Pc-onderhoud: uw computer van binnen en van buiten schoonmaken

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 1

Het opschonen van uw computer is het enige dat u elke dag kunt doen om schijfruimte vrij te houden en waardevolle systeembronnen vrij te maken. Bovendien zorgt daadwerkelijke fysieke opruiming, zoals bij afstoffen, ervoor dat uw computer letterlijk gemakkelijker kan ademen, wat op zijn beurt de levensduur van uw systeem verlengt.

In deze les beginnen we met ons te concentreren op enkele van de eenvoudigste acties die u kunt toepassen voor onmiddellijke resultaten. Deze acties vereisen geen voorafgaande training of kennis en in feite, als een Windows-gebruiker, zou u met veel van deze acties al bekend moeten zijn of misschien al bekend zijn.In het eerste gedeelte gaan we in op het opschonen van uw systeem, inclusief het verwijderen van al die vervelende opstartitems, het verwijderen van tijdelijke bestanden en het verwijderen van oude, ongebruikte applicaties. Van daaruit gaan we verder met schijfonderhoud. Deze taak is aanzienlijk eenvoudiger geworden in recente Windows-versies, maar het is nog steeds belangrijk om uw opties te begrijpen.

Ten slotte is er, zoals we eerder vermeldden, stof, zoals bij het letterlijk verwijderen van haar en vuil uit het interieur van uw computer. We willen benadrukken hoeveel effectiever een computer is in het afvoeren van warmte en het koelen van de interne componenten als ze niet zijn bedekt met een dikke vacht.

Opstartitems uitschakelen

Een van de beste manieren om uw computer te ontlasten en snel bronnen vrij te maken, is door items uit te schakelen die automatisch worden gestart wanneer Windows opstart. Deze opstartitems zuigen niet alleen systeembronnen op zoals kleine vampiers, ze zorgen er ook vaak voor dat uw computer langer opstart.

De ouderwetse manier om met opstartitems om te gaan, is door het hulpprogramma Systeemconfiguratie (SysConfig) op Windows 7 te gebruiken. Start een venster Uitvoeren door WIN + R en vervolgens msconfig te typen.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 2

Selecteer in het hulpprogramma Systeemconfiguratie het tabblad Opstarten. U wilt hier toch enige voorzichtigheid betrachten. Hoewel je je systeem niet kapot maakt door alles uit te schakelen, kun je sommige programma's die echt nuttig zijn, zoals Dropbox, uitschakelen.

pc-onderhoud-schoonmaken-uw-computer-binnen-en-buiten foto 3

In de voorgaande schermafbeelding is er niet veel om over na te denken, omdat het is gemaakt op een virtuele machine waarop het absolute minimum aan programma's is geïnstalleerd. Hoe dan ook, om een ​​opstartprogramma uit te schakelen, schakelt u het vakje ernaast uit en start u uw systeem opnieuw op.

Laten we eens kijken naar onze Windows 8.x-configuratie om een ​​nuttiger voorbeeld te zien. Als u Sysconfig op Windows 8.x probeert te gebruiken, wordt u eenvoudig doorverwezen naar Taakbeheer, dat gemakkelijker toegankelijk is door er rechtstreeks vanaf de taakbalk naar toe te gaan:

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 4

Of druk gewoon op WIN en typ taak en het zou moeten verschijnen als het bovenste zoekresultaat:

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 5

Het is vermeldenswaard dat u ook de sneltoetscombinatie CTRL + SHIFT + ESC kunt gebruiken om Taakbeheer te openen zonder ergens te klikken.

Wanneer Taakbeheer wordt geopend, selecteert u het tabblad Opstarten en ziet u de glorie van de lasten van uw computer. U kunt uw opstartitems, hun status en de impact die ze op uw systeem hebben, zien. U kunt ze natuurlijk sorteren door op de koppen te klikken. In de volgende schermafbeelding hebben we gesorteerd op opstartimpact.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 6

Als u niet zeker weet wat wat doet, kunt u met de rechtermuisknop op een item klikken en Online zoeken selecteren om erachter te komen wat iets precies is en wat het doet.

Volgens Microsoft is de impact gebaseerd op het CPU- en schijfgebruik bij het opstarten:

  • Hoge impact – Apps die bij het opstarten meer dan 1 seconde CPU-tijd of meer dan 3 MB schijf-I/O gebruiken
  • Gemiddelde impact – Apps die 300 ms – 1000 ms CPU-tijd of 300 KB – 3 MB schijf-I/O . gebruiken
  • Weinig impact – Apps die minder dan 300 ms CPU-tijd en minder dan 300 KB schijf-I/O . gebruiken

Een seconde lijkt misschien niet veel, maar houd er rekening mee dat de bovenstaande schermafbeelding een systeem weergeeft waarop niet veel dingen zijn geïnstalleerd. Stel je een systeem voor met veel meer dingen in de opstartroutine. Als je een dozijn high-impact opstartitems hebt naast de andere medium en low-impact items, en ze vereisen allemaal CPU-tijd en schijf-I/O, dan neemt de opstarttijd evenredig toe.

Microsoft splitst opstart-apps op en biedt richtlijnen voor het omgaan met verschillende categorieën opstart-apps, inclusief hulpprogramma's die uw pc synchroniseren of voor back-up en herstel, updaters, notifiers en meer.

Het is veilig om te zeggen dat u in ieder geval de meeste, zo niet alle opstartitems kunt uitschakelen en dat dit geen nadelige invloed heeft op uw systeem. Dat gezegd hebbende, zoals we eerder al zeiden, als je alles uitschakelt, kun je functionaliteit verliezen die je anders wilde. In het bovenstaande geval, als we Dropbox zouden uitschakelen, zou het niet langer automatisch starten en wijzigingen synchroniseren. We zouden het in plaats daarvan handmatig moeten starten, dus we kunnen het net zo goed ingeschakeld laten.

Schijf opruiming

Het hulpprogramma Schijfopruiming is een heel eenvoudig hulpmiddel waarmee u snel dingen zoals tijdelijke en cachebestanden kunt verwijderen, zodat u ruimte op uw harde schijf(en) kunt vrijmaken.

In Windows 7 kunt u het openen via Start -> Alle programma's -> Accessoires -> Systeemwerkset.

In Windows 8.x heb je verschillende opties. Het gemakkelijkst is om op de WIN-toets te drukken en schijfopruiming te typen en vervolgens Schijfruimte vrijmaken te kiezen door onnodige bestanden te verwijderen.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 7

Wanneer Schijfopruiming begint en u meer dan één schijf hebt geïnstalleerd, moet u eerst degene kiezen die u wilt opschonen. Hier in ons voorbeeld kiezen we de systeemschijf (C:).

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 8

Met het hulpprogramma Schijfopruiming kunt u doorbladeren en zien wat ruimte in beslag neemt. U kunt een korte beschrijving lezen van wat u zou verwijderen. U kunt de bestanden ook op elk gewenst moment bekijken door op de knop Bestanden weergeven te klikken, of als u beheerderstoegang heeft, klikt u op Systeembestanden opschonen en het hulpprogramma Schijfopruiming wordt opnieuw gestart in de beheerdersmodus.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 9

Merk op dat hier in de volgende schermafbeelding, we opnieuw zijn opgestart in de modus voor administratieve opschoning en Schijfopruiming heeft nog eens 500 MB aan ruimte gevonden die kan worden vrijgemaakt (Windows Update-bestanden). Dit geeft ons 455 MB versus 90 MB in niet-admin-modus.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 10

Merk ook op dat u in de beheerdersmodus een ander tabblad krijgt met de naam Meer opties, waarmee we nog meer manieren hebben om waardevolle schijfruimte vrij te maken. Van bijzonder belang is hier de optie Systeemherstel en schaduwkopieën, die alle behalve de meest recente systeemherstelpunten verwijdert. Als u uw computer al een tijdje gebruikt en nog nooit uw herstelpunten hebt opgeschoond, kan deze optie soms gigabytes aan ruimte vrijmaken zonder uw computer nadelig te beïnvloeden - ervan uitgaande dat alles op dit moment soepel verloopt, zodat u dat niet hoeft te doen. moet u eventuele recente wijzigingen ongedaan maken.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 11

Let ook op de knop Programma's en onderdelen opruimen. Als u hierop klikt, wordt het configuratiescherm Programma's en onderdelen geopend, waarmee u onnodige en ongebruikte toepassingen kunt verwijderen, waarover we het nu in de volgende sectie gaan hebben.

Toepassingen verwijderen en schijfruimte vrijmaken

Stel dat u iets in uw opstartitems uitschakelt, maar dan realiseert u zich dat u dat programma niet echt gebruikt. Waarom zou u het in dat geval niet gewoon verwijderen? Op die manier verwijdert u niet alleen het opstartitem, maar de hele nutteloze toepassing, waardoor u schijfruimte vrijmaakt.

Op Windows 7 en Windows 8.x kunt u een toepassing verwijderen door het Configuratiescherm Programma's en onderdelen te openen. Open in Windows 7 het Configuratiescherm vanuit het menu Start.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 12

In Windows 8.x hebt u rechtstreeks toegang tot het Configuratiescherm Programma's en onderdelen door met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken en deze in het contextmenu te selecteren.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 13

Met het Configuratiescherm Programma's en onderdelen geopend, kunt u op de toepassing klikken die u wilt verwijderen.

pc-onderhoud-het-schoonmaken-van-uw-computer-binnen-en-buiten foto 14

In het bovenstaande voorbeeld zien we uit het vorige gedeelte dat Google Drive een grote impact heeft op het opstarten, en aangezien we Dropbox als onze primaire cloudservice gebruiken, kunnen we Drive gewoon verwijderen en gebruiken wanneer dat nodig is via de webinterface.

De manier waarop u dit doet, is geheel aan u. U kunt besluiten dat u gewoon het opstartprogramma wilt uitschakelen of de hele kreng wilt verwijderen. Dat gezegd hebbende, er is een nog eenvoudigere manier om dit allemaal te doen.

Meer verhalen

Geek Trivia: welk Google-product bevat een knipoog naar Sci-Fi Classic The Hitchhiker's Guide To The Galaxy?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Woordopmaak: stijlen en documentthema's beheersen

Voor de laatste les in deze Geek School-serie laten we u zien hoe u stijlen, stijlensets en thema's kunt gebruiken om veel tijd te besparen bij het opmaken van uw documenten door herbruikbare instellingen te creëren die op al uw documenten kunnen worden toegepast. .

Kan wifi schadelijk zijn voor een pasgeboren baby?

Wi-Fi is zo'n ingesleten onderdeel van ons dagelijks leven geworden dat we er niet veel over nadenken, tenzij het niet meer werkt. Maar wat als uw gezin een pasgeboren baby in huis heeft? Zijn er gevaren waarvan nieuwe ouders zich bewust moeten zijn?

Geek Trivia: welk iconisch sci-fi-filmpersonage werd bijna gespeeld door een aap?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Woordopmaak: werken met afbeeldingen, vormen en afbeeldingen

Met Word kunt u veel meer doen dan alleen afbeeldingen invoegen of plaatsen. Voor onze vierde les in deze serie zullen we ons concentreren op de grafische ontwerpfuncties in Word, zoals afbeeldingen, SmartArt, schermafbeeldingen en andere items die te vinden zijn op het tabblad Invoegen.

Navigatie-aanwijzingen krijgen (zelfs offline) zonder een GPS te kopen

Toegewijde GPS-apparaten gaan de weg van de dodo in, en met een goede reden. Die smartphone of tablet die je hebt, kan een capabele GPS zijn met stapsgewijze navigatie. Dit werkt zelfs als je geen dataverbinding hebt.

Geek Trivia: de communicator die door Obi-Wan Kenobi in The Phantom Menace wordt gebruikt, is dat eigenlijk een?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

OneDrive is nu officieel live en wereldwijd beschikbaar

Microsoft heeft onlangs hun voornemen aangekondigd om de naam van SkyDrive te veranderen in OneDrive en daarbij nieuwe functies toe te voegen. Welnu, vandaag is de dag dat alles live is gegaan. Nu kunt u genieten van al het nieuwe OneDrive-goed en zelfs gratis extra opslagruimte verdienen!

Woordopmaak: tabellen en andere opmaakbesturingselementen

In deze les gaan we dieper in op tabellen, die een groot deel uitmaken van het opmaken van goed opgemaakte documenten. Nadat we tabellen hebben besproken, zullen we enkele andere bedieningselementen behandelen die u zullen helpen uw opmaakvaardigheden te completeren, inclusief het toevoegen van koppelingen, het gebruik van symbolen, het maken van wiskundige vergelijkingen en nogal wat

Wat zijn de beveiligingsimplicaties als een wachtwoord wordt ingevoerd in het veld Gebruikersnaam?

Stel dat je een slechte dag hebt en haast hebt om in te loggen op een favoriete website, vul dan per ongeluk je wachtwoord in in het gebruikersnaam-tekstvak. Moet je je zorgen maken en je wachtwoord voor die website wijzigen, of is het gewoon ongegronde angst?