O-M-G, Google brengt Android O Developer Preview uit

Als je nog maar net gewend bent geraakt aan de smaak van Nougat, heeft Google nog een andere variant van Android voor je klaarliggen.

Het bedrijf heeft zojuist de eerste ontwikkelaarspreview uitgebracht van de volgende grote versie van zijn mobiele besturingssysteem, momenteel Android O genoemd.'De gebruikelijke kanttekeningen zijn van toepassing: het is nog vroeg, er komen meer functies aan en er is nog genoeg stabilisatie- en prestatiewerk voor de boeg', schreef VP Engineering Dave Burke in een blogpost. Maar op een positieve noot, 'het is aan het opstarten', voegde hij eraan toe.

Om de levensduur van de batterij en de prestaties van het apparaat te verbeteren, beperkt Android O verder wat apps op de achtergrond kunnen doen. 'Deze veranderingen maken het gemakkelijker om apps te maken die een minimale impact hebben op het apparaat en de batterij van een gebruiker', schreef Burke.

Android O is ook bedoeld om gebruikers meer controle te geven over welke soorten meldingen ze van hun apps zien. Ontwikkelaars kunnen 'meldingskanalen' instellen en gebruikers kunnen het gedrag van elk kanaal afzonderlijk blokkeren of wijzigen, in plaats van alle meldingen van de app als één geheel te beheren.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem 'voegt ook platformondersteuning toe voor automatisch aanvullen', wat het gebruik van een wachtwoordbeheerder zou moeten vereenvoudigen. Op deze manier kunt u een app voor automatisch aanvullen selecteren die vergelijkbaar is met de manier waarop u een toetsenbord-app kunt selecteren.

Android O zal ook een beeld-in-beeld-weergave bevatten, zodat je een video kunt blijven bekijken terwijl je een chat beantwoordt of iets anders doet. Er is ook ondersteuning voor hoogwaardige Bluetooth-audiocodecs zoals Sony's LDAC-codec en nieuwe Wi-Fi-functies zoals Wi-Fi Aware, waarmee compatibele apparaten gemakkelijker andere gadgets, apps en informatie in de buurt kunnen ontdekken.

Verwant

  • 9 coole functies verborgen in Android 7.0 Nougat9 coole functies verborgen in Android 7.0 Nougat

Google is van plan om de komende maanden bijgewerkte previews van ontwikkelaars uit te brengen. In de tussentijd is de webgigant op zoek naar feedback over de nieuwe functies terwijl ontwikkelaars hun apps testen op het nieuwe besturingssysteem.

'Zoals altijd is uw feedback cruciaal, dus laat ons alstublieft weten wat u ervan vindt - hoe eerder we van u horen, hoe meer van uw feedback we kunnen integreren', schreef Burke. 'Als je problemen vindt, meld ze dan hier.'

Gedurende vele jaren lanceerde Google previews van zijn next-gen mobiele OS op Google I/O. Maar vorig jaar brak het met de traditie, waardoor ontwikkelaars in maart 2016 vroeg kennismaakten met Nougat en vervolgens Android N. Meer details werden enkele maanden later aangekondigd op I/O en de naam Nougat werd in juni onthuld. Google I/O 2017 staat gepland voor 17-19 mei, waar Android O waarschijnlijk op de agenda zal staan.

Aanbevolen verhalen

Vind sneller wat u nodig heeft in de bijgewerkte Google-app

De webgigant heeft vandaag een aantal handige snelkoppelingen toegevoegd om te zoeken naar lokale eetgelegenheden, gemakkelijke toegang tot het weer, sportuitslagen, tv-lijsten en meer.

Spotify kan albumreleases voor 'gratis' gebruikers vertragen

Het is een concessie om de platenlabels tevreden te houden.

De 100 beste Android-apps van 2017

Of je nu een gloednieuwe Pixel-telefoon hebt of een oudere tablet die je wilt opknappen, dit zijn de apps waarmee je het meeste uit je Android kunt halen.