw browser en via Office 2010-integratie. Office Web Apps kunnen ook intern door bedrijven worden gebruikt via SharePoint 2010 of gehoste Microsoft Online Services. Als u een Facebook-gebruiker bent, kunt u samenwerken met vrienden op het nieuwe Docs.com, waarmee u Office online kunt gebruiken waar dat voor u het beste werkt.

Hier zullen we kijken naar de Office Web Apps op Office Live, omdat ze zijn geïntegreerd met andere Windows Live-services zoals Hotmail en SkyDrive.Aan de slag met Office Live

Zoals eerder vermeld, is Office Live de primaire locatie voor Office Web Apps. Ga naar de Office Live-site (link hieronder) en meld u aan met uw Windows Live ID of maak een nieuwe aan als u er nog geen heeft.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 1

Welkom bij uw Office Live-dashboard ... de eerste keer dat u inlogt, zult u merken dat de interface nogal schaars is. Maar als u SkyDrive hebt gebruikt om documenten te delen en op te slaan, ziet u ze in uw nieuwe Office Live-dashboard.

U kunt op een van de prominente app-pictogrammen aan de rechterkant klikken om meteen aan de slag te gaan met het maken van een nieuw document, spreadsheet of presentatie.

screenshot-tour-neem-een-kijkje-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 2

Of u kunt beginnen door snel bestanden vanaf uw computer toe te voegen. Office Web Apps ondersteunt Word-, Excel-, PowerPoint- en OneNote-bestanden, dus klik gewoon op de koppeling Bestanden toevoegen om aan de slag te gaan.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 3

Uw geüploade documenten worden opgeslagen op SkyDrive, dus selecteer een map of maak een nieuwe in uw SkyDrive om de documenten die u uploadt op te slaan. Als u uw documenten met de wereld wilt delen, kunt u ze ook opslaan in de openbare map.

screenshot-tour-neem-een-kijkje-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 4

Sleep uw documenten naar het drop-vak op de uploadpagina of klik op de link om documenten te selecteren om te uploaden.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 5

Uw documenten worden automatisch geüpload en u kunt indien nodig meer toevoegen terwijl u wacht. Als ze allemaal klaar zijn met uploaden, klik je op Doorgaan.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 6

Uw nieuwe bestanden zijn nu direct vanuit de cloud bruikbaar. Plaats de muisaanwijzer op het gewenste bestand en kies uit de beschikbare opties. U kunt op een documentnaam klikken om het online te bekijken, Bewerken in browser selecteren om het te openen in de Office Web App voor het bestandstype, of op de koppeling Meer klikken voor nog meer opties.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 7

Nadat u een bestand online heeft bewerkt, kunt u op de link Versiegeschiedenis klikken om eerdere versies van het bestand te bekijken.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 8

Hier hebben we de huidige versie van het document als voorbeeld aan de rechterkant, en kunnen oudere versies selecteren in het menu aan de linkerkant. Dit is handig wanneer u met anderen samenwerkt aan een bestand, omdat u er zeker van kunt zijn dat u nooit belangrijke informatie kwijtraakt, zelfs niet als iemand gegevens uit een bestand heeft verwijderd.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 9

Nieuwe documenten maken

Als u liever een nieuw bestand maakt, klikt u op de koppeling Nieuw boven aan de pagina en selecteert u het gewenste bestandstype.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 10

U kunt uw Office-document ook openen vanuit een van de Windows Live-webapps zoals Hotmail, SkyDrive en meer. Plaats de muisaanwijzer op de Office-link bovenaan en selecteer het type bestand dat u wilt maken, of selecteer Recente documenten.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 11

Snelle blik op de Office Web Apps

De Office Web Apps zijn ontworpen om eruit te zien en te werken als Office 2010, maar met minder functies. In onze tests hebben we vastgesteld dat de functieset voldoende is voor de meeste snelle bewerkingsbehoeften. De bestanden worden net zo weergegeven als in Office 2010 op onze pc's, wat een grote verbetering is ten opzichte van sommige andere online kantoor-apps. De OneNote-webapp is erg cool om samen te werken, omdat je tegelijkertijd bestanden live kunt bewerken en chatten in de nieuwe Messenger-webapp, allemaal op dezelfde pagina.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 12

Word-webapp

Word is waarschijnlijk de meest gebruikte Office-app op pc's, en de webversie geeft het een aantal goede functies. Je kunt er niet alles in doen, maar het heeft meer functies dan WordPad of andere lichte documenteditors. Documenten worden mooi online weergegeven, inclusief lettertypen, stijlen, tekstvakken en voetteksten, zelfs complexe scripttalen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 13

U kunt het document rechtstreeks in de browser bewerken door op de knop Bewerken in browser op de werkbalk te klikken. Vanuit het menu Bestand kunt u het document afdrukken, downloaden of delen met anderen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 14

De Word-webapp bevat niet alle standaardfuncties van Word, maar wel veel van de belangrijke, waaronder de handige lijst met stijlen. Het bevat ook een breed scala aan lettertypen om te gebruiken. Sommige documentfuncties, zoals tekstvakken, kunnen mogelijk niet online worden bewerkt en documenten met meerdere kolommen kunnen in de editor in één kolom worden weergegeven. Alle functies die u niet online kunt bewerken, blijven behouden, zodat ze er nog steeds correct uitzien in de online viewer-desktopversies van Word.

Maar dat wil niet zeggen dat je geen complex document kunt maken in de Word Web App. Het tabblad Start biedt veel van de tools die u gewend bent, waaronder kopstijlen en spellingcontrole in meerdere talen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 16

Op het tabblad Invoegen kunt u een tabel toevoegen of bladeren om clipart op te nemen uit de Office Clipart Gallery die beschikbaar is in de desktopversie.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 17

Als je een afbeelding hebt ingevoegd, verschijnt er een tabblad Afbeelding. Hier kunt u alternatieve tekst voor de afbeelding wijzigen, vergroten, verkleinen of schalen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 18

Het invoegen van een tabel genereert op dezelfde manier een extra linttabblad, waar u de lay-out van de tabel kunt wijzigen. Deze extra functies in de extra tabbladen vergroten het nut van de web-apps, maar bieden nog steeds minder opties dan hun desktop-tegenhangers.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 19

Als u tekst in uw document moet zoeken, gaat u terug naar de leesmodus... de bewerkingsmodus bevat niet het hulpmiddel Zoeken. Het is opgenomen in de leesmodus en werkt als de desktopversie.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 20

Excel Web-app

Cijfers, formules en gegevens zijn het belangrijkste als het gaat om spreadsheets, en de Excel Web App doet het goed op deze gebieden. Het bevat alleen basishulpmiddelen en laat u geen grafieken of andere geavanceerde afbeeldingen invoegen. Het kan grafieken weergeven, inclusief de nieuwe Sparklines-functie in Excel 2010. Als u gegevens in de spreadsheet bewerkt, wordt de grafiek automatisch opnieuw berekend en dienovereenkomstig bijgewerkt.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 21

De Excel Web App is nog steeds een pro met getallen en formules. Begin met het typen van een formule en er wordt automatisch een pop-up in IntelliSense-stijl geopend met beschikbare formules, net als Excel op het bureaublad. Wanneer u een formule invoert, kunt u zoals gewoonlijk klikken om cellen te selecteren.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 22

U kunt gegevens ook eenvoudig sorteren, filteren en opmaken.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 23

Hiermee kunnen meerdere mensen in realtime samenwerken aan dezelfde spreadsheet, en u kunt zien wie er momenteel aan het bewerken is via de link onderaan. Net als bij OneNote kunt u met Messenger ook rechtstreeks met andere gebruikers chatten.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 24

PowerPoint-webapp

De PowerPoint-webapp lijkt in eerste instantie niet zo rijk aan functies als de andere Office Web Apps, maar hij is verrassend krachtig. Het bevat een verscheidenheid aan sjablonen uit PowerPoint 2010, en u kunt SmartArt-diagrammen maken en bewerken. Dia's worden weergegeven zoals ze zouden zijn in PowerPoint op uw bureaublad, hoewel geavanceerde animaties, zoals die bij PowerPoint 2010 worden geleverd, worden vervangen door het standaard fade-in-effect. U kunt geen overgangen toevoegen aan nieuwe presentaties die u online maakt. Net als bij de andere apps blijven niet-ondersteunde functies in geüploade bestanden behouden, zodat het hetzelfde wordt weergegeven als wanneer u het in PowerPoint op uw bureaublad opent.

U kunt een voorbeeld van uw presentatie bekijken in de standaardviewer. U kunt naar een specifieke dia gaan vanuit het menu onderaan, of een diavoorstelling starten via de knop in de werkbalk.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 25

Hiermee wordt een presentatie in volledig venster geopend. Druk in de meeste browsers op de F11-toets en u kunt uw PowerPoint op volledig scherm bekijken en presenteren. U kunt naar de volgende dia gaan met de pijltjestoetsen die verschijnen als u uw muis beweegt, of met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. En zodra de presentatie in de cache is opgeslagen, worden de dia's zeer snel weergegeven.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 26

U kunt bestaande presentaties bewerken of online nieuwe maken. Wanneer u een nieuwe presentatie maakt, kunt u kiezen uit verschillende sjablonen voor de presentatie. Nadat u een thema heeft geselecteerd, kunt u dit niet meer wijzigen. U kunt het thema ook niet bewerken of het kleurenschema wijzigen zoals u dat offline zou doen, maar met de verscheidenheid aan beschikbare sjablonen is dit geen dealbreaker.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 27

U kunt nu tekst in uw dia toevoegen en bewerken. Merk op dat u geen nieuwe WordArt kunt invoegen, maar als uw presentatie WordArt in de titels bevat, wordt deze automatisch toegepast op de tekst.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 28

Bovendien toont de tool Lettertypekleur de kleuren die in uw thema zijn opgenomen, wat leuk is.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 29

U kunt ook een nieuwe dia invoegen vanaf de Home-werkbalk. Als u een nieuwe dia invoegt, kunt u kiezen uit verschillende standaardlay-outs, ook die in de desktopversie.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 30

PowerPoint Web App past het thema van de presentatie toe op de nieuwe dia, zelfs als de presentatie vanaf uw computer is geüpload

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 31

Het tabblad Invoegen lijkt schaars, maar de SmartArt-knop blijkt een verborgen juweeltje te zijn. U kunt kiezen uit tientallen SmartArt-diagrammen en deze rechtstreeks in uw presentatie invoegen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 32

Er verschijnt een nieuw SmartArt-tabblad op het lint terwijl u het bewerkt. Dit omvat verbazingwekkend genoeg bijna alle functies van de SmartArt-tool in volledige PowerPoint, inclusief glanzende 3D-stijlen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 33

Helaas bevat de PowerPoint Web App geen animatie- of overgangstools, dus u kunt deze niet online aan presentaties toevoegen. Maar we waren verrast door de kwaliteit van de thema's en SmartArt die in de Web App waren opgenomen.

OneNote-webapp

Zoals hierboven vermeld, is de OneNote-webapp mogelijk de meest uitgebreide. Het is buitengewoon prettig voor samenwerking en maakt gelijktijdige bewerking door meerdere gebruikers mogelijk. Als u een notebook vanaf uw computer hebt geüpload of deze met OneNote 2010 hebt gesynchroniseerd, zullen uw notebooks bijna alle functies en inhoud bevatten die in de desktoptoepassing zijn ingevoegd.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 34

De online-editor zelf heeft minder functies dan zijn desktop-tegenhanger als de andere web-apps, maar het heeft meer functies dan andere notitie-apps zoals Evernote. De linttabbladen hebben vergelijkbare functies als die van Word, met de toevoeging van de knop Tag.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 35

Op het tabblad Invoegen kunt u nieuwe pagina's en secties invoeren, evenals tabellen, afbeeldingen en clipart.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 36

Omdat OneNote is ontworpen rond samenwerking, kun je op het tabblad Weergave de auteurs van een bepaalde sectie zien. Dit markeert elk deel van uw Notebook met de editor van die sectie.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 37

Problemen die we hebben ontdekt

Hoewel we Office Web Apps nuttig en beter vonden dan onze verwachting, liepen we toch tegen een paar problemen aan. Ten eerste, als u een document uploadt dat is gemaakt met een pre-releaseversie van Office 2010, kunt u ze mogelijk niet bewerken. U kunt ze goed bekijken, maar als u ze probeert te bewerken, ziet u mogelijk een prompt zoals hieronder. Als je dit ziet, probeer dan het document te openen in een vrijgegeven versie van de Office-app (inclusief Office 2003 met het compatibiliteitspakket). Sla het document op als een nieuw bestand met een nieuwe naam uit Office en probeer het opnieuw te uploaden.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 38

Sommige functies worden niet ondersteund in de web-apps, zoals 3D-grafieken in Excel. Houd er rekening mee dat de niet-ondersteunde functies in het bestand zelf worden bewaard en nog steeds correct worden weergegeven wanneer ze worden geopend in een desktoptoepassing.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 39

Hoewel de OneNote- en Excel-webapps cocreatie ondersteunen, doen de Word- en PowerPoint-webapps dat niet. Als u een Word- of PowerPoint-document probeert te bewerken terwijl een andere persoon tegelijkertijd bezig is, wordt u mogelijk gevraagd dat de webapp het document niet kan openen.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 40

Ten slotte is een probleem dat sommige gebruikers kunnen hebben, dat het lint veel ruimte in beslag neemt in het bewerkingsgebied. Dit kan een probleem zijn voor gebruikers met kleine schermen of met veel werkbalken geopend in hun browser. Maar net als in de desktopversies kun je het lint minimaliseren. Dubbelklik eenvoudig op een van de linttabs of klik op de pijlknop in de rechterbovenhoek, en het lint wordt geminimaliseerd en toont alleen de tabbladlabels.

screenshot-tour-kijk-naar-de-nieuwe-office-web-apps foto 41

Conclusie

Hoewel er andere online Office-suites zijn, zoals Google Docs en Zoho, zijn MS Office Web Apps het bekijken waard. We vonden het zeer concurrerend met functies die worden aangeboden door concurrerende services. Het is een nuttige vervanging voor standaard Office bij gebruik van een machine waarop het niet is geïnstalleerd. Alle webapps gaven documenten van Office zeer goed weer en stelden u zelfs in staat om de meeste delen van de documenten te bewerken.

Of je nu Windows, Linux of Mac gebruikt, in de meeste populaire browsers heb je zeker toegang tot geweldige Office-apps van Microsoft. Als u al uw belangrijke bestanden opslaat in uw Online-account, kunt u ze overal openen en samenwerken met collega's over de hele wereld.

Links

Online Office-bestanden maken en bewerken met Office Live Web Apps

Meer verhalen

Gebeurtenissen toevoegen aan Windows Live Calendar in IE 8

Heeft u datums van evenementen die u moet noteren tijdens het browsen in Internet Explorer? Het toevoegen van deze gebeurtenissen aan uw Live Calendar is eenvoudig te doen met de Add Events to Windows Live Calendar accelerator.

Ubuntu Control Center maakt het gebruik van Ubuntu eenvoudiger

Gebruikers die nieuw zijn bij Ubuntu vinden het misschien wat moeilijk om te configureren. Vandaag bekijken we het gebruik van Ubuntu Control Center, dat het beheer van verschillende aspecten van het systeem eenvoudiger maakt.

Muziekafspeellijsten maken in Windows 7 Media Center

Een van de nieuwe functies in Windows 7 Media Center is de mogelijkheid om eenvoudig muziekafspeellijsten te maken zonder Media Player te gebruiken. Vandaag zullen we nader bekijken hoe u ze rechtstreeks in Media Center kunt maken.

Bekijk documenten en pdf's rechtstreeks in Google Chrome

Wilt u documenten, presentaties en pdf's direct in Google Chrome bekijken? Hier is een handige extensie die van Google Documenten uw standaard online viewer maakt, zodat u het bestand niet eerst hoeft te downloaden.

Hoe u Ubuntu MP3-bestanden kunt laten afspelen

Vanwege licentieproblemen kan Ubuntu geen MP3's uit de doos afspelen. We laten u zien hoe u mp3's en andere beperkte bestandsindelingen kunt afspelen in ongeveer vier muisklikken.

Verbeter uw browsen met Hyperwords in Firefox

Tijdens het browsen is het gemakkelijk om informatie te vinden waar u meer over wilt weten, converteren of vertalen. De Hyperwords-extensie biedt toegang tot dit soort bronnen en meer in Firefox.

Microsoft Desktop Player is een waardevol hulpmiddel voor IT-professionals

Als u een IT-professional bent, is een nieuwe educatieve tool die door Microsoft is geïntroduceerd, de MS Desktop Player. Vandaag bekijken we wat het te bieden heeft, van webcasts, whitepapers, trainingsvideo's en meer.

Speel duizenden online radiostations met Shoutcast in VLC

Bent u op zoek naar meer variatie in uw radiostations? Vandaag bekijken we hoe u eenvoudig duizenden radiostations naar uw bureaublad kunt streamen met VLC-mediaspeler.

Voeg gratis Google Apps toe aan uw website of blog

Wilt u een e-mailadres van uw eigen domein, maar geeft u de voorkeur aan de interface van Gmail en integratie met Google Docs? Hier leest u hoe u de gratis Google Apps-standaard aan uw site kunt toevoegen en het beste van twee werelden kunt krijgen.

ScrollyFox biedt automatisch bladeren door pagina's in Firefox

Leest u elke dag veel inhoud op internet, maar bent u het zat om handmatig door alles te scrollen? Nu kunt u automatisch scrollen in een ontspannen tempo instellen in Firefox met de ScrollyFox-extensie.