MP3-formaat dood, maar niet verdwenen

Een Duitse stichting die eigenaar is van het patent voor het MP3-audiobestandsformaat heeft onlangs aangekondigd dat het zou stoppen met het verlenen van licenties, wat ongeveer zo dicht bij een officieel doodvonnis in de technische wereld komt als het komt.

Maar veroudering is een langzame ziekte en de MP3 zal nog een tijdje voortleven. Het hielp de muziek rippende subcultuur op middelbare scholen en middelbare scholen in het hele land in de jaren negentig inluiden, en de enorme collecties digitale albums die veel mensen hebben verzameld - en soms illegaal online gedeeld - gaan nergens heen.Maar de beslissing van het Fraunhofer Institute for Integrated Circuits om zijn licentieprogramma te beëindigen, is nog steeds opmerkelijk als een erkenning dat MP3's, zoals veel van de Pentium III-processors die ze voor het eerst hebben gecodeerd, relikwieën zijn.

Vanaf 23 april geeft Fraunhofer geen licenties meer af voor bepaalde MP3-gerelateerde patenten, waarschijnlijk als gevolg van een daling van de vraag dankzij de verspreiding van andere coderingsformaten zoals Advanced Audio Coding (AAC). Bernhard Grill, een Fraunhofer-directeur en een van de opdrachtgevers bij de ontwikkeling van de MP3, vertelde NPR dat AAC nu de 'de facto standaard is voor het downloaden van muziek en video's op mobiele telefoons'.

Verwant

  • De beste oortelefoons (oortelefoons) van 2017 De beste oortelefoons (oortelefoons) van 2017

En het zijn die mobiele telefoons (smartphones, om precies te zijn) die aantoonbaar een grotere verantwoordelijkheid dragen voor de ondergang van de MP3 dan de inferieure geluidskwaliteit. Met de opkomst van Spotify, mobiele telefoonabonnementen met onbeperkte data en diensten zoals Binge On van T-Mobile, maakt het veel muziekluisteraars niet langer uit hoe hun muziek is gecodeerd, omdat ze vrijwel elk nummer kunnen streamen dat ze willen voor een vast maandelijks bedrag.

Het is dus vooral de taak van audiofielen die hun hele cd-verzameling (of, wat dat betreft, hun vinylcollectie) nog niet hebben geript om de MP3-fakkel voort te zetten, en zelfs zij zullen waarschijnlijk niet voor MP3's kiezen voor toekomstige rips, gezien de verspreiding van betere coderingsopties.

Om het einde van de heerschappij van MP3 met een beetje nostalgie te herdenken, bekijk je onze Top 10 kooptips voor mp3- en digitale muziekspelers en 10 raarste mp3-spelers ooit.

Aanbevolen verhalen

Hulu Live TV heeft het potentieel voor grootsheid, maar het is moeilijk te verkopen

Hulu's Live TV-service heeft veel te bieden, maar wat maakt het uit zonder 'The Walking Dead'- en Viacom-kanalen?

Pepe de Kikker is dood, maar dat zal 4chan niet stoppen

De maker van Pepe de Kikker heeft geprobeerd zijn creatie te doden, maar het internet heeft waarschijnlijk andere ideeën.

We hebben een verzamelbare Doritos-tas vernietigd om bij de verborgen MP3-speler te komen

Dit is waarschijnlijk de slechtste manier om de 'Guardians of the Galaxy Vol. 2' geluidsband.

Fujifilm stelt middenformaat GFX 50S-prijzen vast, lanceert X-T20 en X100F

De eerste poging van het bedrijf op het digitale mediumformaat komt eind februari aan.

Koop je fysieke media of ga je voor digitaal?

Koop je fysieke media of ga je voor digitaal? In ons huis hebben we langzaamaan een bibliotheek opgebouwd met Mickey Mouse-aankopen op iTunes voor de kleine. Zullen ze er zijn als hij opgroeit?