Onze rooskleurige kijk op zelfrijdende auto's heeft een realiteitscheck nodig

Ik was onlangs op een evenement waar een korte film uit 1956 werd vertoond - Key to the Future - waarin GM zich voorstelt hoe zelfrijdende auto's er in 1976 uit zouden zien. De beelden - met een geüniformeerde man in een verkeerstoren die een zingende familie langs een snelweg voor autonome voertuigen - geïnspireerde grinniken van het publiek.

Een aspect van de video die werkelijkheid is geworden, is het interstate snelwegsysteem, een belangrijke mijlpaal in het voertuigvervoer dat plattelandsgemeenschappen en grote steden beter met elkaar verbindt en de reistijd verkort. Maar ze verdreven ook hele stadswijken toen ze werden gebouwd en verdeelden andere toen het werk klaar was. Ze maakten massale migratie naar buitenwijken mogelijk voor de meer welgestelden, die nu gemakkelijk met de auto naar de steden konden pendelen voor hun werk. Maar dit ondermijnde de belastinggrondslag van grote steden, waardoor in de jaren '60 en '70 langdurig stedelijk verval ontstond.Zestig jaar na de GM-film staan ​​we nu aan de vooravond van een nieuwe grote transformatie in het vervoer met zelfrijdende auto's, en sommigen zijn bezorgd dat ze evenzo negatieve onbedoelde gevolgen zullen hebben.

Bevrijd van de sleur van autorijden

Experts denken dat we voor het eerst volledig autonome auto's zullen zien in stedelijke gebieden, met stadsbewoners en forenzen die rondzoemen in autonome pods, bevrijd van het sleur van autorijden.

Ford heeft bijvoorbeeld beloofd om tegen 2021 volledig zelfrijdende auto's te produceren voor het delen van ritten. Uber test al autonome voertuigen, terwijl de zelfrijdende tech-start-up Nutonomy momenteel robotaxi's aanbiedt in Singapore.

Stedenbouwkundige Peter Calthorpe, een van de topmensen die eerder deze week op de TED-conferentie sprak, heeft een meer pessimistische kijk op autonome voertuigen en hoe ze steden kunnen beïnvloeden. Hoewel autonome voertuigen talloze voordelen bieden, zoals meer mobiliteit voor gehandicapten en anderen, maakt Calthorpe zich zorgen over het verder isoleren van mensen die al onthecht zijn door dwangmatige interactie met draagbare apparaten.

'Mensen in hun privébubbel plaatsen, of ze nu een stuur hebben of niet, is de verkeerde kant op', zei Calthorpe na zijn toespraak tegen TED-hoofdcurator Chris Anderson. Hij maakt zich zorgen over mensen die zelfrijdende auto's gebruiken als eenzame elektronische chauffeurs of butlers die boodschappen doen en hun baasjes nooit het huis hoeven te verlaten.

Verwant

  • Voetgangers: de grootste vijanden van zelfrijdende auto's? Voetgangers: de grootste vijanden van zelfrijdende auto's?

Calthorpe's andere zorg is dat autonoom rijdende voertuigen 'de wildgroei nieuw leven zullen inblazen' naarmate de samenleving meer verstedelijkt. Anderen vragen zich ook af of zelfrijdende auto's kunnen leiden tot langer woon-werkverkeer als mensen productief kunnen zijn in de auto, waardoor het verkeer in stedelijke gebieden erger wordt.

Hesham Rakha, een technische professor aan Virginia Tech die verkeersstroom bestudeert, vertelde NPR in februari dat het moeilijk te voorspellen is of zelfrijdende auto's de verkeerscongestie zullen verbeteren. 'Ik weet het antwoord niet,' gaf hij toe. 'Als de weg minder overbelast is, zullen meer mensen naar die weg worden getrokken, en dus zal het in feite overbelast raken omdat het vraag en aanbod is.'

En al die utopische visioenen van auto's zonder bestuurder die verkeer en ongelukken tot het verleden maken, kunnen er net zo dwaas uitzien als GM's Key to the Future-film van 60 jaar geleden.

Aanbevolen verhalen

Ford maakt meer van zijn auto's immuun voor snelheidsovertredingen

Een intelligente snelheidsbegrenzer herkent verkeersborden, wat betekent dat het bijna onmogelijk moet zijn om een ​​snelheidsboete te krijgen.

Een rups kan ons probleem met plasticvervuiling oplossen

Een gewone rups die wordt gezien als een plaag of visaas, blijkt de snelste vernietiger van plastic te zijn die we ooit hebben gezien.

GTA V helpt bij het aanleren van AI zonder bestuurder

Grand Theft Auto V is een zeer rijke en realistische simulatie om van te leren rijden.

Hoe u de grootte van uw Outlook-gegevensbestand kunt verkleinen

Outlook-gegevensbestanden kunnen in de loop van de tijd erg groot worden, vooral als u veel bijlagen krijgt. Zelfs als u oude berichten verwijdert, wordt de grootte van uw Outlook-gegevensbestand niet dienovereenkomstig verminderd.