Roli breidt zijn modulaire muziekuitrusting uit met de aanraakvriendelijke Seaboard

roli-breidt-zijn-modulaire-muziekuitrusting-met-de-aanraakvriendelijke-kustlijn uit foto 1 Rol

Vorig jaar lanceerde Roli een betaalbaar, modulair muziekcreatiesysteem genaamd Blocks. Bij de lancering verkocht het bedrijf een vierkant Lightpad-blok (bedoeld om melodieën en drumbeats uit te tikken) en twee kleinere blokken waarmee je verschillende instellingen kunt aanpassen of je muziek kunt opnemen en herhalen. Gebruikers kunnen zoveel blokken aan elkaar klikken als ze willen en ze allemaal aansluiten op een iPhone of iPad om muziek te maken en op te nemen.

Ik heb eerder dit jaar wat tijd met Blocks gespeeld, en hoewel het ongetwijfeld een leuk en uniek hulpmiddel is, zorgde het kleine formaat van de Lightpad voor een aantal uitdagingen bij het maken van nauwkeurige composities. Roli wil dat vandaag oplossen door zijn vlaggenschip-muziekinstrument, de Seaboard, te nemen en het te verkleinen tot blokgrootte. Het nieuwe Seaboard Block van $ 300 is een kleine versie met twee octaven van zijn grotere Seaboard-instrument, maar het behoudt alle unieke aanraakgevoelige functies die je in de grotere en duurdere versies zult vinden. (De Seaboard Rise begint bij $ 800 en Roli verkoopt een verscheidenheid aan andere maten die in prijs variëren van $ 1.110 tot meer dan $ 8.000.)Als zodanig beschouwt Roli het Seaboard-blok als een soort brug tussen de goedkopere Blocks en duurdere Seaboard-modellen - het is zowel het meest 'premium'-blok dat Roli heeft gemaakt als verreweg het goedkoopste Seaboard. Ik heb een korte demo gekregen van Roli's nieuwe Block, en het ziet ernaar uit dat het een heel eind zal bijdragen aan het oplossen van enkele van de problemen die ik had met het modulaire muzieksysteem van het bedrijf.

Misschien wel het belangrijkste is dat de Seaboard aanzienlijk groter is dan de Lightpad - het is de breedte van drie van die blokken. Dat grotere formaat betekent dat er veel meer ruimte is om mee te spelen, waardoor het een stuk gemakkelijker wordt om nauwkeuriger te zijn met wat je speelt. De lay-out van de Seaboard doet denken aan een traditionele piano, wat betekent dat het een stuk beter is voor het spelen van melodieën dan voor drums, maar je kunt beats uithalen als je daar zin in hebt. Net als de Lightpad is het Seaboard Block in wezen gewoon een MIDI-controller met een aantal unieke aanraakgevoelige functies.

roli-breidt-zijn-modulaire-muziekuitrusting-met-de-aanraakvriendelijke-kustlijn uit foto 2

Als je nog niet eerder op een Seaboard hebt gespeeld, verschilt deze in een aantal opzichten van een traditionele piano. Om te beginnen vormen de toetsen een doorlopend oppervlak, dus als je een noot speelt, kun je gewoon je vinger vasthouden en op en neer over het bord schuiven voor soepele overgangen tussen noten - het lijkt veel op een fretloze bas. Het oppervlak is ook drukgevoelig, dus de tonen zullen sterker klinken naarmate je aanval harder wordt. Als u een noot eenmaal vasthoudt, kunt u ook meer druk uitoefenen om de intensiteit van de noot te verhogen.

Door je vingers verticaal op en neer over het oppervlak van de Seaboard te schuiven, worden verschillende modulatie-effecten toegepast, en je kunt ook horizontaal over het oppervlak van de Seaboard schuiven om van toon te veranderen - er is zelfs een volledig platte strook aan de onderkant van het toetsenbord die het naar links en rechts glijden gemakkelijker maakt dan met uw vingers over de toetsen te slepen. Ten slotte herkent het toetsenbord ook hoe snel je je vingers van het oppervlak haalt en snijdt het de noten dienovereenkomstig af -- als je je hand verwijdert, wordt de noot er snel afgesneden, of je kunt je vingers langzaam van het oppervlak halen om het geluid langer te laten klinken.

Dit alles zorgt voor een extreem veelzijdig en uniek speeloppervlak - een die de inspiratie vormde voor het aanraak- en drukgevoelige Lightpad-blok. Maar het enorm toegenomen oppervlak betekent dat gebruikers veel meer controle hebben over elke individuele noot. Ik had vaak het gevoel dat ik 'geen ruimte meer had' bij het gebruik van de Lightpad; dat is geen gevoel waar de meeste gebruikers zich zorgen over moeten maken met de Seaboard.

roli-breidt-zijn-modulaire-muziekuitrusting-met-de-aanraakvriendelijke-kustlijn uit foto 3

Roli brengt ook een nieuw 'touch'-blok van $ 79 uit, speciaal voor de Seaboard, waarmee je de gevoeligheid van het toetsenbord kunt regelen zonder in de menu's van een app te hoeven graven. Het is half zo groot als de Lightpad, net als Roli's bestaande Loop- en Live-blokken en biedt in feite gemakkelijk toegankelijke hardwarebedieningen die voorkomen dat gebruikers door menu's graven om instellingen aan te passen.

Alles bij elkaar genomen kun je alle vijf Roli's blokken aan elkaar haken, in elke gewenste hoeveelheid -- en aangezien het eigenlijk gewoon MIDI-controllers zijn, kun je ze op elke gewenste manier instellen met je muzieksoftware naar keuze. Oorspronkelijk was de Blocks-familie ontworpen met Roli's NOISE-app voor iOS in gedachten, maar sindsdien hebben ze ze opengesteld om te werken met extra software, waaronder Garageband en professionele apps zoals Ableton Live en Logic Pro.

Vanuit mijn perspectief lijkt het gebruik van een Seaboard voor melodieën naast een Lightpad om als drummachine te dienen een behoorlijk solide setup, hoewel ik het echt meer moet testen om te zien hoe het in de praktijk werkt. Maar tussen deze nieuwe hardware- en softwareverbeteringen die Roli heeft aangebracht sinds de lancering van Blocks afgelopen herfst, voelt het systeem veel robuuster aan dan bij de lancering. Er is zeker nog een leercurve, maar Roli zei dat het de software heeft bijgewerkt om problemen aan te pakken zoals ik had toen ik Blocks eerder dit jaar uitprobeerde. Een combinatie van een responsiever Lightpad Block en het nieuwe Seaboard Block kan voldoende zijn om Roli's platform van de grond te krijgen.

Aanbevolen verhalen

4K-beelden tonen een SpaceX Falcon 9 die landt

De landing, die dit weekend op Cape Canaveral plaatsvond, is de eerste SpaceX-missie om een ​​Dragon-vrachtschip opnieuw te gebruiken.

Apple Music houdt de luistergewoonten van je vrienden in de gaten

Nu zul je al je vrienden schuldig genoegens kennen in Apple Music.

Uber breidt onderzoek naar zelfrijdende auto's uit naar Canada vanwege Amerikaanse problemen

Ondanks problemen in Pittsburgh en de Waymo-rechtszaak opent Uber een nieuw zelfrijdend centrum in Toronto.

Hier is een idee voor een modulaire Mac Pro

De mockup zou enorm onnauwkeurig kunnen zijn, maar een Duitse ontwerpstudio deed een poging om te kijken waar Apple aan werkt om de huidige Mac Pro-desktop te vervangen.