Onderzoekers maken supergoedkope spermatest voor smartphones

Hadi Shafiee/Brigham en Women's Hospital, Harvard Medical School

Onderzoekers van Harvard hebben een nieuw apparaat ontwikkeld waarmee mannen gemakkelijk thuis hun vruchtbaarheid kunnen meten met hun smartphone. Hoewel er vergelijkbare testkits bestaan, onderscheidt dit prototype zich door zijn betaalbaarheid. Dit indrukwekkende prototype kost slechts $ 4,45 om te maken en het duurt minder dan vijf seconden om uw kleine zwemmers te testen, hun telling en vermogen om te zwemmen met een nauwkeurigheid van 98 procent te analyseren.

In plaats van simpelweg te vertrouwen op een app zoals vergelijkbare vruchtbaarheidstests thuis, maakt deze methode ook gebruik van een met technologie gevulde smartphonehoes. Met behulp van een microfluïdische wegwerpchip met een klein buisje, kunnen deelnemers tot 35 microliter sperma in de bol trekken, waardoor het verzegelde monster veilig terug in de telefoonhoes wordt geplaatst. Eenmaal ingesloten, verlichten en vergroten de LED's en lenzen van het apparaat de met sperma gevulde chip, waardoor de app uw zwemmers kan analyseren met behulp van foto's die door de camera van uw telefoon uit video's zijn genomen.Het enige nadeel van de test tot nu toe is dat het moeite heeft om misvormd sperma te detecteren - een cruciaal onderdeel van het beoordelen van vruchtbaarheid. Nu het apparaat zich nog in de beginfase bevindt, blijven de onderzoekers er echter van overtuigd dat betere verwerkingsalgoritmen en verbeterde hardware het apparaat snel kunnen helpen deze beperkingen te overwinnen.

Hoewel dit niet de eerste methode is waarmee mannen de potentie van hun zaad kunnen testen, is het zeker een van de best geïmplementeerde. Eerder aangekondigde vruchtbaarheids-apps, Yo en Trak hebben vergelijkbare oplossingen voor thuistesten aangeboden, waarbij Trak al FDA-goedkeuring heeft gekregen. Maar hoewel Trak vereist dat u informatie van zijn meetapparaat handmatig invoert, stelt deze nieuwe methode gebruikers in staat om met minimale inspanning dezelfde resultaten te krijgen. Yo schiet ook een beetje tekort in vergelijking. Yo biedt een app-only oplossing die het zwemvermogen meet. Helaas zorgt Yo ervoor dat gebruikers sperma onaangenaam dicht bij de camera van je telefoon krijgen.

Met naar schatting 30 miljoen mannen met vruchtbaarheidsproblemen over de hele wereld, zou dit nieuwe apparaat mannen kunnen helpen om zichzelf gemakkelijk en pijnloos te laten testen. Toch, met het nog naamloze apparaat dat momenteel geen FDA-goedkeuring en enige vorm van marketingstrategie heeft, kan het nog jaren duren voordat de indrukwekkende nieuwe test zijn weg vindt naar huizen.

Aanbevolen verhalen

Disney-onderzoekers vangen een echte bal in virtual reality

Dit bewijst dat virtuele en echte werelden kunnen samenwerken als je een krachtige pc en een zeer snelle camera voor bewegingsopname hebt.

Onderzoekers weten hoe ze beton CO2-neutraal kunnen maken

En daarbij krijgen we een overvloedige bron van koolstofnanobuisjes.

Siempo's smartphone moedigt je aan om hem niet te gebruiken

Het idee is om je omhoog te laten kijken en je met de wereld bezig te houden.

Trak's sperma-tracker voor thuis is een verrassend goed idee

Het zou mensen met een reproductieve uitdaging kostbare maanden tijd kunnen besparen.