RGB-en? CMYK? Alfa? Wat zijn beeldkanalen en wat betekenen ze?

Ze zijn er, op de loer in uw afbeeldingsbestanden. Maar heb je je ooit afgevraagd wat beeldkanalen zijn? En wat hebben ze met RGB en CMYK te maken? Hier is het antwoord.

Het kanalenpaneel in Photoshop is een van de meest ongebruikte en onbegrepen onderdelen van het programma. Maar afbeeldingen hebben kleurkanalen met of zonder Photoshop. Lees verder om erachter te komen wat kleurkanalen zijn, wat RGB en CMYK zijn, en leer wat meer over hoe afbeeldingsbestanden werken.Primaire kleuren licht en print

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 2

Primaire kleuren, althans in de zin die je ervan hebt geleerd tijdens de kunstlessen op de middelbare school, verwijzen naar een set pigmenten die in verschillende verhoudingen kunnen worden gecombineerd om elke kleur in het zichtbare spectrum te creëren. RGB en CMYK zijn combinaties van een andere set primaire kleuren: de primaire kleuren van licht en primaire kleuren voor afdrukken. Laten we deze beide kort bekijken en de twee contrasteren.

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 3

Het is een goed gedocumenteerde eigenschap van licht dat het kan worden gebroken in de verschillende, langzamere golflengten waaruit het bestaat. Een andere waarneembare eigenschap van licht is dat het vanuit deze verschillende golflengten (we noemen ze kleuren) ook weer kan worden gecombineerd tot puur wit licht. Issac Newton documenteerde dit in Opticks, een boek over zijn onderzoek naar licht en de breking ervan.

Het RGB-kleurmodel is precies dit. Door licht van rode, groene en blauwe bronnen te combineren, kan puur wit licht (of de illusie daarvan) worden bereikt op computerschermen of op verschillende soorten televisiemonitoren. Het RGB-beeldmodel is gewoon een manier voor afbeeldingen om de hoeveelheid rood, groen en blauw licht bij te houden die elke pixel heeft. Meer over hoe, later, maar eerst, laten we dit op licht gebaseerde model vergelijken met hoe printprocessen werken.

Cyaan, Magenta, Geel, Keyline

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 4

Wellicht ken je bovenstaande kleuren alleen omdat je CMYK-cartridges koopt voor je desktopprinter. Cyaan, Magenta en Geel worden de proceskleuren van afdrukken genoemd en kunnen worden gezien als een primaire set inkten. Je kunt in de bovenstaande afbeelding zien dat ze in verschillende hoeveelheden worden gecombineerd om een ​​breed scala aan kleuren te creëren, waaronder een gemengd zwart.

Omdat het mengen van grote hoeveelheden van drie inkten duur kan worden, hebben drukkers besloten om zwart als vierde kleur aan deze set toe te voegen. Zwarte inkt (bekend als key of keyline, vandaar de K in CMYK) zorgt voor minder verspilling van de andere drie primaire kleuren en voor rijkere afdrukken met meer kleurdiepte.

Hebben we beide echt nodig?

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 5

CMYK-bestanden zijn misschien allemaal goed en wel voor printers, maar waarom kunnen we er niet gewoon een kiezen en alleen gebruiken? Zoals je misschien al geraden had, worden RGB- en CMYK-bestanden elk gebruikt om hun eigen individuele problemen op te lossen.

RGB-bestanden werken met een model dat is gebaseerd op licht. Hierdoor zijn het ideale beeldbestandsformaten voor on-screen en web-based design—formaten die alleen bekeken kunnen worden door lichtprojecterende monitoren of televisies.

CMYK is het voorkeurskleurenmodel wanneer u rechtstreeks werkt voor vierkleurenprocesprints. Het is mogelijk voor een ontwerper om in RGB-bestanden te werken, maar het heeft geen zin om te werken met kleuren die niet kunnen worden afgedrukt. Daarom kan het werken met CMYK helpen bij het elimineren van kleurverschuivingen en verschillende problemen bij het vertalen van een RGB-document naar een afgedrukt CMYK-kleurengamma.

Wat heeft dit allemaal te maken met beeldkanalen?

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 7

De afbeelding hierboven toont de kleurkiezer van Photoshop. In een gewoon 24-bits RGB-beeldbestand worden afbeeldingen in wezen gemaakt van drie kleinere 8-bits bestanden. Deze kleinere bestanden zijn de kanalen van de afbeelding en ze hebben een bereik van 256 waarden, variërend van 0 - 255. U kunt dit zien in uw kleurenkiezer, met waarden onderverdeeld tussen Rood, Groen en Blauw aan de linkerkant, en Cyaan, Magenta, Geel en Keyline (zwart) aan de rechterkant.

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 8

Elk kanaal vertegenwoordigt de hoeveelheid licht (RGB) of gesimuleerde inkt (CMYK) die elke geïsoleerde kleur moet combineren om het digitale beeld te creëren. U zult merken dat in het hierboven geïllustreerde RGB-bestand de helderste lampen in de overeenkomstige kanalen (gemarkeerd met rood, groen en blauw) die zijn voor het overeenkomstige kanaal. Met andere woorden, de groene lamp is de helderste in het groene kanaal omdat er meer heldergroen licht nodig is om een ​​afbeelding van een gloeiende groene lamp te creëren.

Die combinaties van enkele kleur, 256 kleurenafbeeldingen combineren kleurinformatie om miljoenen kleurtinten, tinten en schakeringen te creëren in elk RGB JPG- of CMYK-Photoshop-bestand van elke tuinvariant.

Wacht, wat zijn alfakanalen?

rgb-cmyk-alpha-wat-zijn-beeldkanalen-en-wat-betekenen-ze-foto 9

Om het nog een stap verwarrender te maken, bevatten sommige afbeeldingsbestanden (met name zoals PNG) meer afbeeldingsinformatie in een extra kanaal. Dit kanaal is in wezen niet anders dan een RGB- of CMYK-kanaal, met 256 grijstinten die de beeldgebieden vertegenwoordigen. Alfakanalen hebben echter een cruciaal verschil: ze geven transparantie aan, geen kleurinformatie.

De afbeelding hierboven toont het samengestelde RGB-beeld aan de linkerkant, met informatie van het alfakanaal aan de rechterkant. Overal waar wit is, is het beeld ondoorzichtig. Waar zwart is, is het volkomen duidelijk, zoals een transparante PNG. De grijstinten ertussen zorgen voor transparantie die verder gaat dan een simpele aan- en uitschakelaar.

Verder verandert er niets met een alfakanaal. Het is min of meer identiek aan elk ander 8-bits kanaal in elke afbeelding, en is min of meer net zo gemakkelijk (of net zo moeilijk) te begrijpen.


Heeft u vragen of opmerkingen over afbeeldingen, foto's, bestandstypen of Photoshop? Stuur uw vragen naar ericgoodnight@howtogeek.com, en ze kunnen worden vermeld in een toekomstig How-To Geek Graphics-artikel.

Afbeeldingscredits: Prism Reflections door sburke2478. Red Eyed Tree Frog door Carey James Balboa. Led 1 door Alessandro Vannucci. CMYK-procesinkt van w_lebelie.

Meer verhalen

Multifl0w is een Exposé-achtige Task Switcher voor iOS-apparaten

Als je op zoek bent naar een Exposé-achtige ervaring op je iOS-apparaten, biedt Multifl0w supersnelle taakoverschakeling naar gejailbreakte iOS-apparaten.

Facebook Desktop plaatst meldingen in Messenger-stijl in het systeemvak

Als je de Facebook-activiteit van je vrienden wilt bijhouden, maar je hebt er een hekel aan om een ​​tabblad open te houden voor Facebook, dan parkeert Facebook Desktop Facebook-updates en een snelle antwoordfunctie in het systeemvak.

Hoe Camera Raw te verwerken zonder te betalen voor Adobe Photoshop

Je zou kunnen denken dat je dure software nodig hebt om te profiteren van Camera RAW, zoiets als Photoshop of de meer bescheiden geprijsde Lightroom. Gelukkig is er freeware die je kan helpen om professionele resultaten te behalen zonder professionele kosten.

Hoe u uw Mac OS X-opstartlogo kunt aanpassen

Ben je het grijze Apple-logo op je Mac zat? Waarom niet anders denken en overstappen op iets anders? De notebook voor iedereen geeft je niet de kracht om op je best te zijn zonder een beetje personalisatie.

Hoe u uw Firefox-profielback-up gemakkelijk kunt automatiseren met batchbestanden

Je Firefox-profiel bevat een aantal behoorlijk belangrijke dingen, zoals bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden en voorkeuren die best lastig zouden zijn om te verliezen. Zoals met alle waardevolle gegevens, moet er regelmatig een back-up van uw Firefox-profiel worden gemaakt.

Week in Geek: Facebook stelt ontwikkelaarstoegang tot telefoonnummers en adressen uit

Deze week hebben we geleerd hoe we niet-markt-apps op een Android-apparaat kunnen installeren, de notoir moeilijke pen-tool in Photoshop kunnen gebruiken en beheersen, wat logisch volumebeheer is en hoe we het in Ubuntu kunnen inschakelen, onze desktops versierd met een middeleeuwse thema-aanpassingsset, en had plezier met het pletten van de

Desktop Fun: Kleuren Wallpaper Collection Series 1

Soms hebben we allemaal een leuk, eigenzinnig of kleurrijk behang nodig als verfrissende afwisseling of om ons humeur op te vrolijken. Als dit klinkt zoals jij, maak je dan klaar om je dag en bureaublad op te fleuren met onze Colors Wallpaper-collectie.

Siskel & Ebert willen dat je een videotelefoon krijgt [Video]

Het is 1988 en Siskel & Ebert willen heel graag dat je een videotelefoon krijgt. Als niets anders je kan laten waarderen dat je een krachtige computer in je zak hebt die in staat is om duidelijke videochats te hebben, zal dit dat wel doen.

Awesome Drop zet bestanden over van je browser naar je Android-telefoon

Als je op zoek bent naar een doodeenvoudige manier om draadloos bestanden over te zetten naar je Android-telefoon, dan biedt Awesome Drop eenvoudige overdracht van browser naar telefoon.

Bubble Ball verdringt Angry Birds als beste gratis iOS-game

Het razend populaire op fysica gebaseerde spel Angry Birds, van het ontwikkelingshuis Rovio, is eindelijk van de nummer één plek in de App Store geslagen. Afgeslagen, dat wil zeggen, door een 14-jarige jongen met zijn eigen meeslepende, op fysica gebaseerde game.