Chemici ontwikkelen zegelgenezend materiaal voor smartphoneschermen

Er is een enorme markt voor smartphonehoesjes, omdat we er allemaal naar streven om onze dure handsets te beschermen. Het zou veel leuker zijn om ze gewoon onbeschermd in een zak te schuiven, maar de gedachte aan krassen op het scherm dwingt velen van ons uiteindelijk om ze in een hoesje te verbergen, of op zijn minst een schermbeschermer aan te brengen.

Tegen het einde van het decennium kunnen smartphonehoesjes echter worden toegewezen aan de geschiedenisboeken. Volgens Business Insider hebben scheikundigen van de University of California in Riverside een doorbraak bereikt en een zelfherstellend materiaal ontwikkeld dat geschikt is voor gebruik als smartphonedisplay. Of welk display dan ook.De sleutel tot elk zelfherstellend materiaal zijn moleculen die elkaar aantrekken, waardoor elke breuk van de perfecte binding zichzelf weer aan elkaar hecht. Dit nieuwe materiaal dat de UC Riverside-chemici onder leiding van Chao Wang ontwikkelden, is een combinatie van een rekbaar polymeer en ionisch zout met 'een speciaal type binding dat een ion-dipoolinteractie wordt genoemd'.

Verwant

  • Samsung stelt opvouwbare schermen (opnieuw) uit Samsung stelt opvouwbare schermen (opnieuw) uit

Die interactie vormt een sterke aantrekkingskracht tussen de moleculen, wat betekent dat het kan herstellen van elke schade, inclusief een volledige breuk. Klik dit materiaal doormidden en het zal zichzelf in minder dan een dag weer aan elkaar hechten. Het kan ook worden uitgerekt tot 50x de oorspronkelijke grootte. Het andere belangrijke kenmerk van het materiaal is het vermogen om elektriciteit te geleiden, waardoor het geschikt is voor gebruik als onderdeel van een aanraakscherm.

Wang gelooft dat zijn rekbare polymeer tegen 2020 door smartphonefabrikanten zal worden gebruikt. Het kan worden gebruikt voor het display, maar ook voor de telefoonbehuizing, wat betekent dat we smartphones zouden kunnen en moeten krijgen die eventuele schade aan hun buitenste schil zelf kunnen herstellen.

Nu maar hopen dat een bedrijf als Apple of Samsung de patenten voor dit polymeer niet opkoopt en het zelfherstellende materiaal exclusief voor hun apparaten houdt.

Aanbevolen verhalen

Onderzoekers maken supergoedkope spermatest voor smartphones

Het slimme ontwerp moet gebruikers helpen rommel te voorkomen.

Hyperloop-bedrijf ontwikkelt zijn technologie in Frankrijk

Hyperloop Transportation Technologies opent een nieuwe faciliteit in Toulouse, Frankrijk.

Geek Trivia: hetzelfde materiaal waar Magic Eraser-reinigingssponzen van zijn gemaakt, wordt ook gebruikt in?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!