Netflix heeft geleerd hoe je goede video kunt streamen bij slechte verbindingen

netflix-geleerde-hoe-te-streamen-goede-video-op-slechte-verbindingen foto 1 Chris Velazco/Engadget

Vanmorgen zaten een stel journalisten en ik ineengedoken rond een tafel vol smartphones, kijkend naar een clip van Netflix' Stranger Things. Er was veel graan en blokkering om zeker te zijn, maar het was voldoende - zelfs perfect - observeerbaar. De kicker? Die verrassend goede video is wat Netflix ons vertelde te verwachten op een dataverbinding van 100 kilobit/seconde; dat is een fractie van een fractie van de LTE-snelheden die we in de VS gewend zijn, maar maar al te vaak in andere delen van de wereld.

Netflix beschouwt zichzelf als een wereldwijde televisiedienst en sinds de internationale lancering vorig jaar heeft het gezien dat landen die nieuw zijn in de dienst, op smartphones en tablets leunen voor hun streaming video-fixes. Het is geen wonder dat het vinden van een manier om fatsoenlijke videokwaliteit te leveren bij lage snelheden zo belangrijk is binnen het bedrijf. Het blijkt dat Netflix de code lijkt te hebben gekraakt, en op een manier die voor de hand ligt.Het ding om te onthouden is dat niet alle films (of tv-programma's, wat dat betreft) op dezelfde manier zijn gemaakt. Lange, aanhoudende statische opnamen zijn duidelijk niet zo ingewikkeld als vechtscènes, maar tot op heden heeft Netflix die video's gecodeerd alsof ze hetzelfde zijn. Dat is waar Netflix senior onderzoekswetenschapper Ioannis Katsavounidis en een team van 10 binnenkomen. Ze hebben een manier bedacht om video's te coderen met de VP9-codec van Google, waar statische scènes en visueel eenvoudige video's (zoals bijvoorbeeld een aflevering van Bojack Horseman) het niet doen t vereisen net zoveel gegevens als complexe scènes.

'Je hebt niet zoveel bits nodig om high definition van 'Bojack' te krijgen als het om eenvoudige animatie gaat', legt Netflix VP van product Todd Yellin uit. 'We begonnen te kijken naar de titel en hoe complex de beelden waren en hoeveel bits we nodig zouden hebben voor high definition en standard definition. En we waren in staat om 'Bojack' te nemen en het aantal bits dat we zouden doen voor een HD-stream of een SD-stream aanzienlijk te verminderen.'

Om een ​​lang verhaal kort te maken: je mobiele Netflix-wachtrij zal er beter uitzien en je dataverbruik zou kleiner moeten zijn. Het geheel klinkt bedrieglijk eenvoudig, en dat is het ook. Alleen al het begrijpen van de basisprincipes van hoe het kijken naar video's op Netflix werkt, vereist ook veel jongleren, maar het is vooral achter de schermen.

Naarmate de bandbreedte van uw netwerk fluctueert, schakelt u van de ene codering van een video naar de andere, soms zelfs zonder het te weten. Katsavounidis zegt dat een film of een televisieprogramma gemiddeld tien verschillende coderingen heeft -- over het algemeen, als je iets in hoge kwaliteit begint te kijken, kom je niet tegen een stream van lagere kwaliteit aan, tenzij je netwerk echt een hit krijgt.

Met dit slimme nieuwe coderingsschema zie je misschien niet zoveel van die schakelaars tussen verschillende versies van dezelfde video, en die video zou er beter uit moeten zien om op te starten. Dit is echter het echte probleem: hoe schaal je dat op om met de hele bibliotheek van Netflix te werken?

'We proberen het zo automatisch mogelijk te maken,' merkte Yellin op. In dit geval ontwikkelde Netflix een algoritme voor machinaal leren en gebruikte het onderzoek van twee universiteiten die honderden mensen onderzochten om een ​​algemeen begrip te krijgen van hoe kwaliteitsvideo eruitziet. Die algoritmen hebben rekening gehouden met dat model en zullen worden gebruikt om te bepalen hoe elk van de video's in de Netflix-bibliotheek is gecodeerd. Als alles goed gaat, merk je de verandering niet eens (behalve misschien op je telefoonrekening). Natuurlijk is er waarde in dit soort on-the-fly kwaliteitscontrole op desktops en ook op tv's, maar dat zal waarschijnlijk goed starten nadat Netflix voor mobiel zijn grote upgrade krijgt.

Die volgorde van bewerkingen lijkt een beetje achterlijk, maar er moet wat extra verfijning van het kwaliteitsmodel plaatsvinden - je zou geen film willen zien die is geoptimaliseerd voor een telefoon in je thuisbioscoop. Hoe dan ook, voor een bedrijf dat zijn succes op grote schermen vond, is het duidelijk dat de weg naar verdere groei in kleine schermen ligt.

Klik hier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws van MWC 2017.

Aanbevolen verhalen

Dolby Vision HDR is exclusief voor de LG G6, maar voor hoe lang?

We hebben tot nu toe alleen echt HDR gezien op tv's en Blu-ray-spelers vanwege hardwarebeperkingen.

Audio van uw pc naar een Sonos-speler streamen

De Sonos mediacontroller-app op Windows is bijna perfect, maar heeft wel beperkingen. Het heeft bijvoorbeeld een vervelende limiet van 65.000 nummers, en ondanks een overvloed aan streamingdiensten, kun je dingen als YouTube en sportevenementen niet streamen.

Wat is er op tv: 'Planet Earth II', 'Chef's Table' en 'The Good Fight'

Ook: 'Doctor Strange', 'Arrival' op 4K Blu-ray, 'Halo Wars 2' en 'Humans.'

20 gekke nieuwe dingen die we over Snap hebben geleerd

De maker van Snapchat, met een geschatte waarde van meer dan $ 20 miljard, onthulde zijn innerlijke werking voor zijn IPO.

Alles komt in februari naar Netflix

Als voornemens langs de weg zijn gevallen, dan is er inspiratie te vinden vanaf je bank.