De nieuwe Nokia 3310 is te basic voor 2017

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 1

Nostalgie is een grappig iets. Het zorgt ervoor dat we in het holst van de nacht het huis verlaten om een ​​wilde Clefairy op te sluiten en over elkaar heen te klauteren om een ​​NES Classic Edition te kopen, tientallen jaren nadat we onze originele consoles voor een schijntje bij werfverkoop hadden verkocht. Bedrijven vinden altijd nieuwe manieren om onze sentimentele knoppen in te drukken, en voor HMD Global betekent dat de lancering van een nieuwe Nokia 3310 meer dan 16 jaar nadat het origineel zijn debuut maakte in 2000. Maar heeft iemand echt goede herinneringen aan een mobiele telefoon die pas goed dat je je vader belt om je op te halen van school?

Galerij: Nokia 3310 | 31 foto's

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 231  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 3
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 4
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 5
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 6+27

Afgezien van een vergelijkbare vorm, loopt de nieuwe Nokia 3310 'straten voor' op zijn naamgenoot, met functies waar mijn 15-jarige ik alleen maar van had kunnen dromen. Een 2,4-inch (240 x 320) kleurenscherm bijvoorbeeld, hoewel het nauwelijks zichtbaar is in direct zonlicht. En wat dacht je van die 2-megapixel camera met flitser? Het is behoorlijk slecht, en je moet snaps naar een pc verplaatsen om ze met een acceptabele resolutie te bekijken, maar het is beter dan niets, en dat is precies wat je kreeg met de originele 3310.

Galerij: Nokia 3310 cameravoorbeelden | 9 foto's

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 79

  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 8
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 9
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 10
  • de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 11+5

Dan is er nog de FM-radio en MP3-speler, MP3-beltonenondersteuning, spraaknotitierecorder, kalender en weer-apps. Het apparaat heeft ook een videospeler, wat niet meteen logisch is, naast het afspelen van clips die zijn opgenomen met de 2MP-camera. Maar er zijn websites waarmee je eenvoudig YouTube-video's in 3GP-indeling kunt converteren, die je vervolgens op een microSD-kaart kunt stoppen - ja, de nieuwe 3310 heeft een microSD-slot - en via de speler bekijken. Uitgebreid, ik weet het, maar het werkt.

Zelfs enkele van de eenvoudigste functies van de nieuwe 3310 zouden er rond de eeuwwisseling vreemd hebben uitgezien op een telefoon, zoals de luidspreker en de 3,5 mm koptelefoonaansluiting, laat staan ​​Bluetooth-ondersteuning voor het koppelen van draadloze koptelefoons en luidsprekers. Omdat ik zo lang als ik me kan herinneren geen ervaring heb met featurephones, ben ik relatief onder de indruk van alles waar de nieuwe 3310 toe in staat is.

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 12

Je hebt de basis Opera Mini WAP-browser voor websurfen, hoewel de meeste websites een puinhoop van onleesbare tekst zijn terwijl ze proberen weer te geven op het kleine scherm. Je kunt je Gmail nog steeds in een oogwenk controleren en er zijn eenvoudige apps beschikbaar voor Twitter, Facebook en Facebook Messenger die op de juiste manier worden geschaald naar de conservatieve resolutie. Iets online doen is echter langdradig en frustrerend, omdat je eeuwig zit te wachten op de trage 2.5G-verbinding (er is helaas geen wifi om van te spreken). Het is het ergste en een ontnuchterende herinnering aan alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen in het tijdperk van de 4G-smartphone.

Maar het werkt twee kanten op, want de nieuwe 3310 belichaamt enkele van de gebruiksvriendelijke dingen die we al lang vergeten zijn. Weet je nog wanneer je telefoon een hele week mee zou gaan zonder op te laden? Of wanneer je telefoon niet onbruikbaar zou worden bij de loutere suggestie van een val van 3 voet? Wat dacht je van het gevoel van echte feedback dat je alleen krijgt met de glorieuze klik op fysieke knoppen? Overigens is voorspellende tekst erg nauwkeurig, aangezien één toetsaanslag drie of vier letters kan zijn -- niet dat ik terug wil naar de pre-volledige toetsenborddagen.

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 13

Op verschillende manieren grijpt de nieuwe 3310 terug naar eenvoudiger tijden, maar hij herinnert zich ook enkele belangrijke details verkeerd. Hoe durft HMD dit zelfs een 3310 te noemen als je de voor- en achterkant niet kunt vervangen? De mogelijkheden voor maatwerk was een van de beste dingen van het oude model. Destijds zou je voor een paar dollar een glanzend metallic perziknummer kopen met een veerbelaste toetsenbordafdekking en natuurlijk oneindig veel coole punten. Nu heb je slechts vier kleuren om uit te kiezen: geel, rood, blauw en grijs. Saai ...

Er is ook een vreemde nieuwe gruwel van Snake gemaakt door Gameloft die nauwelijks herkenbaar is uit het semi-oneindige arcadespel van weleer. Het is kleurrijk en heeft levels, power-ups en een keuze aan controleschema's (ik hou niet van verandering). Erger nog, er is geen maker van ringtones, die deels een muziekinstrument, een deelspel was en de perfecte manier om tot rust te komen na een intense Snake-sessie in de schoolbus.

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 15

Alles bij elkaar genomen, heb ik echt geen idee voor wie HMD Global deze telefoon maakt en om welke reden iemand er legitiem een ​​zou kopen. Ik begrijp bijna waarom de nieuwe 3310 uiteindelijk de grootste aankondiging was op de Mobile World Congress-conferentie van dit jaar. Er gaat niets boven een retro-product om het internet in een razernij te brengen. Het enige wat HMD hoefde te doen, was de naam 3310 recyclen, en je hebt mensen zoals ik die grappige koppen schrijven en mensen zoals jij die opgewonden herinneringen aan je oude 3310-dagen delen in Facebook-shares.

Maar aangezien ik de nieuwe 3310 het grootste deel van een week als mijn primaire telefoon heb gebruikt, ben ik niet zo geïnteresseerd in het pseudo-herbeleven van de hoogtijdagen van Nokia. Het is klein en licht, kleurrijk en schattig, maar denk eens aan alle apps die je dagelijks gebruikt. U hoeft Google Maps niet te laden om door een onbekend deel van de stad te navigeren of treintijden te controleren. Geen WhatsApp of Instagram of Tinder of Spotify of YouTube. Ik kwam er al snel achter dat ik mijn Google-contacten niet naar mijn simkaart kon kopiëren, zodat de 3310 ze kon lezen. IPhones hebben die functionaliteit tegenwoordig gewoon niet. En de enige sms-berichten die ik ontvang zijn spam voor afhaalrestaurants, dus bereid je voor om helemaal niet op de hoogte te zijn van wat er gaande is in je groeps-IM-chats.

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 16

Bovendien is de nieuwe 3310 duur voor wat hij is. De telefoon wordt vandaag in het VK gelanceerd voor £ 50, of ongeveer $ 65. Voor dat geld kun je smartphones kopen -- geen aantrekkelijke, krachtige apparaten met de nieuwste versie van Android, maar toch volwaardige smartphones van bijvoorbeeld Alcatel, ZTE en Archos. En als je echt een basistelefoon wilt, bijvoorbeeld een niet-vergeten 'festivaltelefoon', hoewel ik zeker weet dat deze use-case slechts een stedelijke mythe is, pak dan een Nokia 216 van Carphone Magazijn voor €29. Het draait precies dezelfde Nokia Series 30+ software, dus het doet alles wat de nieuwe 3310 doet, plus je krijgt een camera aan de voorkant. Kortom, het is zowel beter als goedkoper.

Nu is het allemaal goed en wel voor mij om schaduw te werpen op de nieuwe 3310 vanwege zijn beperkte functionaliteit, maar ik ben me er terdege van bewust dat featurephones in sommige delen van de wereld nog steeds erg relevant zijn - HMD is van plan de telefoon te lanceren wereldwijd, maar of het bedrijf er echt in zal slagen om een ​​model uit te brengen dat Noord-Amerikaanse 2G-banden ondersteunt, hangt nog in de lucht.

de-nieuwe-nokia-3310-is-te-basic-voor-2017 foto 17

Volgens Strategy Analytics werden vorig jaar bijna 400 miljoen featurephones verscheept, waarvan meer dan 35 miljoen met de naam Nokia. Maar als je kijkt naar een bijzonder populaire markt als India, waar de verkoop van featurephones die van smartphones overtreft, is de nieuwe 3310 nog steeds verwarrend. Het is daar onlangs gelanceerd voor 3.310 roepies (ongeveer $ 50 / £ 40), maar een snelle blik op Amazon India leert me dat je de betere Nokia 216 kunt krijgen voor 2.494 roepies. Het is een goed idee.

Er zijn hier echter andere krachten in het spel. Het Finse bedrijf HMD Global heeft vorig jaar rond deze tijd de rechten verworven om de naam van Nokia alleen op bepaalde producten te gebruiken, dus het is nog vrij vers in het publieke bewustzijn - niet ideaal als je interesse probeert te wekken voor een nieuwe reeks Android-smartphones met Nokia-logo's, vooral na het falen van Microsoft om van het merk Lumia een succes te maken. Hoe je het ook bekijkt, de nieuwe 3310 is anno 2017 gewoon niet toepasbaar. Maar als masterclass in brand-awareness marketing? Missie goed en echt volbracht.

Aanbevolen verhalen

Polar's nieuwe A370 Fitness Tracker biedt 24/7 hartslagmeting

Tijdens perioden van inactiviteit houdt de Polar A370 van $ 199 je hartslag in rust ten minste elke vijf minuten bij. Wanneer je begint met 'hogere activiteitsniveaus', zal het 'hartslag meten met een hogere resolutie', zei Polar.

De oprichter van LinkedIn zegt dat te veel van ons de site helemaal verkeerd gebruiken

Hoewel het natuurlijk lijkt om een ​​Facebook-vriendschapsverzoek van een vreemde af te wijzen, is de dynamiek op LinkedIn heel anders.

Facebook, Nokia vergroten transatlantische datacapaciteit

De uitbreiding van Facebook naar live video en andere data-hogging-functies betekent dat het meer capaciteit uit onderzeese glasvezelkabels moet persen.

De Nokia 3310 stal de show van Samsung op MWC 2017

Fanboys hebben iets nodig om over te kwijlen.