Polymeerapparaat kan 'lopen' wanneer het verlicht is

Wetenschappers in Nederland en de VS hebben gemaakt wat ze 's werelds eerste 'door licht aangedreven loopapparaat' noemen.

Het kleine apparaatje, ontwikkeld door wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven in Nederland en Kent State University in Ohio, is ongeveer zo groot als een paperclip en kan bij verlichting met de snelheid van een rups 'lopen'. Het apparaat zelf bestaat uit slechts twee delen: een rechthoekig frame en een stuk speciaal polymeermateriaal dat kan 'golven en ... zichzelf voortbewegen onder invloed van licht', aldus een persbericht.Bij blootstelling aan licht trekt de ene kant van dit nieuwe type vloeibaar-kristalpolymeer samen terwijl de andere kant uitzet, waardoor het materiaal 'opzwelt'. Als het licht uitgaat, 'verdwijnt' de vervorming 'momenteel'.

Het materiaal ziet er transparant uit, maar absorbeert volledig violet licht, dat de wetenschappers in hun tests hebben gebruikt, waardoor een schaduw ontstaat. Het onderzoeksteam, onder leiding van professor Dick Broer van de Technische Universiteit Eindhoven, slaagde erin om hun apparaat continu zelfstandig te laten bewegen met behulp van dit zogenaamde 'self-shadowing'-effect.

Verwant

  • 16 robots die je zeker zullen doden 16 robots die je zeker zullen doden

'Ze hebben een strook van het materiaal vastgemaakt in een frame dat korter is dan de strook zelf', legt het persbericht uit. 'Toen schenen ze er een geconcentreerd ... licht op, van voren. Het deel van de strip dat in het licht zit, begint naar beneden uit te puilen, waardoor er een 'deuk' in de strip ontstaat. Als gevolg hiervan komt het volgende deel van de strip in het licht en begint te vervormen. Zo beweegt de 'deuk' naar achteren, waardoor een continue golvende beweging ontstaat. Hierdoor komt het apparaat in beweging, weglopen van het licht.'

Wanneer het apparaat ondersteboven wordt geplaatst, verplaatst de golf zich in de tegenovergestelde richting, waardoor deze naar het licht toe beweegt.

De wetenschappers, die hun bevindingen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceerden, zeggen dat hun apparaat in de toekomst mogelijk kan worden gebruikt om kleine voorwerpen op moeilijk bereikbare plaatsen te vervoeren of het oppervlak van zonnecellen schoon te maken. 'Het mechanisme is zo krachtig dat de strip zelfs een object dat veel groter en zwaarder is dan het apparaat zelf bergop kan vervoeren', aldus het persbericht.

Aanbevolen verhalen

Nu kun je lokale Snapchat-filters maken op je telefoon

De aangepaste Geofilter-maker van Snapchat is nu een stuk toegankelijker.

4 manieren om miljonair te worden, zelfs als je met weinig begint

Het kost niets om te profiteren van de onbegrensde mogelijkheden online.

De beste Mobile Device Management (MDM)-oplossingen van 2017

Het bijhouden van mobiele apparaten met toegang tot uw bedrijfsnetwerk is belangrijker dan ooit. We testen enkele van de beste tools voor Mobile Device Management (MDM) om u te helpen uw IT-omgeving veilig te houden.

Geek Trivia: het eerste land dat volledig overschakelde op polymeerbankbiljetten?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!