NASA ontdekt ruimtevaartuig dat al 8 jaar wordt vermist

De ruimte is enorm, dus als een stukje menselijke technologie buiten de atmosfeer van de aarde verdwijnt, is het erg moeilijk om het terug te vinden. En die taak wordt vooral moeilijk als het object erg klein is en geen enkel signaal afgeeft.

In oktober 2008 lanceerde de Indian Space Research Organization (ISRO) zijn eerste maansonde genaamd Chandrayaan-1. Het kwam in november 2008 met succes in een baan om de maan, maar in augustus 2009 begon het mis te gaan. Er kwamen technische problemen aan de oppervlakte, waaronder sensoren die faalden en thermische afscherming die niet goed werkte. Op 29 augustus 2009 werd het contact verbroken.Chandrayaan-1 bleef verloren tot nu toe, zo'n acht jaar later, en ISRO moet NASA bedanken voor het opnieuw vinden. NASA ontdekte Chandrayaan-1 die een baan om de maan hield op 124 mijl boven het oppervlak met behulp van een nieuwe technologische toepassing van interplanetaire radar, ontwikkeld door NASA's Jet Propulsion Laboratory.

NASA heeft feitelijk twee ruimtevaartuigen gelokaliseerd met behulp van deze nieuwe techniek en grondradar. De eerste was de eigen Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), die gemakkelijk te vinden was omdat de navigators van de missie klaar stonden met nauwkeurige baangegevens. Voor Chandrayaan-1 was het echter een veel moeilijkere taak.

Verwant

  • NASA financiert 133 projecten ter ondersteuning van verkenning van de diepe ruimteNASA financiert 133 projecten ter ondersteuning van verkenning van de diepe ruimte

De uitdaging van Chandrayaan-1 was dat niemand wist waar het was gekoppeld aan het feit dat dit een zeer kleine kubusvormige ruimtesonde is van slechts 1,5 meter breed. NASA's wetenschappers keken naar de maan vanaf de aarde (op een afstand van 237.000 mijl) en probeerden deze kleine specificatie van een object te vinden.

Chandrayaan-1 werd gelokaliseerd met behulp van NASA's Goldstone Deep Space Communications Complex in Californië en een straal microgolven. De teruggekaatste radarecho's werden opgevangen door de Green Bank Telescope in West Virginia. De enige aanwijzing die ze moesten volgen was de laatst bekende baan van het ruimtevaartuig uit 2009, wat een polaire baan was, dus de straal was gericht op de noordpool van de maan in de hoop dat het ruimtevaartuig zou passeren. En ja hoor, dat deed het, en meerdere detecties gedurende een periode van drie maanden stelden NASA in staat te bevestigen dat het object zeker Chandrayaan-1 is.

Het is te hopen dat deze nieuwe methode van objectdetectie met behulp van meerdere grondradarantennes in de toekomst goed kan worden gebruikt. Het radarsysteem kan niet alleen zeer kleine ruimtevaartuigen detecteren, maar kan ook de maan in kaart brengen voordat robots of zelfs mensen daar opnieuw komen.

Aanbevolen verhalen

Nieuw NASA-budget richt zich bijna uitsluitend op ruimte

Het bureau krijgt meer geld, maar de toekomst van aardwetenschappelijke programma's is twijfelachtig.

Rapport: iPhone 8 weggooien Lightning-poort, gebruikt gebogen display

Het wordt naar verwachting in 2017 gelanceerd als een 10-jarig jubileumeditie voor $ 1.000.

Wat te doen als Safari, Camera, FaceTime of de App Store ontbreken op uw startscherm

Als een app niet op uw startscherm verschijnt, heeft u deze mogelijk verwijderd. Maar als een vooraf gebundelde app is zoekgeraakt, kunnen er een paar oorzaken zijn. Hier leest u hoe u standaard-apps kunt herstellen die op uw apparaat ontbreken.

Geek Trivia: Het New Horizons-ruimtevaartuig heeft vertrekken van welke twee Amerikaanse staten aan boord?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!