Maak een Drive-image met behulp van een Ubuntu Live-cd

Het klonen van een harde schijf is handig, maar wat als je meerdere kopieën moet maken, of je gewoon een volledige back-up van een harde schijf wilt maken? Met Drive-images kunt u alles, en dan bedoelen we alles, van uw harde schijf in één groot bestand zetten.

Met een Ubuntu Live-cd is dit een eenvoudig proces - de veelzijdige tool dd kan dit direct uit de doos voor ons doen.

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 1We hebben dd eerder gebruikt om een ​​harde schijf te klonen. Het maken van een schijfkopie lijkt erg op elkaar, behalve dat we in plaats van gegevens van de ene harde schijf naar de andere te kopiëren, we kopiëren van een harde schijf naar een bestand. Drive-images zijn flexibeler, omdat u kunt doen wat u wilt met de gegevens zodra u deze van de brondrive hebt gehaald.

Uw schijfkopie wordt een groot bestand, afhankelijk van de grootte van uw bronschijf - dd zal elk stukje ervan kopiëren, zelfs als er maar één klein bestand op de hele harde schijf is opgeslagen. Zorg er dus om te beginnen voor dat er een apparaat op uw computer is aangesloten dat groot genoeg is om het schijfbeeld te bevatten.

Enkele ideeën voor plaatsen om de drive-image op te slaan en hoe u er verbinding mee kunt maken op een Ubuntu Live-cd, vindt u in dit vorige Live-cd-artikel. In dit artikel gaan we een afbeelding maken van een schijf van 1 GB en deze opslaan op een andere harde schijf op dezelfde pc.

Opmerking: wees altijd voorzichtig bij het gebruik van dd, want het is heel eenvoudig om een ​​schijf volledig te wissen, zoals we later in dit artikel zullen laten zien.

Een Drive-image maken

Start op in de Ubuntu Live CD-omgeving.

Omdat we de drive-image op een lokale harde schijf gaan opslaan, moeten we deze eerst mounten. Klik op Plaatsen en vervolgens op de locatie waar u de afbeelding wilt opslaan - in ons geval een interne schijf van 136 GB.

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 3

Open een terminalvenster (Toepassingen > Accessoires > Terminal) en navigeer naar de nieuw aangekoppelde schijf. Alle aangekoppelde schijven moeten in /media staan, dus we gebruiken het commando

cd / media

en typ vervolgens de eerste paar letters van onze moeilijk te typen schijf, druk op tab om de naam automatisch aan te vullen en schakel over naar die map.

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 4

Als u de drive-image in een specifieke map wilt plaatsen, navigeer er dan nu naartoe. We plaatsen gewoon onze drive-image in de root van onze gemounte drive.

De volgende stap is het bepalen van de identifier voor de schijf waarvan u een afbeelding wilt maken. Typ in het terminalvenster de opdracht

sudo fdisk -l

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 5

Onze 1GB schijf is /dev/sda, dus daar maken we een aantekening van.

Nu gebruiken we dd om de afbeelding te maken. De aanroep is

sudo dd if=/dev/sda of=./OldHD.img

Dit betekent dat we willen kopiëren van het invoerbestand (if) /dev/sda (onze bronschijf) naar het uitvoerbestand (van) OldHD.img, dat zich in de huidige werkdirectory bevindt (dat is het .-gedeelte van het snaar).

maak-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 6

Het duurt even, maar onze afbeelding is gemaakt ... Laten we testen of het werkt.

Drive Image Testing: de schijf wissen

Een ander interessant ding dat dd kan doen, is de gegevens op een schijf volledig wissen (een proces dat we eerder hebben besproken). Het commando daarvoor is

sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sda

Dit neemt wat willekeurige gegevens als invoer en voert deze uit naar onze schijf, /dev/sda.

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 7

Als we de schijf nu onderzoeken met sudo fdisk –l, kunnen we zien dat de schijf inderdaad is gewist.

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 8

Drive Image Testen: De Drive Image herstellen

We kunnen onze drive-image herstellen met een oproep naar dd die erg lijkt op hoe we de image hebben gemaakt. Het enige verschil is dat de afbeelding het invoerbestand zal zijn en de schijf nu ons uitvoerbestand.

De exacte aanroep is:

sudo dd if=./OldHD.img of=/dev/sda

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 9

Het duurt even, maar als het klaar is, kunnen we met sudo fdisk -l bevestigen dat onze schijf weer is zoals hij was!

make-a-drive-image-met-een-ubuntu-live-cd-foto 10

Conclusie

Er zijn veel redenen om een ​​schijfkopie te maken, waarbij back-up het meest voor de hand ligt. Gelukkig kost het maken van een drive-image met dd maar één regel in een terminalvenster - als je een Ubuntu Live-cd bij de hand hebt!

Meer verhalen

Wijzig het standaardkleurenschema in Office 2010

Net als in Office 2007 is het standaardkleurenschema voor 2010 blauw. Als je er geen fan van bent, laten we je hier zien hoe je het in zilver of zwart kunt veranderen.

App-vensters instellen om altijd bovenaan te staan

Soms heb je een kleine app of andere software die je bovenaan wilt houden, maar hoe houd je die zonder veel gedoe bovenaan? Als dit klinkt als jouw situatie, wil je misschien eens kijken bij OnTop.

Desktop Fun: Waterfalls Wallpaper Collection Series 1

Doen watervallen je denken aan exotische locaties of vredige omgevingen ver weg van de dagelijkse stress? Dan wil je zeker de eerste in onze reeks Waterfalls Wallpaper-collecties eens bekijken.

Ontdek wat uw favoriete websites aandrijft

Heb je je ooit afgevraagd of de site die je bezoekt wordt aangedreven door WordPress of dat de webapp die je gebruikt, wordt aangedreven door Ruby on Rails? Met deze extensies voor Google Chrome hoef je je nooit meer af te vragen.

Maak snapshots van uw favoriete filmscènes in VLC

Heb je ooit een screenshot willen maken van je favoriete tv- of filmscène? Vandaag laten we u zien hoe u dit kunt doen met VLC Media Player.

Integreer Nitro PDF Reader met Windows 7

Wilt u een lichtgewicht PDF-reader die mooi integreert met Office en Windows 7? Hier kijken we naar de nieuwe Nitro PDF Reader, een mooie PDF-viewer waarmee je ook PDF-bestanden kunt maken en markeren.

Maak een snelkoppeling om uw Windows-computer in de sluimerstand te zetten

Door uw Windows-computer in de sluimerstand te zetten, kunt u stroom besparen en snel weer toegang krijgen tot uw bureaublad wanneer u het nodig hebt. Hier laten we zien hoe u een snelkoppeling kunt maken om uw pc snel in de sluimerstand te zetten.

Vrijdagpret: Blasters bouwen 2

Na de hele week onnodige spreadsheets en TPS-rapporten te hebben verwerkt, is het tijd om tijd te verspillen aan het spelen van een flashgame. Vandaag bekijken we Building Blasters 2 waar je strategisch explosieven plaatst om constructies neer te halen.

Schakel Opera-miniatuurvoorbeelden uit op de taakbalk van Windows 7

Als u een van de mensen bent die niet om de taakbalkminiatuurvoorbeelden in Windows 7 geeft, dan hebben we een snelle en gemakkelijke manier om ze uit te schakelen in Opera Browser.

Spellingcontrole toevoegen aan uw favoriete Windows-apps

Sommige, maar niet alle Windows-apps hebben een of andere ingebouwde spellingcontrole. Als je spellingcontrole wilt toevoegen aan al je apps (of een selecte groep), sluit je dan bij ons aan terwijl we naar tinySpell kijken.