Qualcomm moet BlackBerry $ 815 miljoen aan vergoedingen terugbetalen

Qualcomm moet bijna $ 815 miljoen aan te veel betaalde royalty's terugbetalen aan BlackBerry, volgens de schikking van een arbitrage die woensdag is aangekondigd.

BlackBerry, dat enkele van de populairste smartphones op de markt maakte in het pre-iPhone-tijdperk, krijgt $814.868.350 van Qualcomm als onderdeel van de schikking, naast rente en advocaatkosten die volgende maand tijdens een hoorzitting worden vastgesteld. De beslissing is de laatste tegenslag voor Qualcomm, dat de ontvanger is van een rechtszaak van Apple en het onderwerp is van meerdere overheidsonderzoeken naar zijn zakelijke praktijken.BlackBerry's overeenkomst om de modems en andere technologie van Qualcomm in zijn smartphones te gebruiken, omvatte een bulk vooruitbetaling van royalty's op basis van het verwachte verkoopvolume van de apparaten, volgens de San Diego Union Tribune. Maar de verkoop van smartphones van BlackBerry daalde tot slechts 7 miljoen apparaten in 2015, tegen 53 miljoen in 2012.

'Toen BlackBerry de deal structureerde, had het management hogere verzendvolumes voor smartphones verwacht, maar werd uiteindelijk te veel betaald toen eenheden instortten', vertelde brancheanalist Tim Long aan de Tribune. BlackBerry, dat geen smartphones meer maakt, maar nog steeds samenwerkt met Qualcomm aan producten voor de auto-industrie, zei in een verklaring dat de schikking de relatie van de bedrijven niet zal ondermijnen.

Verwant

  • Qualcomm klaagt Apple aan met ernstige beschuldigingenQualcomm klaagt Apple aan met ernstige beschuldigingen

Qualcomm van zijn kant zei het niet eens te zijn met de beslissing, die bindend is en waartegen geen beroep kan worden aangetekend. Het bedrijf zei in een verklaring dat de schikking 'geen invloed heeft op overeenkomsten met andere licentiehouders'.

De schikking komt nadat Apple Qualcomm in januari had aangeklaagd voor $ 1 miljard, waarbij werd beweerd dat de fabrikant van onderdelen contractueel verplichte betalingen inhield als vergelding voor Apple's medewerking aan een Koreaans onderzoek naar de zakelijke praktijken van Qualcomm. Qualcomm klaagde Apple dinsdag aan, ontkende die beweringen en beweerde dat Apple opzettelijk had besloten om niet de volledige prestaties van Qualcomm's modemchips in de iPhone 7 te gebruiken.

Qualcomm wordt ook geconfronteerd met een onderzoek van de Federal Trade Commission, die het bedrijf ervan beschuldigde concurrentiebeperkende tactieken te gebruiken om oneerlijke voorwaarden op te leggen aan zijn klanten en zijn concurrenten te verzwakken.

Aanbevolen verhalen

10 stappen die iedereen moet nemen om rijk te worden

Deze bewegingen zullen uw basis vormen voor het vaststellen van positieve financiële gewoonten die u dichter bij uw doel brengen.

Praktisch: de zakelijke beveiligingsfuncties van BlackBerry KeyOne

We bekijken de DTEK-app, apparaatinstellingen, machtigingen op app-niveau en versleutelingsopties.

Intel en Qualcomm maken zich gestaag op voor 5G

Beide bedrijven zullen hun vorderingen laten zien op het Mobile World Congress.

Australië legt Valve een boete op van $ 2,2 miljoen voor zijn Steam-terugbetalingsbeleid

Een federale rechtbank sprak de maximale straf uit omdat zij vond dat Valve niet geïnteresseerd was in de Australische wet.