De paniek en het plezier van online daten als een vrouw van in de veertig

de-paniek-en-plezier-van-online-dating-als-een-vrouw-in-haar-40 foto 1 Erik Sagen / Engadget

Toen ik in de twintig en in de dertig was, voelde ik me net Odysseus, terwijl ik probeerde te kiezen tussen mezelf op de ego-knijpende rotsen van casual stoeipartijen of een langzame dood door onbeantwoorde lust voor vuilnismensen. Er was de ex die me op brute wijze dumpte maar maandenlang niet ophield me te e-mailen, wiens aanwezigheid op suffe werkbijeenkomsten me duizelig maakte; de sociopathische filmcriticus op wiens schouder ik bijna moest huilen; de go-nowhere eerste dates; en de grote, brede tijdsspannes die ik alleen doorbracht, meestal smachtend naar een onbeschikbare regisseur of schrijver die van mijn aandacht zou genieten en niets anders. En veel therapie.

Er waren een paar dingen die me in paniek brachten toen ik 40 werd, maar de grootste - groter opdoemen dan de gouden ring van een boekdeal of een personeelsbaan of, zoals, eindelijk teruggaan naar yoga - was wat het voor mij betekende om op die leeftijd nog steeds vrijgezel zijn en actief op zoek zijn naar een partner. Niet zozeer dat ik vrijgezel was, maar dat het me iets kon schelen en wat dat inhield. Het voelde gewoon heel basic, om eerlijk te zijn. Er zijn genoeg dingen waar ik gewoon geen enkele eenzame fuck om geef als het gaat om wat vrouwen van mijn leeftijd zouden moeten doen. Dus waarom stoorde dit ene detail me?Algoritmen.

Als u niet bekend bent met de opwindende wereld van online dating, kunt u met sites en apps zoekparameters instellen die variëren van locatie tot lichaamstype tot opleiding en, ja, leeftijdsbereik. Net zoals er films op Netflix zijn die je misschien nooit tegenkomt in je wazige scrollen, zijn er genoeg mensen die je misschien nooit door een gril van programmeercode ziet. Bovendien is er de menselijke factor; het is veel gemakkelijker om iemand willekeurig af te wijzen dan om een ​​uitzondering te maken. Die uitzonderingen vergen inspanning, en online daten is als Amazon Prime voor seks. (En liefde, idealiter.) Zonder de algoritmen zou ik al deze mensen IRL kunnen ontmoeten en ze zouden niet weten dat ik 40 was, tenzij ik ze mijn geboorteakte liet zien - ah, het idee alleen al maakte me woedend. Hoe durven ze mij af te wijzen voordat ik ze kon afwijzen!

Ik heb al jaren datingprofielen aan en uit. Of het nu de oude Nerve.com-advertenties waren die ik hielp bij het bètatesten als stagiair of de oude stand-by OKCupid, ik zou tijd en energie investeren in het ontmoeten van mannen die ik anders niet zou tegenkomen in mijn dagelijkse leven (lees: freelancen thuis, meestal zonder broek). Uiteindelijk zou ik genoeg krijgen van de banaliteit van dit alles, mijn profiel verbergen of de app verwijderen. Het was over het algemeen rot en vruchteloos, met af en toe een golf van opwinding, maar voor iemand die zijn brood verdient met woorden, heb ik een vreemd moeilijke tijd gehad om kerels met hen het hof te maken.

Toch besloot ik de dag nadat ik 40 werd, een oud profiel op te starten en te kijken wat er gebeurde. Ik had een pauze genomen van het daten na een snelle maar warme samenwerking met een punk die ik had ontmoet tijdens een verdomd concert van Damned, maar ik wilde, weet je, de vibes daar in het universum brengen. Terwijl ik door OkCupid's eindeloze vragen en tekstblok waadde, stelde ik me voor dat de talloze mannen van New York City hun leeftijdsfilters op 35 of, naar adem snakkend, 39 zetten, en ik vroeg me af of het waar was dat iemand die mij niet accepteerde zoals ik ben is het niet waard om te weten.

de-paniek-en-plezier-van-online-dating-als-een-vrouw-in-haar-40 foto 2

Het kwam nooit op een serieuze manier bij me op om te liegen over mijn leeftijd, zelfs niet toen ik 30 of 35 werd. In de context van daten voelden die leeftijden een stuk minder vernietigend aan dan 40; ze voelden zich veel levensvatbaarder. Zoals mijn eieren. Hoe ambivalent ik ook ben over het hebben van mijn eigen kinderen, er is iets beklemmends aan die scène uit My Cousin Vinny waarin Marisa Tomei met haar voet stampt over haar biologische klok die tikt. Mijn klok begon niet harder te tikken toen ik 40 werd, maar de echo van haar laarzen op de vloer wel.

Voorheen waren de alleenstaande mannen die ik wilde daten niet geïnteresseerd in huwbare twintigers - althans niet exclusief - en zelfs in mijn dertiger jaren interesseerde de concurrentie van jongere vrouwen me niet. Ik had tijd, en als iemand in mijn grill wilde opkomen over het krijgen van kinderen, nou ja, mijn moeder had me toen ze 38 was en ik bleek meestal in orde. Maar nu kom ik scheidingen en midlifecrises tegen en mannen die zelf liegen over hun leeftijd en brutaal bekennen: 'Haha, ik hoop alleen dat je zo gecharmeerd zou zijn tegen de tijd dat je klikte dat het er niet toe doet!'

Dus, is liegen het antwoord? Mijn vriend Chelsea G. Summers, die 54 is, is er een groot voorstander van om een ​​paar jaar ouder te worden, maar altijd correct te zijn met actuele foto's. Net als ik overbrugt ze de digitale kloof; we herinneren ons een tijd voor DOS, maar niet veel dating zonder de bijbehorende klik en piep van een modem. 'Ik zou het een langzame uitputting van de afnemende meeropbrengsten noemen', zei Chelsea over daten in NYC. 'Ik heb het gevoel alsof ik met een man vrijuit en tegen een man zeg dat ik graag van een seksueel congres zou willen genieten, hij zou opgewonden moeten zijn. Ik was ongeveer een jaar lang semi-verleid door mannen om ze te hightailen, als bange kleine konijntjes. Ik voelde me er rot door, dus ging ik naar Europa, met name Stockholm, en kreeg meteen seks.'

Vooralsnog is naar Europa gaan voor mij van tafel, al was het maar omdat ik mijn paspoort voor mezelf verborgen hield nadat een langeafstandsrelatie met iemand die ik op een zakenreis had ontmoet, op een zijspoor ging. Gelukkig zijn de gegevens van OKCupid veel optimistischer dan die van mijn vriend Chelsea. Datawetenschapper Dale Markowitz schreef via e-mail: 'Als het gaat om het ontvangen van kwaliteitsberichten op OkCupid (dat wil zeggen, de eerste berichten die in conversaties veranderen), staat er geen straf op 40 jaar of ouder te zijn. Het aandeel mannen en vrouwen op OkCupid groeit zelfs met de leeftijd; vrouwen boven de 40 krijgen gemiddeld meer berichten dan vrouwen onder de 40, en hebben als het ware de keuze uit het nest.'

de-paniek-en-plezier-van-online-dating-als-een-vrouw-in-haar-40 foto 3

Als Markowitz gelijk heeft, zou 40 misschien in mijn voordeel kunnen zijn. Michael, een beeldschone muzikant die bartender was in mijn plaatselijke drinkplaats, is zo'n gevoelige jongere kerel; hij is een oude rot in online daten wiens sexploits de wenkbrauwen van mijn gezicht hebben geschroeid, maar hij is ook welbespraakt, slim en grappig. (Je herkent hem misschien van de uitvoerige aanhaling in Vanity Fair's 'Tinder and the Dawn of the 'Dating Apocalypse''-verhaal, wat hem een ​​soort expert maakt). Michael geeft ook de voorkeur aan oudere vrouwen, hoewel ik aanneem dat hij een jongere vrouw niet uit zijn bed zou trappen voor het eten van crackers.

'Sinds ik ongeveer 17 was, heb ik altijd iets aantrekkelijks gevonden aan 'oudere' vrouwen', schreef hij me. 'Nu ik 31 ben, realiseer ik me dat ik WOMEN gewoon leuk vond. Mijn huidige vriendin is vier jaar ouder dan ik, maar ik zie haar zeker als mijn gelijke. Toen ik jonger was, zag ik de meisjes (en de jongens trouwens) van mijn leeftijd als kinderen, wat ik ook was. Oudere vrouwen waren hoe ik aan dat gevoel ontsnapte.'

Michael staat niet alleen in zijn verlangens, hoewel ze niet altijd beantwoord worden. Mijn vriend Brooke, een 40-jarige met een net zo fris gezicht, vertelde over Gchat: 'Ik kwam bij OKCupid [toen ik 39 was] en moest eigenlijk stoppen omdat ik overspoeld werd door mannen van in de twintig - hoewel ik een leeftijdscategorie en dat ligt er ruim onder. Ze waren als 'Zou je een man onder jouw leeftijdscategorie overwegen? Je bent zo heet.' Ik vraag me af of het iets van een cougar is. Alsof ze denken dat ik shit weet over seks? En kunnen ze hun nutteloze babylichaampjes leren wat ze moeten doen?'

de-paniek-en-plezier-van-online-dating-als-een-vrouw-in-haar-40 foto 4

Hoewel ik een paar boychiks ben tegengekomen die nieuwsgierig zijn naar het beddengoed van oudere dames en niets meer, is mijn inbox geen totale verspilling van ruimte geweest. Er is geen gebrek aan mannen onder de 39 die me berichten en kleine 'likes' via de ether sturen. En hoewel ze niet allemaal mijn interesse wekken, zijn het ook niet de vreselijke fuckboys wiens janky berichten en wazige pikshots je ziet screenshots op Tumblr en Instagram.

Dan zijn er de mannen die ik online heb ontmoet en die eigenlijk van mijn leeftijd zijn, chronologisch en emotioneel, die op de juiste manieren lijken te klikken met mijn gekheid. Sommigen zijn mensen wiens sociale kringen overlapten met de mijne, maar die ik anders nooit zou hebben ontmoet; wiens e-mails me om 5 uur 's ochtends vol verwachting wakker maken; die me aanmoedigen om een ​​beetje een brij te zijn over Valentijnsdag en Jerry Maguire, tot mijn grote verbazing; die niet twee keer knipperen bij het vergelijken van geboortehoroscoopkaarten; die me inspireren om lessen te volgen en meer te schrijven en rode lippenstift te dragen omdat het me goed staat. Sommige zijn leuke verrassingen, want soms gaat het erom op het juiste moment op de juiste plaats te zijn als je de juiste leeftijd hebt.

Schroef de algoritmen.

Aanbevolen verhalen

AT&T, Verizon sluiten zich aan bij bedrijven die advertenties van Google en YouTube halen

Merken zijn boos over hun advertenties die worden weergegeven bij inhoud die verband houdt met terrorisme en haat -- en het begint de grootste business van Google te beïnvloeden.

Hoe u uw leunstoelactivisme in online goed maakt

Dit zijn enkele manieren waarop u technologie kunt gebruiken om mensen in nood te helpen.

Geek Trivia: Het Engelse woord paniek vindt zijn oorsprong?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!