VS bestelde sociale-mediacontroles voor sommige Visa-aanvragers

Getty Images

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson beval 'verplichte sociale media-controles' op alle visumaanvragers die door ISIS gecontroleerde regio's bezochten, volgens memo's die door Reuters werden gezien. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige bezoekers aan de VS hebben geklaagd over de toegenomen eisen van douanebeambten om toegang te krijgen tot telefoons en wachtwoorden voor Twitter, Facebook en andere sociale media-accounts.

De vier memo's instrueren agenten hoe ze het laatste verbod van president Trump op immigranten uit zes landen met een moslimmeerderheid moeten implementeren. Secretaris Tillerson heeft naar verluidt de memo's uitgegeven en later enkele van de memo's ingetrokken als reactie op gerechtelijke uitspraken in Hawaï en elders die belangrijke delen van het bevel tijdelijk opschortten.Een ander telegram geeft de consulaire chefs van elke diplomatieke missie de opdracht om bevolkingsgroepen te identificeren die 'verhoogde veiligheid rechtvaardigen'. Die groepen, die per land kunnen verschillen, zouden volgens de memo dan zorgvuldiger kunnen worden gescreend door douanebeambten. Voormalige Amerikaanse functionarissen vertelden Reuters dat de 'brede, arbeidsintensieve' screening die in de memo's wordt beschreven momenteel zelden wordt uitgevoerd en de werklast voor consulaire functionarissen aanzienlijk zou verhogen.

Amerikaanse immigratiefunctionarissen gebruiken een specifieke reeks factoren die in de loop van de jaren zijn ontwikkeld om specifieke aanvragers te targeten voor meer controle. De nieuwe bevelen zouden echter de regels verruimen en mogelijk leiden tot religieuze of etnische profilering, vertelde een immigratieadvocaat aan Reuters.

In 2015 begon het Department of Homeland Security (DHS) onder president Obama met het formuleren van een plan om de sociale media-accounts van Visa-aanvragers te controleren na de terroristische aanslag in San Bernardino. In december voegde het socialemediavelden toe aan Visa Waiver-aanvragen, maar de informatie was optioneel en het DHS vroeg niet om wachtwoorden en inloggegevens.

In januari begon het bureau echter de Facebook- en Twitter-accounts van bezoekers te controleren en dreigde de toegang te weigeren als ze zich niet aan de regels hielden. Vorige maand vertelde het DHS het congres dat het zou overwegen om ook wachtwoorden voor sociale media te eisen van Amerikaanse bezoekers. Kort daarna zeiden bezoekers (waaronder een in de VS geboren NASA-wetenschapper) dat ze de opdracht kregen hun telefoons te ontgrendelen en wachtwoorden en andere informatie te overhandigen.

Aanbevolen verhalen

E-mailprogramma heeft $ 100 miljoen gestolen van twee Amerikaanse technologiebedrijven

Zelfs de meest internetbewuste bedrijven zijn niet immuun voor deze trucs.

Denk je dat je de juiste etiquette begrijpt? Probeer deze 5 sociale dilemma's te beantwoorden.

Misschien is het tijd om weer naar school te gaan.

Apple's Clips-app richt zich op videofiends op sociale media

Clips is vergelijkbaar met iMovie, maar met de toegevoegde filters die mensen gewend zijn van apps voor sociale media, en weinig van de complexiteit van andere videobewerkings-apps.

Hoe u cheques op uw bankrekening kunt storten met uw telefoon

Er is de afgelopen jaren veel ophef gemaakt over het kunnen storten van cheques op uw bankrekeningen met behulp van de camera van uw telefoon. Het werkt goed en is superhandig, dus als de app van je bank deze functie biedt, wil je het misschien proberen.