NASA bereidt zich voor om de zon te 'raken' met Parker Solar Probe

Er worden plannen gemaakt om de komende tien jaar mensen naar Mars te brengen, maar NASA heeft ook een veel grotere onderneming in het oog: het aanraken van de zon (een soort van).

De Parker Solar Probe van het ruimteagentschap zal volgende zomer de aarde verlaten en zich een weg banen naar de atmosfeer van de zon, de corona, op ongeveer 6,4 miljoen mijl van het oppervlak. Hoewel dat niet precies de zon 'raakt', legt NASA uit, is het meer dan zeven keer dichterbij dan enig ruimtevaartuig ooit is geweest, en hopelijk zal het helpen bij het beantwoorden van belangrijke vragen die wetenschappers al lang over de zon hebben.'Deze vragen zijn zo simpel', zei Nicola Fox, missieprojectwetenschapper aan het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, tijdens een evenement op woensdag in Chicago. 'Whoe is de corona heter dan het oppervlak van de zon? Dat tart de natuurwetten. Het is als water dat bergopwaarts stroomt; het zou niet moeten gebeuren. Waarom krijgt de zonneatmosfeer in dit gebied plotseling zo veel energie dat hij aan de aantrekkingskracht van de zon ontsnapt en alle planeten baadt?'

NASA verwacht ook informatie te verzamelen die 'stellen ons in staat om beter te voorspellen hoe de omgeving van onze aarde op de zon reageert [en] het ruimteweer beter te voorspellen', zei Fox.

Het evenement van vandaag was ter ere van astrofysicus Eugene Parker, een pionier op het gebied van zonnewindonderzoek. Wanneer hij volgende zomer opstijgt vanaf NASA's Kennedy Space Center, zal de zonnesonde de naam van Parker dragen, zo heeft NASA vandaag aangekondigd, de eerste keer dat het bureau een ruimtevaartuig heeft genoemd naar iemand die nog leeft.

'De zonnesonde gaat naar een gebied in de ruimte dat nog nooit eerder is verkend', zei Parker in een verklaring. 'Het is heel spannend dat we eindelijk gaan kijken. Men zou graag wat meer gedetailleerde metingen willen hebben van wat er in de zonnewind gebeurt. Ik weet zeker dat er enkele verrassingen zullen zijn. Die zijn er altijd.'

Op dit moment is het Solar Probe-team bezig met het bouwen en testen van het ruimtevaartuig. Verschillende instrumenten zijn al geïntegreerd en de meeste zouden tegen het einde van de zomer moeten worden bevestigd, zei Fox. Tegen het einde van het jaar zal hij verhuizen naar het Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland, waar de sonde aan de tand zal voelen en ervoor zal zorgen dat hij bestand is tegen het soort hitte dat hij zal tegenkomen in de corona van de zon. Het zal dan verhuizen naar het Kennedy Space Center in Florida.

Die verzengende temperaturen zijn de belangrijkste reden waarom het zo lang duurt voordat dit soort missies van de grond komen. Toen Parker bijna 60 jaar geleden met zijn onderzoek begon, 'bestonden de materialen niet om ons in staat te stellen het te doen', zei Fox.

Verwant

  • Eerste zonnepaneelweg ter wereld geopend in Frankrijk Eerste zonnepaneelweg ter wereld geopend in Frankrijk

Nu heeft het team hitteschilden gemaakt die de hitte van de zon grotendeels aankunnen. De temperaturen van de corona kunnen oplopen tot een paar miljoen graden Fahrenheit, en hoewel de Parker Solar Probe niet zo dichtbij zal komen, zal de corona nog steeds ongeveer 2500 graden Fahrenheit zijn. Met het hitteschild zullen de instrumenten die in de schaduw zijn weggestopt echter op kamertemperatuur zijn, aldus Fox.

De sonde zal ook met zeer koude temperaturen te maken krijgen, aangezien hij de zwaartekracht van Venus gebruikt gedurende zeven rondvluchten gedurende bijna zeven jaar om zijn baan geleidelijk dichter bij de zon te brengen. 'Iets krijgen dat dat soort dingen kan weerstaan, is echt revolutionair', zei Fox.

Het startvenster is momenteel ingesteld op 31 juli - 19 augustus 2018.

Aanbevolen verhalen

Warby Parker heeft een app die thuis je ogen controleert

De nieuwe app van Warby Parker helpt je een nieuwe bril te krijgen met een geldig voorschrift zonder de deur uit te hoeven.

Buzz Aldrin vertelt NASA om ISS te stoppen

In plaats van ISS wil Aldrin een basis op de maan en 'fietsers' die vracht en mensen vervoeren die kunnen worden opgeschaald voor reizen naar Mars.

Google bereidt een 4K-settopbox voor glasvezelwoningen voor

Het apparaat heeft de FCC gewist met betere wifi-mogelijkheden.

Pokemon Sun & Pokemon Moon onthuld

'Drie dingen kunnen niet lang verborgen blijven: de zon, de maan en de waarheid.' –Buddha We hebben een opwindende nieuwe waarheid ontvangen van Nintendo en de Poké...