Samsung DeX review: de indrukwekkende, onnodige, telefoon-aangedreven pc

DeX

Meer info

Meer

70 uitslagen

Engadget

70

Criticus

Nog niet gescoordGebruikers

Nog niet gescoord

Belangrijkste specificaties:

Van $0,00

De eerste computer van mijn familie was een boxy, gedrongen Tatung met een AMD K2, een handvol RAM en een harde schijf van 4 GB. Het was lelijk en traag, zelfs volgens de normen van 1998, maar het heeft (op de een of andere manier) de klus geklaard. Het decennium en de verandering die volgden, zorgden voor duizelingwekkende sprongen in prestaties en enorme reducties in grootte. Ik schrijf dit op een Galaxy S8 Plus - een plaat van metaal en glas die ik net uit mijn zak heb gehaald - aangesloten op een monitor, toetsenbord en muis met Samsung's nieuwe DeX-dock. De kicker: het is veel beter dan ik had durven verwachten. De tienjarige ik zou het verliezen als hij dit zou zien. In feite zou de ik van drie of vier jaar geleden hetzelfde hebben gedaan. Dit is tenslotte geen nieuw idee.

Bedrijven hebben al jaren geprobeerd - en meestal mislukt - om smartphones te laten werken als pc's. Kijk maar naar Motorola's Atrix of Microsoft's Continuum of een van de startups die wegkwijnen op Kickstarter. En toch, hier zijn we - de Galaxy S8 doet ook dienst als een verrassend respectabele pc. De echte vraag is nu niet hoe haalbaar het idee is, het is of iemand zich er druk om moet maken. Helaas, hoe indrukwekkend DeX ook kan zijn, het antwoord voor de meeste mensen is een groot 'nee'.

Engadget-scoreArm niet inspirerend Mooi zo UitstekendSleutel

Samsung DeX

70

Pluspunten
  • Verandert de S8 in een verrassend degelijke pc
  • Vertrouwde desktopinterface
  • Doodeenvoudige installatie
nadelen
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Niet alle apps werken correct in DeX
  • Vereiste componenten kunnen extra kosten

Overzicht

Als je al een Galaxy S8 of S8 Plus hebt, dan is Samsung's DeX-dock een fascinerende propositie. Voor $ 150 zou je een systeem in elkaar kunnen knutselen dat heel erg op een pc lijkt. De interface is vertrouwd en de algehele prestaties zijn behoorlijk indrukwekkend - een bewijs van de kracht die is opgesloten in de vlaggenschepen van Samsung. De ervaring is echter niet zonder problemen. Er is een beperkt aantal apps geoptimaliseerd voor DeX en andere werken niet altijd goed op het grote scherm. Het verzamelen van alle benodigde onderdelen kan ook prijzig worden als je nog geen reservetoetsenbord, muis en monitor hebt liggen. Uiteindelijk vervaagt DeX de grens tussen smartphone en pc beter dan elke andere poging die we hebben gezien - we zijn er gewoon niet van overtuigd dat veel mensen het echt nuttig zullen vinden.

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 2 Chris Velazco/Engadget

Aan de slag

Als je van de S8 of S8 Plus een pc wilt maken, heb je een heleboel extra onderdelen nodig. Om te beginnen is er het DeX-dock ($ 150), dat de meeste vereiste aansluitingen heeft: een HDMI-out-poort, een ethernet-aansluiting en twee full-size USB-poorten. U kunt een bedraad toetsenbord en muis aansluiten, maar de elegantere oplossing is om een ​​paar Bluetooth-apparaten te gebruiken. Vergeet niet om ze te koppelen voordat u ze in het dock plaatst - anders zit u vast met een mooie desktop en kunt u deze niet gebruiken.

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 3

Voor de meesten is de grootste omissie een koptelefoonaansluiting, omdat de luidspreker van de telefoon wordt geblokkeerd wanneer deze is gedockt. Audio wordt standaard door de luidspreker van de S8 geleid, wat de klus klaart, maar iedereen die van plan is veel tijd voor een DeX-desktop door te brengen, wil iets beters. Ik hoop dat de monitor die u op het DeX-dock aansluit, ingebouwde luidsprekers of een eigen hoofdtelefoonaansluiting heeft. (Je zou ook een Bluetooth-luidspreker kunnen aansluiten als je er een bij de hand hebt.) En terwijl we het over monitoren hebben, is er een behoorlijke kans dat de reserveschermen in je huis VGA- of DVI-verbindingen gebruiken. Als dat het geval is, heb je een HDMI-adapter nodig om het scherm op je dock aan te sluiten - nog iets dat je misschien moet kopen.

Sommigen van jullie die dit lezen, zullen hoe dan ook al deze spullen in huis hebben liggen. Word dan gek: alles instellen kost hoogstens enkele ogenblikken. Als je echter naar buiten moet om alle extra randapparatuur te kopen, is een beetje mentale wiskunde op zijn plaats. Lijken deze extra kosten de moeite waard als je waarschijnlijk een volwaardige computer binnen handbereik hebt?

In gebruik

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 4 Chris Velazco/Engadget

Nu komen we bij de goede dingen. Zodra alles is aangesloten, wordt u gedropt op een zeer vertrouwd ogend bureaublad - de app-opstartknop bevindt zich in de linkerbenedenhoek, zoals de klassieke startknop van Windows, en het paneel met tijd en snelle instellingen is rechtsonder vergrendeld . Als je al sinds 1995 met Windows hebt geknoeid, zal alles logisch zijn.

Om echt een idee te krijgen van waartoe de S8's in staat zijn met DeX, heb ik de afgelopen week mijn best gedaan om deze opstelling als mijn dagelijkse werkuitrusting te gebruiken. Ik heb e-mails afgevuurd, heel veel browsertabbladen geopend, door video's gebladerd en over het algemeen geprobeerd productief te zijn. Er is een verrassende hoeveelheid stroom opgesloten in de Galaxy S8, waardoor DeX vlotter is dan ik had verwacht. Voor het grootste deel heeft DeX alles bijgehouden wat ik erop heb gegooid, en alles verloopt soepel, zelfs als het systeem je onvermijdelijk vertelt dat het geheugen bijna leeg is. Het is niet zo snel als de pc die je waarschijnlijk al hebt, maar het was meer dan genoeg voor het grootste deel van mijn dagelijkse routine.

Galerij: Samsung DeX-recensie | 8 foto's

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 58

  • samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 6
  • samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 7
  • samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 8
  • samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 9+4

Meestal had ik Slack en Chrome die mijn schermruimte in beslag namen, met Evernote, Google Docs, Pocket Casts, de New York Times-app, Twitter en meer in inactieve vensters op de achtergrond. Geen van deze leverde problemen op. DeX heeft zelfs enkele mysterieuze zakelijke taken afgehandeld, zoals het indienen van onkostendeclaraties. Ik kon een ontvangstbewijs uit mijn inbox halen, het naar de telefoon downloaden en het in ons onkostensysteem importeren met een beetje hulp van een externe app voor bestandsbeheer. Beschouw me als (meestal) onder de indruk. Gamers hoeven zich natuurlijk niet aan te melden, maar als u het grootste deel van uw dag binnen de grenzen van een webbrowser doorbrengt, kan DeX voldoende zijn.

Toch waren er af en toe momenten waarop de interface helemaal niet reageerde, wat minutenlange frustratie opriep en zinloos op dingen klikte. En vaak begon het systeem net zo abrupt weer normaal te werken als het stopte. Verwarrend genoeg had ik misschien 10 apps aan de gang (ver minder dan de 30 die Samsung als een dop had ingesteld) wanneer het zou bevriezen. Deze gevallen zijn relatief zeldzaam, maar ze zijn een schokkende herinnering dat de S8's bedoeld waren om eerst als een telefoon te werken en als tweede een desktop. En echt, dat is het belangrijkste om in gedachten te houden over DeX. Samsung heeft een perfect bruikbare desktopinterface in de S8's gepropt, maar ze proberen zich vaak nog steeds als telefoons te gedragen.

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 10 Chris Velazco/Engadget

Kijk maar eens hoe DeX omgaat met uw geïnstalleerde software. Sommige apps, zoals Microsoft Word en Excel, zijn geoptimaliseerd voor DeX en bieden de soepelste 'mobiele' productiviteitservaring die ik ooit heb gezien. Op het moment van schrijven zijn er 16 geoptimaliseerde apps in de Samsung-winkel, waarvan sommige nuttiger zijn dan andere. De Office-apps zijn een no-brainer, net als Skype, Wunderlist en Photo Editor MG, maar wie smacht naar Craigslist+? Sommigen van jullie zullen ook dol zijn op Amazon Workspaces, waarmee je een virtuele Windows- of Linux-machine kunt laten draaien wanneer Android te beperkend is. Met een solide netwerkverbinding is Workspaces uitstekend in een venster of in volledig scherm. U moet bekendheid hebben met Amazon Web Services om aan de slag te gaan, wat lastig kan zijn voor niet-krachtige gebruikers. Aan de andere kant, als je een krachtige gebruiker bent, besteed je waarschijnlijk toch niet zoveel tijd aan een DeX-rig.

Andere apps, zoals Twitter, kunnen worden verkleind tot tabletachtige vormen. Maar ze voelen zich niet beter op een desktopmonitor dan op een tablet - en app-optimalisatie voor Android-tablets is behoorlijk verschrikkelijk. De laatste categorie is de grootste: dit zijn de apps die alleen in kleine vensters ter grootte van een telefoon worden uitgevoerd. Facebook en Instagram vallen in deze stapel, wat eerlijk gezegd niet zo erg is, omdat ik ze gewoon in een webbrowser zou kunnen openen en vrolijk verder kan gaan. Helaas heeft uw browserkeuze een behoorlijk grote invloed op de kwaliteit van uw DeX-ervaring. Samsung toont bijvoorbeeld standaard volledige desktopversies van websites in plaats van hun (meestal matte) mobiele equivalenten. Chrome - mijn go-to - doet dat niet. Het biedt mobiele versies van sites, ondanks dat Samsung-vertegenwoordigers ons vertelden dat dit niet het geval zou zijn. Natuurlijk kun je Chrome dwingen om desktoppagina's op te vragen, maar dat moet per site gebeuren, wat tijdverspilling is.

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 11 Chris Velazco/Engadget

Weer andere apps weigeren helemaal onder DeX te draaien. Sommige liggen voor de hand, zoals Samsung Pay - er is tenslotte geen reden om je zorgen te maken over mobiele betalingen wanneer je telefoon is aangesloten op een dock. Anderen, zoals Spotify, zijn veel frustrerender. En laat me 100 procent duidelijk zijn: het is niet zo dat Spotify niet in een aanpasbaar venster draait; het weigert helemaal te draaien, zelfs de webplayer. De enige manier waarop ik toegang kon krijgen tot mijn Spotify-bibliotheek was door een virtuele Windows-machine op te starten (bedankt, Amazon) waarop ik de Spotify-app op de desktop kon installeren en uitvoeren. (Gelukkig werken andere media-apps, zoals Google Play Music, prima.)

En dan zijn er nog de kleine dingen. Bepaalde web-apps, zoals Evernote, werken niet in browsers, dus je moet de app downloaden. De telefoons houden niet bij hoe u uw vensters wilt organiseren, dus u begint elke keer dat u het dockingstation opnieuw begint. Soms verschijnt het tabblad Samsung Pay onderaan het hoofdscherm, wat eigenlijk nutteloos is. Kopiëren en plakken tussen apps kan lastig zijn, zo niet onmogelijk, omdat ze niet allemaal goed werken met muisaanwijzers. En in tegenstelling tot Microsoft's Continuum, dat het scherm van de Windows Phone actief houdt terwijl het is gedockt, blijft de S8 grotendeels inert. U kunt de ingebouwde irisscanner gebruiken om uzelf te verifiëren wanneer DeX is vergrendeld. Maar 'kunnen' is niet altijd gelijk aan 'zou moeten'. Ik moest me over mijn bureau buigen en mijn gezicht even bewegen om de goede plek te vinden. Geloof me: je kunt zeker beter je pincode intoetsen.

Inpakken

samsung-dex-review-de-indrukwekkende-onnodige-phonepowered-pc foto 12

DeX heeft problemen, maar over het algemeen werkt het goed genoeg om enkele kleine problemen over het hoofd te zien. Er is geen manier om van een telefoon een computer te maken zonder veel hulp van softwarepartners en app-ontwikkelaars, en ondanks een gebrekkige uitvoering vervaagt DeX de grens tussen telefoon en pc beter dan al het andere in de geschiedenis van smartphones. Het is een geweldige technische prestatie.

Dat betekent echter niet dat u zich moet haasten en een DeX-dock moet kopen. Op een bepaald niveau voelt het als iets dat Samsung heeft gebouwd om te bewijzen dat het zou kunnen. Daarom kan het moeilijk zijn om je voor te stellen hoe zoiets zinvols in iemands leven past. Als je een dure smartphone kunt betalen, heb je vrijwel zeker al een pc of twee in huis. Je zou het als een computer voor kinderen kunnen gebruiken, maar als ze oud genoeg zijn om verantwoordelijk te zijn voor een duur apparaat, hebben ze waarschijnlijk al toegang tot een computer. Het belangrijkste is dat de technische beperkingen hier en de behoefte aan extra uitrusting DeX uiteindelijk moeilijk verkopen.

Aanbevolen verhalen

Zenimax keert zich tegen Samsung na overwinning in Oculus VR-pak

Na de gedeeltelijke overwinning in de rechtbank tegen Oculus, heeft Zenimax een rechtszaak aangespannen tegen Samsung voor het willens en wetens gebruik van technologie waarvan het zegt dat het de legale eigenaar is.

BlackBerry KEYone review: vintage vibes en een modern besturingssysteem

Eindelijk, de KEYone is een door Android aangedreven BlackBerry die echt aanvoelt als een BlackBerry