PlayStation 4 is nog nooit zo belangrijk geweest voor Sony

Bloomberg via Getty Images

Sony's PlayStation-divisie is nog nooit zo belangrijk geweest voor het resultaat. Het bedrijf heeft vandaag enkele matige cijfers gepubliceerd voor het fiscale jaar dat op 31 maart eindigt, maar zijn inspanningen op het gebied van videogames blijven indruk maken. Het bedrijf verkocht in de periode van 12 maanden 20 miljoen PlayStation 4-consoles, waarmee het de 17,7 miljoen overtrof die in het fiscale jaar 2015 werden geboekt. Die cijfers hielpen de gaming-divisie van Sony om 1.650 miljard yen (ongeveer $ 14.730 miljoen) binnen te halen, een stijging van 6,3 procent op jaarbasis. Wat nog belangrijker is, de gamingwinst steeg met een indrukwekkende 46,9 miljard yen tot 135,6 miljard yen (ongeveer $ 1.210 miljoen), een stijging van 88,7 miljard yen het jaar ervoor.

Sony zegt dat de winst grotendeels te danken is aan 'besparingen op de hardwarekosten'. Dat is waarschijnlijk een verwijzing naar de goedkopere, slankere PS4 die afgelopen september uitkwam - een veel voorkomende zet (hallo, PSone en PlayStation 2 slimline) om de productiekosten te verlagen. De verkoop van software speelde ook een rol, vooral die welke rechtstreeks via het PlayStation Network werden verkocht. De PlayStation 4 is zonder twijfel een moloch - de 20 miljoen verkochte vorig jaar brengt de console bijna 60 miljoen levenslange verkopen. Hoewel indrukwekkend, verwacht Sony dat dat momentum een ​​beetje zal vertragen. Een dia in het inkomstenrapport van vandaag toont de voorspelde consoleverkoop van 18 miljoen voor het boekjaar 2017.Terwijl PlayStation 4 een enorme vlucht neemt, wankelt de rest van Sony's bedrijf. De mobiele divisie van het bedrijf zag de omzet op jaarbasis met 32,7 procent dalen, van 1.128 miljard yen tot 759 miljard yen. Enkele slimme herstructureringen en 'een focus op modellen met een hoge toegevoegde waarde' hebben het team echter geholpen van een operationeel verlies van 61,4 miljard yen in 2016 naar een winst van 10,2 miljard yen ($ 92 miljoen) in 2017. Sony's Xperia X Performance was een totale blindganger vorig jaar, te hoog geprijsd en weinig meer dan zijn vlaggenschipconcurrentie, wat de prestatie des te indrukwekkender maakt. Hopelijk doet de Xperia XZ Premium, met zijn 4K-scherm en super slow-mo videocamera, het beter.

De camerasensoren van Sony zijn altijd een behoorlijke geldmaker geweest, maar de inkomsten daalden van 684 miljard yen in 2016 tot 580 miljard yen ($ 5.175 miljoen) in 2017. De winst daalde met 22,1 miljard yen op jaarbasis tot 47,3 miljard yen ($ 422 miljoen) ), als gevolg van wisselkoersen en het domino-effect van de Kumamoto-aardbevingen in 2016. De film- en tv-activiteiten van Sony waren ook slecht en boekten in 2016 een verlies van 80,5 miljard yen ($ 719 miljoen).

Alles bij elkaar waren de financiële resultaten van Sony niet al te best. Het bedrijf rapporteerde een omzet van 7.603 miljard yen (ongeveer $ 67.886 miljoen dollar), een daling van 6,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het bedrijfsresultaat of de winst daalde met 5,5 miljard yen, of ruwweg 1,9 procent tot 288,7 miljard yen (ongeveer 2.578 miljoen dollar). Er is echter reden tot optimisme - zoals Reuters meldt, verwacht het bedrijf dat de winst het komende boekjaar met 73,2 procent zal stijgen. Dat komt omdat de beeldsensoractiviteiten weer op volle sterkte zouden moeten zijn, waardoor de andere delen van Sony die regelmatig verlies lijden, moeten worden ondersteund.

Aanbevolen verhalen

De 4 vaardigheden die nodig zijn om een ​​goede indruk te maken

Bekijk het onderzoek achter de eerste paar seconden van een ontmoeting met iemand en hoe je een geweldige en blijvende indruk kunt maken.

Atlus is van gedachten veranderd over streamingbeperkingen voor 'Persona 5'

Spelers worden echter nog steeds gestraft voor het streamen van de hele game.

Waarom deze koptelefoonmaker zou willen dat hij nooit in de detailhandel had gezeten

Toen een verkoopplan helemaal niet klopte, moest het bedrijf draaien.

Sony voegt PS4-games nu toe aan PlayStation

De gamebibliotheek van de streamingdienst breidt zich uit, maar het aantal compatibele apparaten neemt af.

De Xperia XZ Premium is misschien wel het 4K-vlaggenschip waar we op hebben gewacht

Sony brengt dit jaar zijn A-game.