PC-problemen? Hoe te controleren op geheugenproblemen in Windows

Gedraagt ​​Windows zich slecht? Misschien bevriest het, crasht het of presteert het gewoon niet optimaal. Het diagnosticeren van een algemeen probleem als dit kan een uitdaging zijn. Het kan softwarematig zijn. Het kan hardware zijn. Maar een mogelijke boosdoener waar u misschien niet meteen aan denkt, is een defect geheugen.

RAM-chips kunnen net als elk ander fysiek onderdeel slecht worden. Gelukkig is dit een stuk hardware dat u nauwkeurig kunt onderzoeken door een geheugendiagnose uit te voeren. Als uw geheugen de test doorstaat, kunt u dit probleem uitsluiten. Als het mislukt, weet u dat een van uw RAM-modules waarschijnlijk moet worden vervangen.Om uw geheugen te scannen, kunt u de gratis Windows Memory Diagnostic van Microsoft gebruiken, die verschillende tests uitvoert op het RAM-geheugen van uw pc om te zien of alles in orde is. Het is ingebouwd in alle versies van Windows van de afgelopen jaren, inclusief Windows 7, Windows 8/8.1 en Windows 10. En het werkt in elke versie hetzelfde. Laten we er een draai aan geven.


Druk eerst op Win+R. Typ mdsched.exe in het veld Openen in het venster Uitvoeren en klik op OK. Omhoog verschijnt het openingsscherm voor het Windows Memory Diagnostic Tool.

Het hulpprogramma moet worden uitgevoerd wanneer uw pc opstart, dus u hebt twee opties. U kunt uw computer nu opnieuw opstarten en de tool wordt uitgevoerd bij het opstarten. Of u kunt plannen dat het hulpprogramma wordt uitgevoerd wanneer u uw pc de volgende keer opnieuw opstart. Laten we de optie kiezen om uw computer nu opnieuw op te starten. Uw pc start opnieuw op en start de RAM-test van de Memory Diagnostic Tool.

De tool begint meteen uw geheugen te controleren op mogelijke problemen. Standaard begint de Windows Memory Diagnostic in de standaardmodus, die acht verschillende, opeenvolgende geheugentests omvat, die elk een uniek algoritme gebruiken om op verschillende soorten fouten te scannen. U kunt de standaardtests laten uitvoeren totdat ze zijn voltooid, waarna Windows opnieuw wordt opgestart.

U kunt ook op elk moment tijdens de test op F1 drukken. Dat brengt u naar een ander scherm waar u het type scan kunt kiezen dat u wilt uitvoeren. De tool biedt drie soorten scans: Basis, Standaard en Uitgebreid.

Basic voert slechts drie tests uit, maar voert ze zeer snel uit. Standard voert de acht verschillende tests uit, maar duurt langer. En Extended voert 17 verschillende tests uit en duurt lang om te voltooien. Uw beste optie is om bij de standaardscan te blijven. Als er een storing wordt gedetecteerd, kunt u de uitgebreide scan uitvoeren om te zien of er meer details verschijnen.

In dit venster kunt u de cache ook in- of uitschakelen. Als u de cache van de processor tijdens de scan uitschakelt, wordt de tool gedwongen rechtstreeks toegang te krijgen tot gegevens vanuit het RAM-geheugen, waardoor grondiger testen wordt gegarandeerd. U kunt dit op de standaardwaarde laten staan, wat betekent dat de cache-instelling voor elke test ongewijzigd blijft. Ten slotte kunt u de Pass Count instellen, wat betekent dat het aantal keren dat elke test wordt uitgevoerd. Twee is de standaardwaarde en zou voldoende moeten zijn om eventuele problemen op te sporen.

Nadat elke test is voltooid, geeft de tool het bericht Geslaagd of Mislukt weer. Het bericht Mislukt wordt gevolgd door details over de storing en duidt meestal op een storing in een van uw RAM-modules. Afhankelijk van uw pc-omgeving kan de diagnose een geheugenprobleem mogelijk beperken tot een specifieke module. Als uw pc meer dan één geheugenmodule bevat, moet u ook alle modules één voor één kunnen verwijderen en de geheugendiagnose uitvoeren om te zien of u de fouten in een bepaalde module kunt lokaliseren.

Nadat de scan is uitgevoerd, start uw pc opnieuw op en logt u weer in op Windows. U ziet een klein bericht dat kort verschijnt met de resultaten van de scan. U kunt de resultaten van de geheugentest in Windows ook bekijken met behulp van de Event Viewer. Druk op Win+R. Typ eventvwr.exe in het veld Openen in het venster Uitvoeren en klik op OK. De Event Viewer wordt gestart.

Vouw de categorie voor Windows Log uit. Klik met de rechtermuisknop op de systeeminstelling en klik vervolgens op Zoeken in het pop-upmenu.

Typ MemoryDiagnostics-Results in het veld Zoeken naar en klik op Volgende zoeken.

Klik op Annuleren in het venster Zoeken om het te sluiten. Dubbelklik in het gebeurtenisvenster op het eerste gemarkeerde item, dat de test zou moeten zijn die u zojuist hebt uitgevoerd. De resultaten geven meer details over de scans.

Aanbevolen verhalen

dnp Hoe een tweet ervoor zorgde dat iPhones 911 overspoelden met oproepen

Eind oktober rinkelden de 911-lijnen in het hele land meer dan 12 uur lang zo vaak dat ze bijna uitvielen. Niemand wist waarom dit gebeurde, totdat Phoen...

Audio van uw pc naar een Sonos-speler streamen

De Sonos mediacontroller-app op Windows is bijna perfect, maar heeft wel beperkingen. Het heeft bijvoorbeeld een vervelende limiet van 65.000 nummers, en ondanks een overvloed aan streamingdiensten, kun je dingen als YouTube en sportevenementen niet streamen.

Wat maakt eMMC-flashgeheugen levensvatbaar op mobiele apparaten, maar niet op pc's?

Het gebruik van flash-geheugen om een ​​desktopsysteem, zoals Windows, te laten draaien, werd al geruime tijd afgeraden. Maar wat maakte het een wenselijke en haalbare optie voor mobiele apparaten? De SuperUser Q&A-post van vandaag heeft het antwoord op de vraag van een nieuwsgierige lezer.

Controleren of uw computer een Trusted Platform Module (TPM)-chip heeft

TPM-hardware biedt een sabotagebestendige manier om coderingssleutels op een computer op te slaan. Op Windows 10, 8 en 7 is normaal gesproken een TPM vereist om coderingsfuncties zoals BitLocker in te schakelen en te gebruiken. U kunt als volgt controleren of uw pc een TPM-chip heeft, uw TPM inschakelen als deze is uitgeschakeld, of een TPM-chip toevoegen aan een