Schetsmatige adoptie-app Adoptly is toch een hoax

Een paar weken geleden kondigde een bedrijf genaamd Adoptly een Kickstarter aan voor een app die beloofde adoptie gemakkelijker te maken -- met behulp van een belachelijke interface in Tinder-stijl om naar links en rechts te vegen op kinderen. We vroegen ons meteen af ​​of zoiets echt was, hoewel het juridisch aannemelijk leek als het erg onverstandig was. Maar nu komt de waarheid aan het licht: Adoptly maakte deel uit van een 'lopend satirisch kunstproject' van Ben Becker en Elliot Glass, het duo dat ons de 'Pooper'-hoax van afgelopen zomer bracht.

Becker en Glass gebruikten bij Adoptly bijna dezelfde strategie als bij Pooper. Er werden persberichten verstuurd naar verschillende mediaorganisaties, waaronder Engadget, en een 'woordvoerder' deed zijn beste impressie van de CEO van Silicon Valley en verkocht verslaggevers (waaronder deze) op de app. We hebben geprobeerd, maar slaagden er uiteindelijk niet in om te onderscheiden of Adoptly een hoax was, en we betreuren de fout.Maar deze keer hebben Becker en Glass via een Kickstarter-campagne onschuldige mensen binnengehaald die mogelijk hulp zochten bij adoptie. Daarbij vervaagden ze de scheidslijn tussen satire en hoax, en niet op een goede manier. Achteraf is het misschien gemakkelijk om te zien hoe Adoptify slechts een grap was, echt geld vragen van nietsvermoedende, toekomstige ouders is een behoorlijk wrede grap. Zelfs als je niet op zoek bent naar adoptie, lijkt het gebruik van nepnieuws als grap iets dat precies niemand helpt.

Becker en Glass zeiden dat ze eventuele donaties zouden terugbetalen, en zowel Kickstarter als uiteindelijk Indiegogo annuleerden de Adoptify-campagnes voordat ze klaar waren. Dat betekent dat donateurs zich nooit zorgen hoefden te maken over het opgeven van geld aan het project. Geen kwaad, geen fout toch?

In puur praktische zin zeker. Maar als zelfs maar één hoopvolle ouder emotioneel werd misleid door het Adoptly-schema, dan is dat er een te veel. Maar deze grap was ten prooi aan de emoties van mensen die vaak wanhopig zijn om te adopteren en elke optie zouden overwegen om hun kansen te vergroten - zelfs een app die te belachelijk lijkt om waar te zijn. Knoeien met de pers is een aloude traditie, maar het is gewoon gemeen om mensen te betrekken die willen adopteren.

Dat is niet om het idee van Becker en Glass voor satire volledig af te wijzen. Silicon Valley introduceert altijd ademloos revolutionaire apps die het leven van gebruikers zullen veranderen. De kopie en video van de Adoptify-website sloegen allemaal de soms onwetende toon aan, aangezien grote en kleine bedrijven kleine updates of producten introduceren waar mensen gewoon geen behoefte aan hebben. In die zin was de Adoptly-satire precies goed - zelfs als veel mensen er sceptisch over waren, bootste het zo nauw de honderden vergelijkbare campagnes na die we allemaal hebben gezien.

De satire van Adoptify zou echter niet echt zijn afgenomen als het was gedaan in de stijl van de vele PR-grappen van April Fool's Day die elk jaar door bedrijven worden geduwd. De Adoptify-website had het idee echt kunnen verkopen en het gordijn aan het einde van de ervaring kunnen terugtrekken, waardoor mensen snel de grap konden begrijpen. Natuurlijk zou de pers er minder snel over hebben geschreven als het zo werkte. Maar als adoptie wordt gebruikt als een instrument voor satirische winst, zou misschien een beetje extra gevoeligheid gerechtvaardigd zijn.

Aanbevolen verhalen

AirPods kwijt? Binnenkort zal de Find My iPhone-app helpen

Apple's AirPods worden gemakkelijker te vinden in iOS 10.3.

Kickstarter sluit schetsmatige Adoptly-campagne af

Iets over Adoptly klopte duidelijk niet, dus Kickstarter sloot het af.

Geek Trivia: welke van deze groepen was het meest invloedrijk bij de vroege invoering van verharde wegen?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Geek Trivia: In de jaren dertig leidde de hoax van een krantenverslaggever tot een langdurige traditie van?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!