MWC 2017 liet ons de kracht van nostalgie zien

Millennials herkennen de Nokia 3310 misschien van de 'Indestructible Nokia'-meme, maar wij, oudere mensen, zullen het zich waarschijnlijk herinneren als de eerste mobiele telefoon die we ooit hebben gebruikt. Hier op MWC 2017 heeft Nokia het iconische toestel nieuw leven ingeblazen, met een 2-inch kleurenscherm, een 'slim' besturingssysteem en een 2-megapixelcamera. Ja, die specificaties zijn afschuwelijk in deze generatie, maar dankzij de kracht van nostalgie kon het niemand iets schelen.

Inderdaad, de Nokia 3310 is het grootste, meest gehypte nieuws van MWC2017. En het is niet de enige old-school, throwback-gadget die hier op de show wordt gelanceerd. Bedrijven kijken duidelijk naar het verleden voor inspiratie en profiteren van uw liefde voor de goede oude tijd.

mwc-2017-toonde-ons-de-kracht-van-nostalgie foto 1Een ander nieuw leven ingeblazen merk dat de aandacht van oude fans trok, was BlackBerry. Na te hebben aangekondigd dat het geen telefoons meer zou maken, besloot het bedrijf zijn naam en software in licentie te geven aan de Chinese elektronicafabrikant TCL. Tijdens de show onthulde TCL officieel de KEYone, die het fysieke BlackBerry-toetsenbord bevat waar fans dol op zijn, evenals een reeks beveiligings- en communicatiesoftware waar het merk bekend om staat. De knoppen op de nieuwe handset voelen comfortabel aan om op te typen, en het kan een beetje wennen zijn om opnieuw te leren, maar ze voelen bijna precies hetzelfde aan als die op oudere modellen.

Samsung besloot ook een trendy aankondiging te doen door samen te werken met de Duitse potloodmaker Staedtler om een ​​old-school versie van zijn S Pen-stylus te produceren. De nieuwe pen lijkt op het klassieke Noris HB-potlood van Staedtler, maar dan in meer gedempte kleuren. In tegenstelling tot het origineel van Samsung heeft de nieuwe stylus geen knop aan de zijkant om Air Command te activeren, maar het vertrouwde ontwerp zal velen van ons herinneren aan onze kindertijd.

Het is natuurlijk niet nieuw om te profiteren van nostalgie. De entertainmentindustrie doet het altijd al met reboot na reboot van populaire franchises. Het is ook niet eens een nieuwe trend in technologie. Vorig jaar liet Motorola het lijken alsof het de originele RAZR-flip-handset terugbracht. Helaas bleek het slechts een truc te zijn om mensen naar de Moto X-livestream te laten kijken.

In tegenstelling tot die marketingstunt, zijn de producten op MWC echt en zullen ze binnenkort in de uitverkoop gaan. Nokia's 3310-revival lijkt ook goed doordacht te zijn, omdat het de favoriete functies van fans benadrukt, zoals een lange batterijduur, een duurzame behuizing en het T-9-toetsenbord. Je kunt er zelfs Snake op spelen, zij het een full-color remaster die niet zo leuk is als de zwart-witklassieker.

mwc-2017-toonde-ons-de-kracht-van-nostalgie foto 2

Maar waarom doen bedrijven dit? De smartphone-industrie stagneert en fabrikanten worstelen duidelijk met het bedenken van nieuwe manieren om zich te onderscheiden. Kijk wat LG en Huawei aan het doen zijn: de een stapt over op een bizarre nieuwe schermverhouding, de ander wendt zich tot Pantone's iconische kleurselectie om op te vallen. Die functies zijn vrijwel zinloos - ze prikkelen niet of veranderen de smartphone-ervaring op een serieuze manier. Het terugbrengen van een geliefd telefoonmodel of een populaire functie is misschien een (goedkope en betrouwbare) manier om een ​​hype te genereren.

Misschien is het beste van alle nieuwe-oude technologie die op MWC wordt getoond, hoe ze de technologie van vandaag hebben vermengd met de goede dingen die we ons herinneren uit het verleden. De nieuwe Nokia 3310 ziet er bijna identiek uit aan het origineel, behalve dat hij is afgevallen en nu verkrijgbaar is in een aantal felle kleuren. Het toetsenbord van de BlackBerry is veerkrachtig en maakt typen gemakkelijk, maar het voegt ook handige nieuwe functies toe, zoals 52 sneltoetsen een touchpad.

Het succes van de Nokia 3310, in ieder geval in het genereren van hype, zal andere tech-titanen zeker aansporen om het te evenaren. Dat betekent dat we meer ouderwetse gadgets uit de dood kunnen zien terugkeren met nieuwe, bijgewerkte specificaties. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben al enthousiast over #nostalgia #oldschool #throwback tech. Tijd om mijn faxapparaat weer aan te sluiten en mijn pager uit te graven.

Klik hier voor het laatste nieuws van MWC 2017.

Aanbevolen verhalen

De coolste zakelijke technologie op MWC 2017

Je kunt overal een steen op MWC gooien en een of andere geavanceerde zakelijke technologie raken. Dit zijn de meest in het oog springende vondsten van dit jaar.

DNP - BioLite verdubbelt de verlichting en stroomfuncties voor 2017

Het doel is om langer opgeladen te blijven, terwijl de nacht verlicht wordt.

Dit heb je gemist van de MWC 2017-persevenementen

Een demonstrant, twee Pantone-kleuren en een 3310.

Nostalgische uitstapjes naar videogames - Galaxian

Mijn eerste ervaring met echte arcadespellen was op de kermis. Ik ben opgegroeid in een klein marktstadje in Hertfordshire in het Verenigd Koninkrijk en elk jaar is Stanley Thurston's fa ...