Nieuwe tool kan pc's bevrijden die besmet zijn met WannaCry

Heeft u een computer geïnfecteerd met WannaCry ransomware? Als je het niet hebt aangeraakt sinds het gevreesde losgeldbericht op het scherm verscheen, is er misschien een manier om je gevangen bestanden te bevrijden zonder te betalen.

De nieuwe fix, ontwikkeld door Franse beveiligingsonderzoekers, werkt alleen als je computer niet opnieuw is opgestart sinds hij besmet is geraakt met WannaCry. Het heet Wanakiwi en het probeert de coderingssleutel van WannaCry te repliceren door priemgetallen op te snuiven - de bouwstenen van de veelgebruikte RSA-coderingsmethode - die zijn opgeslagen in de code van de ransomware. In theorie is het vrij eenvoudig te gebruiken.'Je hoeft alleen maar de tool te downloaden en op de geïnfecteerde machine uit te voeren', schreef beveiligingsonderzoeker Matthew Suiche donderdag in een blogpost. 'Standaardinstellingen zouden moeten werken.'

Wanakiwi is beschikbaar op Github; als je het eenmaal hebt gedownload en op het uitvoerbare bestand wanakiwi.exe hebt geklikt, begint het automatisch naar de priemgetallen te zoeken. Maar om de getallen te vinden, zei Suiche, moet je 'vingers kruisen dat je priemgetallen niet zijn overschreven', wat zou gebeuren als je zou proberen je computer opnieuw op te starten nadat deze was geïnfecteerd.

Verwant

  • WannaCry-ransomware: wat u moet wetenWannaCry-ransomware: wat u moet weten

De Wanakiwi-tool is getest om te werken met Windows XP en Windows 7, wat betekent dat het ook zou moeten werken met de tussenliggende versies van Windows, zei Suiche. Windows 10 wordt niet beïnvloed door WannaCry.

Natuurlijk kun je net zo bezorgd zijn over het downloaden van onbekende software van Github als over WannaCry zelf. Hoewel PCMag Wanakiwi niet heeft getest omdat we geen computers hebben die zijn geïnfecteerd met WannaCry, kondigde Europol donderdag in een tweet aan dat zijn afdeling voor wetshandhaving op het gebied van cybercriminaliteit het heeft getest en heeft vastgesteld dat de tool 'in sommige omstandigheden gegevens kan herstellen'.

Ondertussen, als je computer niet is aangetast door WannaCry, heb je weinig reden om bang te zijn voor een toekomstige infectie, ervan uitgaande dat je een patch downloadt en installeert die Microsoft in maart heeft uitgebracht om de kwetsbaarheid aan te pakken waarop de ransomware zich richt.

Aanbevolen verhalen

Vevo werkt Apple TV-app bij met gelikte nieuwe look

Beeld-in-beeld-animaties leiden de weg naar exclusieve originele inhoud.

Android Go kan van Android O een doorslaand succes maken

Miljoenen zouden kunnen profiteren van wat Android O mogelijk maakt.

Google Zoeken is een krachtige tool voor het zoeken naar werk dankzij AI

Zoek openstaande vacatures op Google.com.

Zotac's Tiny ZBOX Nano-pc's upgraden naar Kaby Lake

Passief gekoelde Core i5- en i3-processoropties en tot 32 GB RAM in een case die je in één hand kunt houden.