Reid Hoffman: om een ​​bedrijf succesvol te laten groeien, moet je 'chaos verwachten'

Noot van de redactie: in de nieuwe podcast Masters of Scale onderzoekt LinkedIn-medeoprichter en Greylock-partner Reid Hoffman zijn filosofie over hoe een bedrijf op te schalen - en vanaf 3 mei op Entrepreneur.com reageren ondernemers met hun eigen ideeën en ervaringen. Dit verhaal is een diepgaande kijk op Hoffman en zijn filosofie.

Dan Lewis worstelt met een van de meest voorkomende en kritieke knelpunten waar elke tech-startup die snel wil opschalen, belemmert: hoe kan zijn personeelsbestand snel genoeg groeien om de verwachte groei het hoofd te bieden zonder op onhoudbare wijze met contant geld om te gaan? Lewis is de CEO en mede-oprichter van Convoy, een on-demand start-up voor vrachtwagens met het hoofdkantoor in Seattle, dus het eerste idee dat hij voor de hand had liggen. Hij zou een tweede kantoor moeten openen in een stad die veel goedkoper is dan Seattle.

Maar hij wist het gewoon niet zeker. Dat is de reden waarom hij op een vrijdagavond begin maart naar Silicon Valley was getrokken om een ​​man te ontmoeten die bekend stond om zijn antwoorden op dilemma's als deze: Reid Hoffman.De twee mannen gaan zitten in de Sand Hill Road-kantoren van Greylock Partners. Greylock, waar Hoffman een partner is, leidde begin 2016 een financieringsronde voor Convoy. Hoffman zit nu in het bestuur van het bedrijf. Dus waar zullen we het vandaag over hebben? hij vraagt. Klanten of werven?

Rekruteren, antwoordt Lewis.

Lewis duikt in de details van zijn probleem en Hoffman neemt een houding aan die er goed uitziet. Hij houdt zijn handen voor zijn kin, vingertoppen raken bijna zijn lippen, ellebogen scherp naar links en rechts gespreid. Zijn ogen zijn misschien half gesloten, maar zijn lichaamstaal is welwillend; hij kon onmogelijk meer oplettend zijn.

En als Lewis klaar is, heeft Hoffman genoeg te zeggen. Als Convoy een tweede kantoor nastreeft, kunnen ze er maar beter voor zorgen dat er directe vluchten beschikbaar zijn vanuit de nieuwe stad terug naar Seattle. Execs verplichten om regelmatig reizen met meerdere tussenstops te maken, is slecht voor de bedrijfscultuur. Het is een klein punt, maar een punt waar je misschien nooit aan zou denken, tenzij je er zelf was geweest.

Maar het opsplitsen van bedrijfsteams is misschien voorbarig, voegt Hoffman toe. Het loopt het risico de leercyclus te verstoren - dat uiterst belangrijke, constant herhalende proces waarin een startup erachter komt hoe het het beste kan doen wat het doet door zichzelf in actie te observeren en de nodige cursusaanpassingen aan te brengen.

Lewis knikt. Je ziet hem die woorden in zijn hoofd opschrijven: de leerlus. Dit is tenslotte het effect dat Hoffman op mensen heeft. Dat is de reden waarom de 49-jarige miljardair-medeoprichter van LinkedIn, veteraan van PayPal en durfkapitalist algemeen wordt beschouwd als een ziener in Silicon Valley, die complexe ideeën kan distilleren tot belangrijke waarheden. Daarom breidt hij zich nu uit naar media met een podcast genaamd Masters of Scale; elke aflevering onderzoekt zijn vaak contra-intuïtieve theorieën over hoe bedrijven kunnen groeien, zoals de enige manier om te schalen is door dingen te doen die niet schalen, en bevat gesprekken met vrienden zoals Sheryl Sandberg en Bill Gates. (Het loopt 10 weken en begint op 3 mei.) Voor oprichters die worstelen met grote, plakkerige vragen over de belofte en richting van hun bedrijf, kunnen een paar woorden van Hoffman een lange weg gaan. Een gesprek kan nog verder gaan.

Daarom kozen Lewis en zijn medeoprichter Greylock als hun hoofdinvesteerder. Reid kan in het onkruid gaan en zeggen: 'Hier is hoe te denken aan een onboarding-ervaring voor een product, zo aan een marktplaats, zo aan een rekruteringsgroeistrategie, zegt Lewis later. Een andere begunstigde van Hoffman's kapitaal en wijsheid, Kiva-president Premal Shah, is het ermee eens: Reid stapt met jou in het schuttersputje.

Maar voor Hoffman gaat het om onkruid en schuttersputjes niet alleen om het helpen van de individuen waarin hij heeft geïnvesteerd. Het gaat om iets groters - iets dat, naar hij hoopt, alle ondernemers zal aanzetten om hun bedrijf sterk en slim te laten groeien. Het gaat over het koesteren van een aanpasbare mindset die geschikt is om door een verwarrende, chaotische wereld te navigeren. Allemaal in de hoop die wereld voor iedereen beter te maken.

reid-hoffman-naar-een-succesvol-groeien-een-bedrijf-je-moet-verwachten-chaos foto 1


Reid Hoffman, geboren in Palo Alto, opgegroeid in Berkeley, opgeleid aan Stanford en Oxford, is een erg slimme jongen. Oorspronkelijk wilde hij filosoof worden, maar hij wilde ook een concrete impact hebben op de wereld, en uiteindelijk concludeerde hij dat abstract redeneren in de academische wereld hem niet de schaal zou geven om hem of de wereld te brengen waar het moest. zijn. Halverwege de jaren 90 was in Silicon Valley de aantrekkingskracht van de digitale revolutie onweerstaanbaar. Hij kreeg de basis van optredens bij Apple en Fujitsu en begon in 1997 zijn eerste bedrijf, een primitief sociaal netwerkbedrijf genaamd SocialNet.

SocialNet faalde, maar Hoffman herinnert zich de ervaring als van onschatbare waarde. Na SocialNet trad Hoffman toe tot zijn studievriend Peter Thiel in het bestuur van PayPal, waar hij al snel de COO en vervolgens executive vice-president werd. De daaropvolgende aankoop van PayPal door eBay in 2002 voor $ 1,5 miljard maakte van Hoffman een multimiljonair. Hij begon te investeren in startups en was mede-oprichter van LinkedIn in 2003. Hij kwam in 2009 bij Greylock. In 2016 kocht Microsoft LinkedIn voor maar liefst $26 miljard. (Hoffman trad in maart toe tot de raad van bestuur van Microsoft.) Onder de startups die hij heeft geholpen als mentor: Airbnb. Mozilla. Zynga. Groupon. Greylock weigerde details te geven over het huidige vermogen van Hoffman, maar nadat de verkoop van LinkedIn was afgerond, berekende Forbes het op $ 3,7 miljard.

Maar er gebeurde iets grappigs op weg naar het miljardairdom. Reid Hoffman, kapitalist bij uitstek, werd hoe dan ook filosoof. Hij heeft twee boeken geschreven -- The Startup of You and The Alliance -- en werkt aan een derde, Blitzscaling, een bewerking van een cursus die hij vorig jaar aan Stanford gaf met Greylock-partner John Lilly. Alle drie laten ze zware doses kennis vallen over hoe je de juiste ondernemersmentaliteit kunt vormen. De filosofie van Hoffman is gebaseerd op het principe dat ondernemerschap een kracht ten goede is. Hij is ervan overtuigd dat meer innovatie in Silicon Valley-stijl op de lange termijn zal leiden tot meer welvaart en meer banen. De wereld is beter af naarmate er meer Silicon Valleys zijn, zegt hij, en hoe meer bedrijven er zijn.

Dus hoe schaal je een bedrijf op?

Dat is waar het interessant wordt.

reid-hoffman-naar-een-succesvol-groeien-een-bedrijf-je-moet-verwachten-chaos foto 2

Ondernemen is jezelf van een klif gooien en op weg naar beneden een vliegtuig samenstellen. -Reid Hoffman


Premal Shah ontmoette Reid Hoffman voor het eerst bij PayPal. In 2006, nadat Shah zich aansloot bij Kiva, een non-profitorganisatie die microleningen aan mensen over de hele wereld crowdsourcet, herinnert hij zich hoe hij Hoffman op een parkeerplaats achtervolgde in de hoop zijn eenmalige collega ertoe te brengen in de non-profitorganisatie te investeren. Voordat Shah een woord kon uiten, zei Hoffman: Het antwoord op je vraag is ja.

Hoffman investeerde niet alleen, maar trad ook toe tot het bestuur - en is daar sindsdien gebleven. Het innovatieve technologieplatform van Kiva helpt potentiële ondernemers over de hele wereld aan financiering. Dat past perfect bij Hoffmans wens om de productiviteit van ondernemers aan te moedigen -- en hij gelooft dat grote platforms mensen op belangrijke manieren met elkaar kunnen verbinden.

Bovendien moeten zelfs non-profitorganisaties schalen. Shah herinnert zich in 2012, toen Hoffman dat punt begon te hameren in bestuursvergaderingen. Kiva deed het redelijk goed volgens non-profitnormen en verdeelde miljoenen dollars, maar Hoffman was niet tevreden. Tijdens een bijeenkomst merkte Hoffman op dat een van de problemen met Kiva is dat je eigenlijk geld moet betalen om mee te doen.

Er zit een grap in: alleen in Silicon Valley, het land van hyperopgeblazen waarden voor bedrijven die geen winst maken, zou een enorm succesvolle zakenman en durfkapitalist erop wijzen dat het in rekening brengen van klanten kan worden opgevat als een slecht bedrijfsmodel. Maar er was een methode voor dit specifieke stukje waanzin. Niemand hoeft te betalen om LinkedIn of Facebook of Gmail te gebruiken, daarom zullen de massa's ze een kans geven. Toen er echter een nieuwsgierig persoon bij Kiva aankwam, hoefde je alleen maar geld te geven - en zelfs als je er redelijk zeker van was dat je lening van $ 25 aan een motorreparateur in Oeganda uiteindelijk zou worden terugbetaald, moest je daar nog voorbij komen eerste creditcard duik. Er was wrijving in het systeem.

Hoffman bedacht een nieuwe strategie, een freemium-model waarin Kiva gewoon een stapel contant geld zou neerstorten en de gebruikers zou laten beslissen waar ze het geld wilden lenen. En hij zette zijn eigen geld neer: $ 1 miljoen om de theorie te testen dat Kiva zijn groei kon stimuleren door een vliegende start te maken met het lenen van activiteiten.

We zeiden: 'Hé, leen Reid Hoffmans geld uit. Doe gratis goed', herinnert Shah zich. We wilden gewoon zien wat er zou gebeuren.

Wat er gebeurde, is dat 50.000 mensen zich in één maand bij Kiva voegden (een enorme sprong boven de normale 10.000) en dat die nieuwe leden uiteindelijk nog eens drie miljoen van hun eigen dollars uitleenden. Hoffman verdiende het grootste deel van zijn donatie terug, terwijl hij een voorbeeld gaf dat snel werd gevolgd door Google en Hewlett-Packard, die soortgelijke filantropische programma's voor al hun werknemers oprichtten.

Het Kiva-voorbeeld illustreert mooi enkele thema's die Hoffman heeft benadrukt. Grijp kansen, leer van je ervaringen, wees klaar om te draaien. Maar het werpt ook een licht op waarom Hoffman momenteel zo gefocust is op de kwestie van schaal. Het is niet genoeg om alleen een goed idee te hebben en een beetje grip te krijgen. Echte verandering vereist een ambitieuzer canvas.

Mensen zijn nog steeds erg gefocust op het startup-verhaal: oprichters die risico's nemen, met een gedurfd idee, wat kapitaal en een netwerkondersteunende omgeving, gaan erop uit en schieten op het doel, zegt Hoffman. Maar het probleem is dat dit niet langer de waarheid is over wat Silicon Valley zo speciaal maakt. Er zijn veel plaatsen met technische universiteiten, durfkapitaal, slim jong talent en zelfs relatief risicovolle culturen, omdat iedereen beseft, oh, wauw, dat risico nemen kan echt waardevol zijn. Maar wat ze zich niet hebben gerealiseerd, is dat dat slechts de eerste stap is; dat wat echt cruciaal is om deze bedrijven te laten gaan, schaal is.

Dus wat is de tweede stap om op te schalen?

Verwacht chaos, zegt hij.

reid-hoffman-naar-een-succesvol-groeien-een-bedrijf-je-moet-verwachten-chaos foto 3


Het intro-thema van de Masters of Scale-podcast dompelt de luisteraar onder in een anarchistisch audiolandschap. Van alle kanten komen korte clips uit tientallen interviews die door Hoffman zijn uitgevoerd, je in de oren, terwijl op de achtergrond vage krijgsmuziek tot een crescendo opbouwt. Het effect is enigszins onheilspellend. De boodschap komt luid en duidelijk over: het bouwen van een nieuw bedrijf is een oefening in surfchaos.

In een vroege aflevering interviewt Hoffman Mariam Naficy, een andere ondernemer die, net als Hoffman, twee succesvolle bedrijven heeft gestart, de website voor cosmeticaproducten Eve.com en Minted, een online designmarktplaats. Het oorspronkelijke plan van Minted was om briefpapier van een merknaam op de markt te brengen, maar toen de vraag van klanten naar onafhankelijk ontworpen werken en kunst toenam, werd het bedrijf gedwongen zijn model volledig te veranderen. Terwijl de twee dat moment in de show bespreken, merkt Hoffman op dat je klanten over het algemeen altijd een bodemloze bron van verrassingen zijn. En tenzij je snel kunt achterhalen wat die verrassingen betekenen, ben je gedoemd.

Nadat ik de aflevering heb beluisterd, vraag ik Hoffman hoe ondernemers het eventueel bij kunnen houden. Hij zegt dat ze zich op drie belangrijke dingen moeten concentreren: hun vermogen om klantenwerving op te schalen, het vermogen om de omvang van hun bedrijf te laten groeien en het leveren van de waardepropositie aan de klant. Als er niemand in de buurt is om de telefoon te beantwoorden wanneer de vraag naar uw diensten toeneemt, kunt u nog sneller crashen dan dat u stijgt.

Maar onder alle operationele aspecten die bij het opschalen van een bedrijf komen kijken, ligt iets fundamentelers. Hoffman gelooft dat een succesvolle ondernemer flexibel moet zijn, zich moet aanpassen en bereid moet zijn te accepteren dat, hoewel de toekomst in wezen onkenbaar is, er altijd iets nieuws te ontdekken valt.

Een van de eerste dingen die je leert als je snel probeert te schalen, zegt Hoffman, is je te concentreren op je leerlussen.

De eenvoudigste manier om een ​​leerlus te definiëren, is als een proces waarin uw doelen voortdurend worden aangepast door ervaring. Een van de ergste fouten die een startende ondernemer kan maken, is blindelings vast te houden aan plan A wanneer de marktrealiteit je vertelt dat het lang geleden is om naar plan B te gaan. Hoffman heeft veel nagedacht over pragmatische manieren om de efficiëntie van de leercyclus te verbeteren.

Het draait allemaal om OODA, legt hij uit.

Ik kijk leeg.

Observeren, oriënteren, beslissen, handelen. Het is de terminologie van gevechtspiloot, zegt Hoffman. Als je de snellere OODA-loop hebt in een luchtgevecht, leef je. De andere persoon sterft. In Silicon Valley is de OODA-lus van uw besluitvorming in feite wat uw vermogen om te slagen onderscheidt.

Het kritieke punt dat Hoffman altijd probeert over te brengen - in zijn boeken, zijn podcasts, zijn interviews met journalisten en zijn mentorsessies met oprichters van bedrijven - is dat niemand echt weet wat er gaat gebeuren. Zeldzaam is inderdaad het businessplan dat het contact met de werkelijkheid intact overleeft.

Voorbeelden uit zijn eigen carrière komen gemakkelijk voor de geest.

Bewijsstuk A: PayPal.

PayPal, zegt Hoffman, heeft twee jaar besteed aan het perfectioneren van een technologie waarmee PalmPilot-gebruikers mobiel kunnen betalen. Als nevenactiviteit werkte het ook een eenvoudig systeem uit om betalingen via e-mail te doen; destijds beschouwde het bedrijf dat als een patch voor wanneer een PalmPilot-gebruiker en een niet-PalmPilot-gebruiker de rekening voor een maaltijd wilden delen.

De dienst werd gelanceerd en na een week, zegt Hoffman, ontdekten leidinggevenden dat bijna niemand mobiele transacties verrichtte met hun PalmPilot. Maar er was een drukte van belang op eBay van mensen die de e-mailbetalingsfunctie gebruikten om hun biedingen te betalen. Zoals Hoffman zich herinnert, was er enige inleidende discussie over de vraag of het bedrijf de eBay-activiteit moest beëindigen; sommigen zagen het als een onverwachte afleiding van hun primaire bedrijfsplan.

We hebben al deze PalmPilot-technologie, zegt Hoffman, en dit is wat ons cool maakt, en dan, aan het eind van de week, hebben we zoiets van, nee nee, dit zijn onze klanten; het zijn eigenlijk de e-mailbetalingen op eBay die er toe doen!

Vandaag, wanneer de oprichters van bedrijven Greylock's financiering zoeken, zullen Hoffman en zijn partners op zoek gaan naar tekenen van leerluscapaciteit. Ze willen zien of de oprichter on-the-fly kan bijsturen en aanpassen wanneer hij nieuwe informatie of advies krijgt. Greylock vindt het prima om een ​​bedrijf te financieren dat misschien niet het duidelijkste idee heeft hoe het geld zal verdienen. Maar het financieren van een ondernemer die te rigide is - die niet mee kan met de stroom van wat de markt ook dicteert - is een absolute non-starter.

Hoffman heeft (natuurlijk) een naam voor de mindset van de succesvolle ondernemer. Hij noemt het permanente bèta. Er bestaat niet zoiets als een permanent afgewerkt product, zelfs niet in je eigen hoofd; alles is altijd een work in progress. Het is eigenlijk het gevoel dat je altijd moet leren, zegt hij. Dat je dingen weet, maar niet het hele spel kent, en je alert bent op hoe het spel verandert.

In The Startup of You gaat hij daar dieper op in:

De omstandigheden waarin ondernemers bedrijven starten en laten groeien, zijn de omstandigheden waarin we nu allemaal leven bij het vormgeven van een carrière. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Informatie is beperkt. De middelen zijn krap. De concurrentie is moordend. De wereld verandert. En de hoeveelheid tijd die u aan een baan besteedt, neemt af. Dat betekent dat je je constant moet aanpassen. En als je je niet aanpast, zal niemand - niet je werkgever, niet de overheid - je opvangen als je valt.

Met andere woorden, iedereen moet zijn eigen gevechtspiloot zijn.

Het is een intense hoeveelheid werk en je zult snel moeten handelen, zegt hij. Je hebt me vast wel eens horen zeggen dat ondernemerschap is jezelf van een klif gooien en op weg naar beneden een vliegtuig samenstellen. Nou, de grond komt eraan, en je moet comfortabel zijn om mee te werken terwijl je bang bent voor duizeligheid. Zelfs als je er energie van krijgt, is de gemakkelijkste manier om goed te kunnen functioneren in die omgeving, een soort adrenalinejunkie te zijn.

Maar wat als je geen adrenalinejunkie bent?


Als liefhebber van filosofie kan Hoffman begrijpen dat hij iets van een paradox creëert. In interviews en in zijn boeken wijst hij er herhaaldelijk op dat de kwaliteiten van succesvolle startup-oprichters ook de kwaliteiten zijn die iedereen in elke carrière kunnen helpen. We leven in een tijdperk van destabilisatie, stelt hij. Niets is overal voorspelbaar, wat betekent dat we allemaal beter af zijn in een permanente bètaversie.

En toch: is het niet eerlijk om te zeggen dat de verstoring veroorzaakt door startups in Silicon Valley - en tot op zekere hoogte door Hoffman zelf - zelf een bron is van op zijn minst een deel van de destabilisatie? Wat zijn mensen die geen adrenalinejunkies zijn en zich niet op hun gemak voelen om van kliffen te springen die zouden moeten doen als hun baan verdwijnt omdat een nieuwe app weer een andere industrie op zijn kop heeft gezet?

Ik denk dat de meeste mensen niet goed reageren op onzekerheid, geeft hij toe, als ik hem dit voorleg. En dat is een deel van de reden waarom je angst hebt en de hernieuwde opkomst van sterke politiek over de hele wereld.

Maar is Silicon Valley schuldig aan alle negatieve dingen in de wereld?

Hoffman is daar niet verkocht. Hoewel onze steeds veranderende economie vandaag misschien moeilijk is, is het helemaal niet duidelijk dat het een permanente toestand is. En hoewel hij erkent dat de negatieve invloed op het werk van ontwikkelingen als zelfrijdende auto's en vrachtwagens een van de grote hobbels zal zijn, gelooft hij niet dat kunstmatig intelligente robots al onze banen zullen overnemen. Nieuwe omstandigheden creëren nieuwe kansen -- de openingen die ondernemers zullen gebruiken om bedrijven op te bouwen die schaalbaar worden, belangrijk worden en iedereen om hen heen helpen. Onderwijs is daar een goed voorbeeld van, zegt hij. Wat als, stelt hij, in plaats van tientallen studenten in klaslokalen of honderden in collegezalen te stoppen, we zouden kunnen overstappen naar een systeem waarin er een leraar was voor elke drie studenten? Dat wordt een sector met meer banen, niet minder.

Er zijn veel beroepen die kunnen groeien naarmate het werk wordt herverdeeld, stelt hij. Tijdens de agrarische-industriële revolutie was er natuurlijk ook turbulentie in het midden, maar het langetermijnverhaal was goed.
Ervoor zorgen dat het langetermijnverhaal een zo gelukkig mogelijk einde heeft, is het doel van Reid Hoffman, een punt dat wordt onderstreept door zijn activisme, zijn filantropie en zijn beslissing om zoveel mogelijk tijd te besteden aan het delen van zijn ideeën en ervaring om bedrijven te helpen groeien terwijl de grond verschuift onder hun voeten. En dat is waar Hoffman, de filosoof koning van ondernemers, zich op heeft toegelegd. Dit is het upgradepad, zegt hij. Hier leest u hoe u uw leerlus aanpast. Verwacht chaos, zegt hij, en ga dan verder.

Aanbevolen verhalen

Hoe franchise-makelaars uw nestei kunnen laten groeien (of vernietigen)

Doe voorzichtig.

Injecteerbaar anticonceptiemiddel voor mannen met succes getest op apen

De potentieel omkeerbare methode zal menselijke tests beginnen als de financiering arriveert.

Uw bedrijf, personeel en technologie zijn niet voorbereid op cyberaanvallen

IT-professionals hebben het Ponemon Institute verteld dat geen enkel onderdeel van het bedrijfsleven klaar is om de volgende golf van cyberdreigingen het hoofd te bieden.