Rapport: Obama gaf toestemming voor een geheime cyberoperatie tegen Rusland

Fabrizio Bensch / Reuters

President Barack Obama hoorde begin augustus 2016 van de pogingen van Rusland om Amerikaanse verkiezingssystemen te hacken, en naarmate de informatie in de daaropvolgende maanden toenam, gebruikte het Witte Huis geheimhoudingsprotocollen die het niet had gebruikt sinds de inval in 2011 op de compound van Osama bin Laden, volgens een rapport van The Washington Post. Blijkbaar was een van de geheime programma's die Obama, de CIA, de NSA en andere inlichtingengroepen uiteindelijk samenbrachten een nieuw soort cyberoperatie die op afstand geactiveerde 'implantaten' in kritieke Russische netwerken plaatst, klaar voor de VS om in te zetten in het geval van een preventieve aanval. De neergehaalde Russische netwerken 'zouden hen pijn en ongemak bezorgen', vertelde een voormalige Amerikaanse functionaris aan The Post.

Het rapport zegt dat CIA-directeur John Brennan, Obama en andere functionarissen vanaf 4 augustus minstens vier 'botte' gesprekken met Russische functionarissen hadden over zijn cyberaanvallen. Volgens het rapport confronteerde Obama Vladimir Poetin persoonlijk tijdens een bijeenkomst van wereldleiders in China afgelopen september, en zijn regering stuurde Rusland zelfs een waarschuwing via een beveiligd kanaal dat oorspronkelijk was ontworpen om de twee landen te helpen een nucleaire aanval te voorkomen. Moskou reageerde blijkbaar een week later - na de Amerikaanse verkiezingen - en ontkende de beschuldiging.De overwinning van Trump op 8 november kwam als een schok voor het Witte Huis, meldt The Post, en het onderzoek naar de Russische hackcampagne liep tot december vast.

Dat is het moment waarop Obama opdracht gaf tot een uitgebreide herziening van de invloed van Rusland op de Amerikaanse verkiezingssystemen, die teruggaat tot 2008. Later die maand nam hij een krachtig standpunt in tegen Rusland tijdens een persconferentie en zei: 'De Russen kunnen ons niet veranderen of ons aanzienlijk verzwakken. . Ze zijn een kleiner land. Ze zijn een zwakker land. Hun economie produceert niets dat iemand wil kopen, behalve olie en gas en wapens.'

Op dit punt kwam het onderzoek op stoom en onthulde het een breder tapijt van Russische inmenging bij de verkiezingen dan de inlichtingengemeenschap oorspronkelijk besefte, schrijft The Post. Op 29 december legde de regering-Obama Rusland sancties op, zette 35 Russische inlichtingenfunctionarissen uit de VS en sloot twee Amerikaanse verbindingen die door Russische inlichtingendiensten werden gebruikt. De FBI stelde de lijst samen van functionarissen die het land uit moesten schoppen, en het had volgens het rapport lang gelobbyd om die twee in de VS gevestigde verbindingen te sluiten.

Zelfs toen vertelden mensen die betrokken waren bij het ontwerpen van de sancties tegen The Post dat ze niet bijzonder bestraffend bedoeld waren - ze waren meer een symbolische aanval op de Russische inlichtingeninfrastructuur.

Rond deze tijd gaf Obama toestemming voor een geheime cyberoperatie onder de NSA, CIA en US Cyber ​​Command, zegt The Post. Het programma omvat naar verluidt door de NSA ontworpen 'implantaten' die verborgen zijn in belangrijke Russische netwerken: deze implantaten kunnen op afstand worden geactiveerd om cruciale Russische systemen te verstoren, ogenschijnlijk als reactie op een preventieve cyberaanval, aldus het rapport.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat de VS in aanraking komen met geheime hackoperaties: Stuxnet, de bug die in 2009 delen van Irans nucleaire ecosysteem platlegde, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

De Post zegt dat Obama niet genoeg tijd had om het geheime programma door te voeren, aangezien het maanden zou duren om de implantaten te plaatsen. Met zijn handtekening kregen veiligheidsfunctionarissen echter toestemming om een ​​dergelijke operatie uit te voeren en zouden ze alleen hoeven te stoppen als Trump een direct bevel zou geven - wat hij niet heeft gedaan, vertelden de autoriteiten aan The Post.

Aanbevolen verhalen

Apple deelt op grote schaal zijn geheime iPhone-reparatiemachines

Apple wil de wachttijden voor iPhone-reparaties in zijn winkels verkorten door geautoriseerde partners in actie te laten komen.

Het internettijdperk creëert nieuwe online cyberdreigingen

Voor de miljoenen Amerikanen die op het world wide web werken en spelen, wordt 'websurfen' en delen bijna routine. We delen informatie over ons leven,...

Bewijs hacken in de hand, Obama sancties Rusland

De Amerikaanse autoriteiten hebben technische details verstrekt om hun beweringen te staven dat de Russische autoriteiten achter recente cyberaanvallen op Amerikaanse politieke doelen zaten.

Geautoriseerde pc's verwijderen uit uw Windows Store-account

Een van de geweldige dingen van de Windows Store is dat je elke app die je koopt op maximaal 5 Windows-machines mag installeren. Dit betekent dat de pc waarop u de app installeert, wordt toegevoegd aan uw lijst met vertrouwde pc's. Hier leest u hoe u die lijst kunt opruimen.