Onderzoekers simuleren muren in VR door je spieren te schokken

Hasso Plattner Instituut

Virtual reality is nog steeds een behoorlijk waardeloze facsimile van The Matrix, maar wetenschappers doen hun best om dat op te lossen. Op de CHI'17-conferentie in Denver toonde een team van onderzoekers van het Hasso-Plattner-Institut in Potsdam een ​​haptisch systeem dat muren of zware voorwerpen kan simuleren via elektrische spierstimulatie. 'We waren erg geïnteresseerd in het verkennen van een van de moeilijkste dingen om te recreëren in termen van fysieke sensatie, namelijk een muur', zegt co-auteur Pedro Lopes.

De onderzoekers koppelden proefpersonen aan een medische achtkanaals spiersimulator (EMS) die in een rugzak was geïnstalleerd. Dat wordt via USB bestuurd door een VR-simulator die werkt met Samsung GearVR, handgemonteerde trackers en een motion capture-systeem. 'Het grote potentieel hier is dat je dit kunt hebben met heel weinig hardware', legt Lopes uit.Ze bevestigden elektroden op de onderarmen en biceps van gebruikers, die automatisch een milde elektrische schok toedienen wanneer ze een virtueel object aanraken of optillen. Dat spant de geactiveerde spier, stoot de hand van de gebruiker af en geeft hem het gevoel dat hij tegen een muur duwt of een zware kubus oppakt (zie de video hieronder).

Het kostte het team enige tijd om een ​​realistische simulatie te maken. Eerst zetten ze een stroom op de spier van de gebruiker die evenredig was aan hun kracht, 'net sterk genoeg om te voorkomen dat het door [een muur] gaat', schreef het team. Een deelnemer zei echter dat het 'voelde als een magneet die de hand naar achteren trok', op een niet erg realistische manier.

Uiteindelijk kwamen ze uit bij twee verschillende simulatoren. In de eerste sneden ze de EMS-intensiteit af bij een bepaalde limiet. Hierdoor konden gebruikers gesimuleerde objecten ongeveer 10 cm doordringen, een goede simulatie voor schuim of andere zachte dingen. In het tweede geval gebruikten ze een korte EMS-puls die de hand van de gebruiker naar achteren duwde, zodat hij nooit door de muur of een ander object kon duwen. (De schokken zijn trouwens niet intens genoeg om gebruikers pijn te doen.)

De technologie is niet bepaald nieuw, want het wordt al jaren gebruikt voor fysiotherapie en inspanningsstimulatie (denk aan die janky buikstimulatoren). Er zijn zelfs enkele bedrijven die het proberen te ontwikkelen voor amusementsdoeleinden, zoals het team achter de Teslasuit, dat ook gebruikmaakt van elektrische spiersimulatie. Lopes denkt echter dat het een zeer onopvallende technologie moet zijn die zelfs in regulier textiel kan worden geïntegreerd. 'Er is behoefte aan lichamelijkheid in VR', vertelde hij aan Fast Co. 'De volgende stap is grotere kracht, meer fysieke sensaties.'

Aanbevolen verhalen

De missie van één themapark om VR-horror te perfectioneren

Derren Brown's Ghost Train krijgt een angstaanjagende upgrade voor 2017.

Duitse onderzoekers bouwden een kunstmatige zon die moleculen splitst

Het zou kunnen leiden tot nieuwe manieren om waterstofbrandstoffen te produceren.

Met Impact Earth kun je asteroïde-effecten simuleren

Als je op zoek bent naar een kleine morbide simulatie om je vrijdagmiddag af te sluiten, deze interactieve asteroïde-impactsimulator maakt het gemakkelijk om de resultaten van asteroïde-impacts groot en klein te maken.

Op een paal gemonteerd entertainmentcentrum houdt gaten in de muren vrij

Als je niet in staat bent om een ​​heleboel gaten in de muren van je appartement te slaan om kabels door te voeren en je HDTV te monteren, organiseert deze op een paal gemonteerde opstelling al je spullen en laat je muren vrij van gaten.