NASA kiest 10 smallsat-missies om het zonnestelsel te verkennen

Getty Images/Science Photo Libra

Voor sommige missies is geen groot ruimtevaartuig nodig. Neem bijvoorbeeld deze 10 projecten in het kader van NASA's Planetary Science Deep Space SmallSat Studies (PSDS3)-programma. Het bureau koos 10 projecten uit PSDS3 om missieconcepten te ontwikkelen die kleine satellieten gebruiken om verschillende hemellichamen in het zonnestelsel te bestuderen. NASA kende de projecten in totaal $ 3,6 miljoen toe om hun conceptplanning op gang te brengen, maar het zal enige tijd duren voordat ze klaar zijn om op te stijgen. Kleine satellieten zijn ruimtevaartuigen die minder dan 400 pond wegen en zo groot kunnen zijn als een koelkast of zo klein als een enkele CubeSat-eenheid van 4 kubieke inch.

Twee van de projecten richten zich op Venus. Het ene team is van plan een sonde van 66 pond te bouwen om edelgassen en hun isotopen te meten, terwijl het andere een 12-eenheid CubeSat wil gebruiken om de ultraviolette absorptie en nachtgloedemissies in de atmosfeer te meten. Een team van het Smithsonian Astrophysical Observatory wil een CubeSat van 12 eenheden sturen om de elementaire samenstelling van de maan in kaart te brengen. Een andere groep van NASA's Goddard Space Flight Center is van plan om zelf een 12-eenheid CubeSat te lanceren om de maanwaterstofcyclus te onderzoeken.Een team van de Johns Hopkins University wil een kleine satelliet met een inzetbare seismometer naar een asteroïde sturen en zowel het oppervlak als de binnenstructuur verkennen. Ondertussen wil een team van Lockheed Martin een constellatie van 6-eenheid CubeSats samenstellen om de fysieke structuur van asteroïden te beoordelen.

Purdue University is van plan een CubeSat met 12 eenheden te bouwen die foto's met een hoge resolutie kan maken en de samenstelling van het oppervlaktemateriaal van de Marsmanen Phobos en Deimos kan bestuderen. Anthony Colaprete van NASA Ames wil een CubeSat van 24 eenheden naar de rode planeet sturen om de dagelijkse klimaatvariabiliteit te begrijpen. Het team van Hampton University wil een sonde naar Uranus sturen om de atmosfeer te bestuderen. Ten slotte wil een groep van het Southwest Research Institute een kleine satelliet gebruiken om de magnetosfeer van Jupiter te verkennen.

Deze smallsats zouden in de toekomst voorlopige gegevens kunnen opleveren die nodig zijn voor veel grotere projecten. Ze zijn ook niet zo duur om te lanceren, omdat ze meestal worden geladen als hulpladingen. Jim Green, directeur van de Planetary Science Division op het NASA-hoofdkwartier in Washington, legt uit:

'Deze kleine maar machtige satellieten hebben de potentie om transformationele wetenschap mogelijk te maken. Ze zullen waardevolle informatie verschaffen om te helpen bij het plannen van toekomstige Announcements of Opportunity, en om NASA's ontwikkeling van kleine ruimtevaartuigtechnologieën voor wetenschappelijk onderzoek in de diepe ruimte te begeleiden.'

Aanbevolen verhalen

Windows 10 gebruiken in tabletmodus

Windows 10 kan werken in tabletmodus of desktopmodus, ongeacht het type apparaat dat u heeft. Wat is het verschil en hoe wissel je van de een naar de ander?

Nieuw NASA-budget richt zich bijna uitsluitend op ruimte

Het bureau krijgt meer geld, maar de toekomst van aardwetenschappelijke programma's is twijfelachtig.

NASA kondigt twee nieuwe missies aan om het vroege zonnestelsel te bestuderen

Lucy en Psyche gaan op zoek naar geschiedenis in metalen asteroïden.