Online veiligheid: wie zegt dat Macs geen virussen krijgen?

online-veiligheid-wie-zegt-macs-don-and-rsquo;t-get-virussen foto 1

Veel mensen zeggen: maak je geen zorgen over virussen, koop gewoon een Mac. Is dit advies op het niveau? Laten we eens kijken naar de geschiedenis van Macintosh-beveiliging en leren wat we van de Mac kunnen.

Vandaag zullen we het hebben over veel van de mythes en realiteiten van beveiliging en virussen op het Mac-platform. We zullen ook bespreken waarom mensen zo vaak denken dat Macs geen virussen krijgen en waarom Macs (misschien niet) veiligere computers zijn dan Windows-machines. En zoals gewoonlijk, als je computer-horrorverhalen hebt met betrekking tot Macs, virussen en malware, deel ze dan met ons in de reacties.Marketing van de virusvrije computer

Macs worden al lang aangeprezen als het virusvrije platform. Dit heeft een aantal waarheden, evenals een aantal mythen. Vaak kan het moeilijk zijn om de grens te trekken tussen wat de waarheid is en wat gewoon reclame dubbelspraak is. Kijk eens naar de video hierboven. Deze regels zijn bijzonder belast:

PC: Ik denk dat ik dat virus heb dat rondgaat. Je kunt maar beter achterblijven, dit is een echte brom-dinger.

Mac: Oké, het komt wel goed.

PC: Wees geen held! Vorig jaar waren er 140.000 bekende virussen voor pc's.

Mac: pc's, geen Macs.

Dit is een interessante bewoording, omdat het technisch waar is. Virussen zijn net als elk programma: ze moeten worden geschreven met platformspecifieke talen, met instructies voor die machine, het besturingssysteem, het type processor, enz.

Wat betekent dat in niet-nerdtaal? Dat Macs geen Windows-programma's kunnen uitvoeren zonder Windows. En dan is het gewoon een Windows-machine. Omdat virussen ook programma's zijn, kunnen Windows-virussen niet worden uitgevoerd op OS X. Die 140.000 bekende virussen zijn dus echt inert op Mac OS. Wat dit niet betekent (en dit is waar de slimme bewoording een rol speelt) is dat Macs op de een of andere manier immuun zijn voor virussen. Laten we eens kijken naar de realiteit van virussen op het Mac-platform.

Doelmarkt van virussen

online-veiligheid-wie-zegt-macs-don-and-rsquo;t-get-virussen foto 2

Apple is door velen bekritiseerd omdat het kiest voor beveiliging door minderheid. Dit betekent in feite dat Macs veiliger zijn dan Windows-machines omdat ze minder worden blootgesteld - dat er simpelweg minder Macs zijn om virussen voor te ontwikkelen. Als je kijkt naar het marktaandeel (staafdiagram hierboven) dat Windows-computers hebben en ziet hoe ze zich verhouden tot het aantal OS X-computers, begint dit duidelijk te worden.

Zoals elke bedrijfsinvestering kost het tijd en mankracht om malware en virussen te ontwikkelen. Weet je nog dat we in de laatste editie van Online Safety Hackers vergeleken met georganiseerde criminelen of de maffia? Omdat ze georganiseerd zijn, kun je ze ook als een bedrijf zien. Ze willen het best mogelijke rendement op de investering van deze tijd en mankracht, dus het is het meest logisch om het breedste netwerk uit te werpen en voor Windows-machines te gaan, simpelweg omdat veel meer computers in de wereld Windows gaan gebruiken. Statistisch gezien geldt dat hoe meer machines een platform draaien, hoe meer gebruikers er waarschijnlijk zijn die hun beveiligingspatches niet upgraden of die toestaan ​​dat malware op hun machines wordt geïnstalleerd.

Hoewel Apple-computers de afgelopen tien jaar steeds gebruikelijker zijn geworden, is het landschap van computergebruikers niet dramatisch veranderd van waar het was. Het is nog steeds het meest logisch om virussen te ontwikkelen voor het grootste platform voor het grootste rendement op de investering. Daarom zijn Macs veilig omdat het geen haalbare investering van tijd en arbeid is om Mac-gebruikers aan te vallen. Nog.

Pwn2Own en de Mac-hack van twee minuten

online-veiligheid-wie-zegt-macs-don-and-rsquo;t-get-virussen foto 3

Maak kennis met Charlie Miller. Charlie werd een bekende naam in het kraken van beveiliging door prijzen te winnen en een MacBook Air te kraken in een hack die hem een ​​schamele twee minuten kostte om uit te voeren. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien angstaanjagend lijkt, laten we eens kijken naar wat een hack van twee minuten eigenlijk betekent.

Pwn2Own is een conferentie waar beveiligingskrakers concurreren door fouten in besturingssystemen, browsers, enz. te vinden. Als een van deze beveiligingsexperts niet bereid is een browser of de beveiliging van een besturingssysteem te kraken, verspillen ze gewoon hun tijd niet doe het in het openbaar. Het kost vele lange uren van voorbereiding, studie en onderzoek om de hack als het ware in hun zak te krijgen. Hoewel Charlie erin slaagde om de beveiliging in een ongelooflijk korte tijd (geen gemakkelijke prestatie) in gevaar te brengen, kon hij het alleen doen met veel hard werk en voorbereiding.

Het is vermeldenswaard dat Charlie zelf een Mac-gebruiker is (bekijk de Macbook die hij hierboven gebruikt) en (voorlopig) Mac ondersteunt als een veilig platform voor eindgebruikers. In zijn eigen woorden zegt Charlie:

Voor nu zou ik Macs nog steeds aanbevelen aan typische gebruikers, omdat de kans dat iets op hen is gericht zo klein is dat ze jaren kunnen duren zonder malware te zien, ook al zou het gemakkelijker voor hen zijn als een aanvaller zich erop zou richten. (bron)

Beveiliging door minderheden lijkt te werken voor Mac, zelfs voor beveiligingsexperts als Charlie. Dit is misschien niet altijd het geval, maar voor nu kan het geen kwaad. Het is ook de moeite waard om te vermelden dat Apple kort na Pwn2Own patches heeft gemaakt om te beschermen tegen Charlie's exploits - elk respectabel softwarebedrijf zou dat vrijwel moeten doen!

Een verrassend korte lijst met virussen voor Mac

online-veiligheid-wie-zegt-macs-don-and-rsquo;t-get-virussen foto 4

Hier is het goede nieuws, Mac-gebruikers: statistisch gezien ben je nog steeds veiliger dan Windows-machines. Volgens Tom's Hardware:

In 2008 waren er 1,5 miljoen verschillende soorten malware gericht op Windows-machines. Er zijn minder dan 200 stukjes malware gericht op de Mac.

Virussen op Macintosh-computers zijn een realiteit. Ze zijn gewoon niet zo gebruikelijk in een op winst gerichte wereld van malware. In feite zult u waarschijnlijk moeite hebben om een ​​redelijk volledige lijst met virussen voor OS X te vinden, en antivirussoftware voor het platform is ook vrij ongebruikelijk. Dit betekent niet dat bedreigingen niet echt zijn en dat Macs op mysterieuze wijze immuun zijn voor bedreigingen. De grootste bedreiging voor het in gevaar brengen van de beveiliging van een machine is vaak de gebruiker, dus wapen u met informatie!

Dus, zijn Macs echt veilig voor virussen?

online-veiligheid-wie-zegt-macs-don-and-rsquo;t-get-virussen foto 5

Macs zijn een redelijk veilig platform, maar dat betekent niet dat ze dat altijd zullen zijn. Het betekent ook niet dat ze niet zonder hun fouten zijn. Naarmate de tijd vordert, lijkt het onvermijdelijk dat elk platform dat zo populair is als Mac, jarenlang zal genieten van gebruikers die zorgeloos internet gebruiken zonder gevolgen. Hoewel virussen vrij ongebruikelijk kunnen zijn, zijn er andere soorten malware waarvan bekend is dat ze Macs aanvallen, en het is waarschijnlijk dat dit soort malware in de loop van de tijd zal toenemen.

Er kunnen twee dingen gebeuren waardoor aanvallen op Macintosh-computers vaker voorkomen. De eerste: een toename van het marktaandeel van MacOS X-computers. Dit artikel over Tom's Hardware citeert dat een marktaandeel van 16% van Mac OS mogelijk de door winst gedreven viruscreatie op het platform mogelijk maakt. Kijkend naar de bovenstaande cijfers (vrij recent in vergelijking met het schrijven van dit artikel) zien we dat Apple nog een lange weg te gaan heeft om dat doel te bereiken.

Dit is wat onvermijdelijk lijkt: steeds meer mensen zullen beginnen met het gebruiken van allerlei soorten personal computers, of het nu Windows, Mac OS X of Linux is. Hoewel de Windows-markt waarschijnlijk sneller zal groeien in een wereld waar steeds meer mensen internet gaan gebruiken, zouden in een wereld waar nog meer mensen computers gebruiken, nog meer mensen Macs moeten gebruiken. Zullen niche-winstgedreven virussen beginnen te zien? Het lijkt heel aannemelijk: veiligheid door minderheden zal waarschijnlijk niet voor altijd werken.


Heb je gedachten over Mac-beveiliging, malware of het veilig houden van je systeem? Vertel ons over uw ervaring met virussen (op elk platform) in de opmerkingen, of e-mail ze naar ericgoodnight@howtogeek.com.

Image Credits: Sad iMac door Alan Edwardes, beschikbaar onder Creative Commons. Sad Mac van Liam Cooke, beschikbaar onder Creative Commons. Apple Macbook Single User Boot door Clive Darr, beschikbaar onder Creative Commons. Jack and Mac door Yersina Pestis, beschikbaar onder Creative Commons.

Meer verhalen

SlideShare-updates voor HTML5; Werkt op elk platform

De populaire website voor het delen van presentaties SlideShare heeft Flash verlaten en is volledig overgeschakeld naar HTML5. Je kunt SlideShare nu bekijken in elke app met een HTML5-compatibele webbrowser.

Online veiligheid: inzicht in hackers, phishers en cybercriminelen

Bent u ooit het slachtoffer geweest van identiteitsdiefstal? Ooit gehackt? Dit is de eerste in een reeks essentiële informatie om u te helpen uzelf te wapenen tegen de verrassend angstaanjagende wereld van hackers, phishers en cybercriminelen.

Hoe de verborgen Windows 7-beheerdersaccount in te schakelen met behulp van het register

Stel je voor dat je een Windows-pc hebt met één gebruikersaccount en je bent zojuist je wachtwoord kwijt. Hier leest u hoe u het verborgen beheerdersaccount kunt inschakelen met niets meer dan de installatie-cd en wat magie voor het hacken van het register, zodat u uw wachtwoord opnieuw kunt instellen.

Google+ ondersteunt nu delen in kringen

Google+ biedt nu eenvoudig delen van kringen; als je een verzameling interessante schrijvers, fotografen of andere individuen hebt opgebouwd, kun je die verzameling gemakkelijk met vrienden delen.

Delicious Stacks verhoogt het delen van bladwijzers

Delicious, vooral bekend als een cloudgebaseerde tool voor bladwijzers, heeft een nieuw gezicht. Delicious Stacks is een fusie tussen het delen van bladwijzers en microbloggen.

Desktopplezier: Grab Bag Icon Packs Series 1

Deze week hebben we iets anders voor jullie. Tijdens het zoeken op internet hebben we een aantal geweldige pictogrampakketten gevonden die nooit helemaal in een groter thema passen. Daarom hebben we besloten ze samen te brengen om met u te delen in onze eerste Grab Bag Icon Packs-collectie.

Hoe u uw Android-telefoon kunt laten vertellen waar u hem bent kwijtgeraakt

Je bent je Android-telefoon misschien niet kwijtgeraakt of hebt hem gestolen, maar als je je op die mogelijkheid wilt voorbereiden, kun je je telefoon als volgt instellen om te reageren en contact met je op te nemen met de locatie.

Vraag het HTG: Aero inschakelen in VirtualBox, RAID Array Disk Overhead en RAW-verwerking zonder Photoshop

Een keer per week verzamelen we enkele van de interessante vragen die jullie mailen, beantwoorden ze en delen ze met het grotere publiek. Deze week bekijken we hoe je Aero in VirtualBox kunt inschakelen, uitzoeken hoeveel overhead je RAID-array zal opeten, en RAW-verwerking zonder Photoshop.

Interactieve kabelkaart toont onderzeese hogesnelheidskabels over de hele wereld

Ondanks het algemene idee dat veel gegevens door satellieten worden gestraald, gaat het grootste deel van de wereldwijde communicatie via een enorm netwerk van hogesnelheidskabels. Bekijk deze interactieve kaart om de kabels te zien die alles samenbinden.

Scoor een gratis Usenet-account bij XSUsenet

Als je geïnteresseerd bent in experimenteren met Usenet, maar niet zeker weet of je klaar bent om de sprong te wagen en ergens een betaald account te krijgen, biedt XSUsenet gratis (zij het met verminderde snelheid) Usenet-accounts aan.