Rocket Lab nagelt eerste orbitale raketlancering vanaf een privéplatform

Rocket Lab

Rocket Lab heeft voor het eerst met succes zijn 56 meter hoge Electron-raket gelanceerd. Het relatief kleine voertuig dat is ontworpen om kleine ladingen naar een baan om de aarde te brengen, bereikte op 25 mei rond 20 minuten na middernacht (oosterse tijd) de ruimte. Rocket Lab opende op 21 mei zijn 10-daagse lanceringsvenster en moest drie keer schrobben vanwege slechte weersomstandigheden. Nu Electron eindelijk in staat was om buiten de atmosfeer van onze planeet te komen, werd het bedrijf ook de eerste die een orbitale-klasse raket lanceerde vanuit een privé-faciliteit.

Rocket Lab-chef Peter Beck zei in een verklaring:'Het was een ongelooflijke dag en ik ben enorm trots op ons getalenteerde team. We zijn een van de weinige bedrijven die ooit een raket helemaal opnieuw hebben ontwikkeld en we hebben het in minder dan vier jaar gedaan. We hebben onvermoeibaar gewerkt om dit punt te bereiken. We hebben alles in eigen huis ontwikkeld, 's werelds eerste particuliere orbitale lanceringsbereik gebouwd [in Nieuw-Zeeland] en we hebben het gedaan met een klein team.'

De Electron heeft een omhulsel van koolstofcomposiet en maakt gebruik van de eigen Rutherford-motoren van het bedrijf, die 3D-geprinte primaire componenten hebben. Het kan tot 330 pond aan vracht in een baan om de aarde vervoeren, dus de belangrijkste ladingen zullen meestal kleine satellieten zoals CubeSats zijn. Het bedrijf verwacht 50 keer per jaar een lancering te organiseren, hoewel het wettelijk is toegestaan ​​om tot 120 keer te lanceren. Dat is waarschijnlijk meer dan wat het op dit moment realistisch kan boeken - zoals Wired opmerkt, waren er in 2016 slechts 85 algemene lanceringen.

Rocket Lab is echter van mening dat het uiteindelijk meer lanceringen kan doen dan andere ruimtevaartbedrijven, omdat het goedkopere diensten zal aanbieden aan klanten die doorgaans veel geld moeten betalen om mee te kunnen liften op grotere raketten. Het heeft al klanten in de rij, waaronder NASA, maar voordat het hun bestelling officieel kan uitvoeren, moet het nog de volgende twee testvluchten met succes voltooien. Het Rocket Lab-team is van plan om wat het van deze ronde leert te gebruiken om zijn tweede vlucht te plannen, die een elektron in een baan om de aarde zal sturen.

Aanbevolen verhalen

Huawei's eerste laptop is alleen al een MacBook-kloon

Huawei's eerste echte laptop stopt een echt toetsenbord, een vingerafdruksensor en Windows 10 in een MacBook-achtige behuizing.

5 Rocket League-tips die je hotwheels zullen geven

Geniet van deze klompjes wijsheid om je Rocket League-game naar een hoger niveau te tillen.

De beste deals van de Wirecutter: Bespaar op een Xbox One Design Lab-controller

Andere aanbiedingen zijn de Grenco Science G Pen Elite-vaporizer en de Holmes Lil' Blizzard-tafelventilator.

LeEco's eerste telefoon voor de VS legt de basis, maar faalt op software

De Le Pro3 voelt geweldig aan, maar de vreemde interface is vervelend.

Geek Trivia: Welk object heeft de langste omlooptijd in ons zonnestelsel?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!