Rusland gaat zijn eigen versie van Skype bouwen

AOL

Het Russische technologiebedrijf Rostec, dat eigendom is van de staat, bouwt een beveiligd spraak- en videocommunicatieplatform. In een verklaring onthulde het bedrijf dat het systeem een ​​'Russisch analoog van Skype' zal zijn, zij het met meer beveiliging. Verwacht wordt dat de software een 'benchmark op het gebied van informatiebeveiliging' zal vormen, in staat om spraak- en videogesprekken, sms-berichten en het delen van bestanden af ​​te handelen. Het nog niet nader genoemde platform heeft geen directe toegang tot internet, dus het zal niet worden 'ontcijferd door hackers of buitenlandse inlichtingendiensten'.

Er is niets specifieks in de aankondiging behalve het nieuws dat een groep Russische bedrijven aan het project meewerkt. Wat echter zinvoller is, is dat het nieuws inspeelt op de bredere technologische koude oorlog die momenteel wordt uitgevochten tussen buitenlandse mogendheden en de VS. In het document wordt een deskundige geciteerd die zegt dat 'recente cyberaanvallen duidelijk hebben gemaakt dat de meeste in het buitenland geproduceerde informatiesystemen kwetsbaar zijn'.In deze context is het buitenland een eufemisme voor Amerika, en het is niet de eerste keer dat landen dit specifieke deuntje spelen. Eind vorig jaar omarmde Rusland Jolla's Sailfish, een Fins besturingssysteem dat voortkwam uit het gedoemde MeeGo-project van Nokia en Intel, voor gebruik door de overheid. Eerder heeft het land gezegd dat het wil stoppen met het gebruik van Intel- en AMD-chips, waarbij het publiekelijk Microsoft-producten heeft gedumpt ten gunste van alternatieven van eigen bodem.

Er is ook het feit dat Rusland een precedent heeft als het gaat om het uitbuiten van de zwakke punten in Amerikaanse software. Zoals toen Russische hackers een fout in Windows uitbuitten om een ​​cache met gevoelige NAVO-documenten te stelen. Of wanneer het land (naar verluidt) datasystemen in het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geschonden, of wanneer anderen (ook naar verluidt) erin zijn geslaagd toegang te krijgen tot het Witte Huis. Oh, en het Pentagon, om nog maar te zwijgen van eventuele hacking die in 2016 zou hebben plaatsgevonden en die de verkiezingen had kunnen helpen beïnvloeden.

De Rostec-release zegt dat de nieuwe Skype-kloon geen 'verrassingen' bevat en 'goed beschermd is tegen ongepaste invloeden van buitenaf'. Naar verwachting zal dit systeem na voltooiing worden gebruikt door overheidsinstanties en bedrijven om hun communicatie te beschermen.

Aanbevolen verhalen

Garmin propt 5K en AR in zijn nieuwste 360-graden camera

Met 5K-uitvoer en AR-overlays kost dit robuuste apparaat $ 800.

De RoboCop-auto van Singapore heeft zijn eigen drone die indringers achtervolgt

Als de RoboCop-auto van Singapore je niet kan achtervolgen, zal de bijbehorende drone dat wel doen.

Amazon gaat daklozenopvang bouwen in Seattle

Het asiel zal ongeveer de helft van de ruimte innemen van een nieuw kantoorgebouw op de steeds groter wordende campus van Amazon in het centrum van Seattle.

Duitsland confronteert Rusland met datadiefstal voorafgaand aan verkiezingen

Hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst waarschuwt Rusland voor inmenging in de verkiezingen.

Facebook neemt het op tegen Slack met een gratis versie van Workplace

Je kunt samenwerken op Facebook zonder een cent te betalen.