Online leren een kans geven met een spoedcursus robotethiek

Het is zes uur 's ochtends in Los Angeles, maar ik heb een verse pot koffie naast me en ik ben klaar om de les te beginnen.

De les wordt in dit geval via mijn computer gegeven. Ik ben ingeschreven voor een massale open online cursus (MOOC) via FutureLearn, en de afgelopen drie weken heb ik mijnDe les Filosofie van Technologie en Design heeftbestudeerde de uitdagingen (en kansen) tussen mensen en onze opkomende siliconen neven en nichten (robots, geautomatiseerd transport en andere dingen die nog niet zijn uitgevonden).Onze professor, dr. Peter-Paul Verbeek, is van de Universiteit Twente in Nederland, terwijl mijn klasgenoten onder meer AI-onderzoekers, industrieel ingenieurs uit Indonesië, een civiel ingenieur uit Zuid-Korea, systeemontwerper uit India, een flink aantal opvoeders van westerse Europa, en ten minste negen PhD's uit Denemarken, Italië, het VK en de VS.

We zijn niet alleen. Volgens statistieken van Class Central hebben zich in 2016 voor het eerst 23 miljoen mensen aangemeld voor een MOOC; in totaal volgden vorig jaar 58 miljoen studenten van 700+ universiteiten wereldwijd 6.850 online cursussen.

Een spoedcursus 'PhilTech'

In mijn les Filosofie van de technologie zijn we begonnen met een inleiding in - nieuw jargon alert! - PhilTech-concepten, van de 'klassieke' benaderingen van Martin Heidegger en Karl Jaspers tot de huidige instrumentalistische visie, waar technologie een instrument is van menselijke verlangens en doelen, versus determinisme (technische evolutie verandert de samenleving zelf).

Vervolgens keken we naar technische apparaten, met name robots, als 'bemiddelaars' tussen ons en de wereld, vooral wanneer ze worden gebruikt in het onderwijs en de gezondheidszorg als assistenten. Deze zogenaamde sociale robots zijn ontworpen om menselijk gedrag te herkennen en te interpreteren, en daarop adequaat te reageren.

Een voorbeeld van de professor was een beveiligingsrobot in een winkelcentrum die moet weten of mensen rellen veroorzaken of alleen maar vrolijk dansen in een flashmob. De meeste ontwerpers van interactie tussen mens en robot doen dit door sociaal-emotionele A.I. (zoals Affectiva), zodat robots gezichtssignalen kunnen onderzoeken. Dus pas op als je naar gothic-muziek kijkt, want robots kunnen je dansbewegingen verkeerd interpreteren als snode activiteiten.

Week drie was gericht op ethiek, moraal en gedragsbeïnvloedende technologie. Zit er ethiek in dingen? Het korte antwoord, legde onze professor uit, is nee. Dingen hebben geen intentie; alleen mensen doen dat. Maar, vervolgde Dr. Verbeek, technologieën kunnen worden gezien als morele agenten.

'Ethische handelingen en beslissingen worden niet in een vacuüm genomen, maar binnen een context waarin technologieën onvermijdelijk een rol spelen. Technologieën bemiddelen ethiek, bemiddelen moraliteit', zei hij. 'Ze informeren onze ethische keuzes, ons ethisch gedrag en daarom moeten we op een verantwoorde manier omgaan met mediations, wanneer we ontwerp- of implementatietechnologieën gebruiken.'

Dr. Verbeek vroeg toen: 'Kunnen we morele technologieën ontwerpen?' - een concept waar ik, ik geef het toe, nooit echt over nagedacht had.

'Zoals automatische tourniquets zijn ontworpen om te voorkomen dat mensen zonder kaartje de metro ingaan, kunnen technologieën worden ontworpen die milieuvriendelijk gedrag stimuleren en milieuonvriendelijk gedrag ontmoedigen, zoals snelheidsbegrenzers in auto's of waterbesparende douchekoppen', zegt Dr. Verbeek zei:

Als je nieuwsgierig bent, hier is een TedX-speech die hij hierover gaf:

Een MOOC-conversie?

Dus, hoe is het me vergaan na de drie weken durende MOOC?

Het was zeker anders dan mijn studententijd aan de University of London vele (vele) jaren geleden. De MOOC had een aantrekkelijk schone gebruikersinterface en het was eenvoudig om door de verschillende taken te navigeren; een voortgangsbalk laat je weten waar je was in de toegewezen stappen.

Ik vond het leuk om video's te kunnen bekijken, het transcript te lezen, naar discussies te gaan om te bekijken wat mijn medestudenten dachten, volledige tekstuele antwoorden op de vragen van de professor (zonder te vechten om aandacht in een collegezaal of een saai antwoord van het huisdier van de leraar door te zitten) en markeer vervolgens als voltooid - allemaal vanuit het comfort van mijn Life/Work-ruimte in Los Angeles.

Ik heb echter niet betaald om 'beoordeeld' te worden. Voor hoe ik momenteel mijn brood verdien, heb ik niet het gevoel dat ik meer kwalificaties nodig heb. Maar ik sta open voor het idee, en dat maakt tenslotte deel uit van het FutureLearn-bedrijfsmodel.

Natuurlijk is deelname aan een MOOC een geweldige manier voor onderwijsinstellingen om slimme internationale studenten te werven. Professor Verbeek heeft een open inschrijving voor zijn masterprogramma - Filosophy of Science Technology and Society - en, afgaande op het gesprek in de discussies na de opdrachten van elke week, overwegen in ieder geval enkele van mijn medestudenten het.

Verwant

  • De beste programma's om te leren coderen van 2016De beste programma's om te leren coderen van 2016

In een e-mail zei Dr. Verbeek dat hij de MOOC ziet als een ideale nieuwe manier om de nieuwste academische inzichten aan mensen buiten een traditionele universiteitscampus te brengen.

'Voor mij is het aanbieden van een MOOC over ons huidige werk een belangrijke manier om de academische wereld en de samenleving met elkaar te verbinden. Ik beschouw het als onze sociale verantwoordelijkheid om filosofische inzichten in sociale contexten te brengen waar ze nuttig en zinvol kunnen zijn', zei hij. 'Ik vind het heel inspirerend dat mensen met zoveel verschillende achtergronden aan de MOOC hebben meegedaan. Ik hoop echt dat het hen verfrissende nieuwe inzichten en inzichten heeft gegeven, en hen helpt om kritischer en misschien zelfs verantwoordelijker na te denken over technologie in hun dagelijks leven en werk.'

Het beste aspect voor mij was toegang tot echt interessante denkers - meer dan 5.600 mijl verderop - en de tijd nemen om na te denken over onderwerpen die me intrigeren, zonder me te verplichten tot dure reizen. Door de MOOC heb ik een beter begrip gekregen van de ontwerpkwesties die inherent zijn aan de interactie tussen mens en robot, en ik weet dat dit mijn toekomstige rapportage voor PCMag over dit opkomende gebied zal informeren.

Aanbevolen verhalen

Rusland richt zich op Amerikaans militair personeel met online propaganda

Het Kremlin bespioneert niet alleen, maar probeert naar verluidt ook Amerikaanse militairen te beïnvloeden.

Netflix moe? Probeer een NAS

My Cloud Pro van Western Digital ondersteunt nu de Plex-mediaserver, die onlangs de mogelijkheid heeft gekregen om live-tv af te spelen en op te nemen vanaf een tunerkaart.

SAP introduceert Blockchain, IoT, Machine Learning Tech bij Sapphire Now

SAP legt zijn visie uit voor versnelde bedrijfsinnovatie, door opkomende technische services te koppelen aan bedrijfsprocesbeheer via SAP Cloud Platform en SAP Leonardo.

We geven $ 500.000 weg om kunst en technologie te bevorderen

Ontmoet de knapste koppen op het gebied van kunst, entertainment en technologie in november tijdens de Engadget Experience in het centrum van LA.

Geloof de zelfrijdende auto-ongeluk hype niet

De media-razernij na ongevallen met autonome technologie doet denken aan de angst die de eerste paardloze koetsen begroette.