De belangrijkste zoekmachine van Rusland verslaat Google in antitrustklacht

Mike Segar / Reuters

Iets meer dan twee jaar geleden diende de grootste zoekmachine van Rusland, Yandex, een klacht in tegen Google wegens wat volgens hem concurrentieverstorende praktijken waren. Nu heeft de Russische Federale Antimonopoliedienst geloof gehecht aan de beweringen van Yandex en 'een recept aan Google uitgegeven om het bedrijf te verplichten concurrentiebeperkende beperkingen uit zijn overeenkomsten met fabrikanten te verwijderen', aldus een persbericht.

Dat betekent dat Google geen apps vooraf op telefoons kan installeren, de standaardzoekmachine kan bedienen of zijn eigen apps op de startschermen van apparaten in de regio kan plaatsen.Verder: 'Google zal zich inzetten voor het veiligstellen van de rechten van derden om hun zoekmachines op te nemen in het keuzevenster.' Binnen 'enkele maanden' zal Google een zoekwidget op het startscherm hebben die alle soorten zoekmachines (ja, inclusief Yandex) zal aanbieden, ervan uitgaande dat ze een commerciële overeenkomst ondertekenen voor opname in het zoekvak.

Van zijn kant zegt de FAS dat dit een goede zet is om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde voet staat wat betreft concurrentie voor app-plaatsing en zoekopdrachten op internet.

'De schikking zal een positief effect hebben op de markt als geheel', zei FAS-hoofd Igor Artemiev.

Yandex is, zoals je zou verwachten, ook behoorlijk tevreden over het resultaat. De CEO Arkady Volozh (hierboven afgebeeld) schreef een blogpost waarin hij uitlegde wat de verhuizing voor zijn bedrijf betekent. Korte versie: hij gelooft dat dit het Android-platform echt open zal maken, wat op zijn beurt innovatie zal bevorderen en beter zal zijn voor iedereen. 'Met keuze zijn de mogelijkheden eindeloos', zei hij.

Met een potentiële markt van meer dan 140 miljoen euro en in ieder geval nog een paar andere antitrustzaken op het spel, zal Google waarschijnlijk de beslissing willen aanvechten. We hebben contact opgenomen met de zoekgigant voor commentaar op de uitspraak en zullen dit artikel bijwerken als er meer informatie komt.

Aanbevolen verhalen

De definitieve lijst met paaseieren van Google Zoeken

Ontwikkelaars houden van nerdy paaseieren. We hebben de beste van Google verzameld, zodat u dat niet hoeft te doen.

Facebook voegt bijna alles wat Snapchat doet toe aan zijn hoofdapp

Oh nee.

NASA registreert SLS-enginetest met behulp van 360-gradencamera's

Kijk hoe de motor die astronauten naar Mars kan vervoeren, wordt getest.