Moet u uw wachtwoorden regelmatig wijzigen?

moet-je-je-wachtwoorden-regelmatig-veranderen foto 1

Regelmatig uw wachtwoorden wijzigen is een veelvoorkomend wachtwoordadvies, maar het is niet per se een goed advies. U moet niet de moeite nemen om de meeste wachtwoorden regelmatig te wijzigen - het moedigt u aan om zwakkere wachtwoorden te gebruiken en verspilt uw tijd.

Ja, er zijn situaties waarin u uw wachtwoorden regelmatig wilt wijzigen. Maar dat zal waarschijnlijk eerder uitzondering dan regel zijn. Typische computergebruikers vertellen dat ze hun wachtwoord regelmatig moeten wijzigen, is een vergissing.De theorie van regelmatige wachtwoordwijzigingen

Regelmatige wachtwoordwijzigingen zijn in theorie een goed idee, omdat ze ervoor zorgen dat iemand uw wachtwoord niet kan verkrijgen en het gedurende een langere periode kan gebruiken om u te bespioneren.

Als iemand bijvoorbeeld uw e-mailwachtwoord heeft gekregen, kan deze regelmatig inloggen op uw e-mailaccount en uw communicatie volgen. Als iemand uw wachtwoord voor internetbankieren heeft verkregen, kunnen ze uw transacties bekijken of binnen enkele maanden terugkomen en proberen geld over te schrijven naar hun eigen rekeningen. Als iemand uw Facebook-wachtwoord heeft verkregen, kunnen ze inloggen als u en uw privécommunicatie volgen.

In theorie zal het regelmatig wijzigen van uw wachtwoorden - misschien om de paar maanden - dit helpen voorkomen. Zelfs als iemand uw wachtwoord heeft verkregen, hebben ze maar een paar maanden om hun toegang voor snode doeleinden te gebruiken.

moet-je-je-wachtwoorden-regelmatig-veranderen foto 2

De nadelen

Wachtwoordwijzigingen moeten niet in een vacuüm worden beschouwd. Als mensen oneindig veel tijd en een perfect geheugen hadden, zou het een goed idee zijn om regelmatig wachtwoorden te wijzigen. In werkelijkheid is het veranderen van wachtwoorden een last voor mensen.

Als u uw wachtwoord regelmatig wijzigt, wordt het moeilijker om goede wachtwoorden te onthouden. In plaats van een sterk wachtwoord te maken en dit in het geheugen vast te leggen, moet u proberen om de paar maanden een nieuw wachtwoord te onthouden. Gebruikers die hun wachtwoord regelmatig moeten wijzigen door een computersysteem, kunnen uiteindelijk een nummer toevoegen - dus kunnen ze wachtwoord1, wachtwoord2, enzovoort gebruiken.

Het is al moeilijk genoeg om uw wachtwoord regelmatig te wijzigen voor één account en elke keer uw nieuwe wachtwoord te onthouden. Maar we hebben allemaal veel wachtwoorden. Stelt u zich eens voor dat u uw wachtwoord regelmatig moet wijzigen en voortdurend unieke, sterke wachtwoorden moet onthouden voor een groot aantal services.

Het is eigenlijk al onmogelijk om voor elke website sterke, unieke wachtwoorden te kiezen en te onthouden - daarom raden we aan om een ​​wachtwoordbeheerder zoals LastPass of KeePass te gebruiken. Als u uw wachtwoord om de paar maanden wijzigt, zult u waarschijnlijk zwakkere wachtwoorden gebruiken en deze opnieuw gebruiken op meerdere websites. Het is veel belangrijker om overal sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken dan om je wachtwoord regelmatig te wijzigen.

moet-je-je-wachtwoorden-regelmatig-veranderen foto 3

Waarom het wijzigen van wachtwoorden niet per se helpt

Het regelmatig wijzigen van uw wachtwoord zal niet zoveel helpen als u zou denken. Als een aanvaller toegang krijgt tot uw accounts, zullen ze hun toegang hoogstwaarschijnlijk gebruiken om meteen schade aan te richten. Als ze toegang krijgen tot uw online bankrekening, loggen ze in en proberen ze geld over te maken in plaats van te wachten. Als ze toegang krijgen tot een online winkelaccount, loggen ze in en proberen ze producten te bestellen met uw opgeslagen creditcardgegevens. Als ze toegang krijgen tot uw e-mail, zullen ze deze waarschijnlijk gebruiken voor spam en phishing, of proberen ze daarmee wachtwoorden op andere sites opnieuw in te stellen. als ze toegang krijgen tot je Facebook-account, zullen ze waarschijnlijk onmiddellijk proberen je vrienden te spammen of op te lichten.

Typische aanvallers zullen uw wachtwoorden niet voor een langere periode vasthouden en op u snuffelen. Dat is niet winstgevend - en aanvallers zijn alleen maar uit op winst. U merkt het als iemand toegang krijgt tot uw rekeningen.

Het regelmatig wijzigen van uw wachtwoord is ook essentieel als u overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, omdat uw wachtwoord waarschijnlijk constant wordt gelekt wanneer een van de services die u gebruikt, wordt gecompromitteerd. In plaats van dat ene wachtwoord regelmatig te veranderen, moet u het echte probleem hier oplossen en overal unieke wachtwoorden gebruiken.

moet-je-je-wachtwoorden-regelmatig-veranderen foto 4

Wanneer u wachtwoorden wilt wijzigen

Het wijzigen van wachtwoorden kan helpen als iemand die geen traditionele aanvaller is, toegang heeft tot uw account. Stel dat u uw Netflix-inloggegevens hebt gedeeld met een ex - u wilt uw wachtwoord wijzigen zodat ze uw account niet voor altijd kunnen gebruiken. Of laten we zeggen dat iemand in uw omgeving toegang heeft gekregen tot uw e-mail- of Facebook-wachtwoord en uw wachtwoord heeft gebruikt om u te bespioneren. Wanneer u uw wachtwoorden wijzigt, voorkomt u in de eerste plaats dit soort accounts delen en snuffelen, niet voorkomen dat iemand aan de andere kant van de wereld toegang krijgt.

Regelmatige wachtwoordwijzigingen kunnen ook waardevol zijn voor sommige werksystemen, maar ze moeten met aandacht worden gebruikt. IT-beheerders zouden gebruikers niet moeten dwingen hun wachtwoorden constant te wijzigen, tenzij daar een goede reden voor is: gebruikers zullen gewoon zwakke wachtwoorden gaan gebruiken, wachtwoorden opschrijven of zelfs heen en weer schakelen tussen twee favoriete wachtwoorden.

Wachtwoordwijzigingen als reactie op specifieke gebeurtenissen zijn natuurlijk een goede zaak. Het is een goed idee om uw wachtwoorden te wijzigen op websites die kwetsbaar waren voor Heartbleed, maar deze nu hebben gepatcht. Het is ook een goed idee om uw wachtwoord te wijzigen nadat de wachtwoorddatabase van een website is gestolen.

Als u wachtwoorden voor verschillende websites hergebruikt, is het een goed idee om uw wachtwoord op al die sites te wijzigen als een van die sites is gehackt. Maar dit is het slechtste wat je kunt doen - de echte oplossing hier is het gebruik van unieke wachtwoorden, en niet constant je gedeelde wachtwoord in een nieuw wachtwoord veranderen voor alle services die je gebruikt.

moet-je-je-wachtwoorden-regelmatig-veranderen foto 5

Focus op nuttig advies

Het probleem met het adviseren van mensen om hun wachtwoord regelmatig te wijzigen, is dat het zo'n afleidend advies is. Overal sterke, unieke wachtwoorden gebruiken is al een bijna onmogelijk advies als u geen wachtwoordbeheerder gebruikt om ze voor u te onthouden. Twee-factor-authenticatie is ook handig omdat het kan voorkomen dat uw accounts worden geopend, zelfs als iemand uw wachtwoorden steelt. In plaats van mensen te vertellen dat ze hun wachtwoord regelmatig moeten wijzigen, zouden we nuttig advies moeten geven, zoals overal unieke wachtwoorden gebruiken - iets wat de meeste mensen momenteel niet doen.

Dit is niet het enige advies waar we het niet mee eens zijn. Voor de meeste thuisgebruikers is het opschrijven van een aantal wachtwoorden eigenlijk geen slecht idee - het is absoluut beter dan overal hetzelfde wachtwoord opnieuw te gebruiken.


We zijn niet de enigen die adviseren tegen regelmatige, willekeurige wachtwoordwijzigingen. Beveiligingsexpert Bruce Schneier heeft geschreven waarom het regelmatig wijzigen van wachtwoorden geen goed advies is, terwijl Microsoft Research ook heeft geconcludeerd dat het regelmatig wijzigen van wachtwoorden tijdverspilling is. Ja, er zijn situaties waarin u dit misschien wilt doen, maar het doorgeven van advies, zoals het veranderen van uw wachtwoorden om de drie maanden aan typische computergebruikers, doet meer kwaad dan goed.

Image Credit: rochelle hartman op Flickr, Lulu Hoeller op Flickr, Joanna Poe op Flickr, snoopsmaus op Flickr, medithIT op Flickr

Meer verhalen

Hoe reset je de toewijzing van een toetsenbord nadat een aprilgrap het heeft verwoest?

Een paar onschuldige grappen tussen vrienden is één ding, maar wat doe je als je het slachtoffer bent van een grap die de key mapping voor je toetsenbord verandert in een compleet treinwrak? De SuperUser Q&A-post van vandaag bevat de antwoorden die een gefrustreerde lezer nodig heeft om zijn toetsenbordproblemen op te lossen.

Hoe de microfoonknop van uw iPhone-toetsenbord te verwijderen

De dicteerknop op het iOS-toetsenbord bevindt zich op zowat de slechtste plaats die je je kunt voorstellen. Vooral op de iPhone is het moeilijk om op de spatiebalk te drukken zonder per ongeluk te beginnen met dicteren. Als u dicteren niet gebruikt, kunt u de microfoonknop verwijderen door dicteren volledig uit te schakelen.

Zijn goedkope Android-telefoons de moeite waard?

Goedkope Android-telefoons worden snel gemeengoed - voor slechts $ 99 kun je een betrouwbaar, aanvankelijk indrukwekkend toestel krijgen dat je naar een heleboel verschillende providers kunt brengen. Hoewel deze goedkope apparaten zeker aantrekkelijk zijn, moet je jezelf afvragen: is het het echt waard?

Een lijst maken van uw geïnstalleerde programma's op Windows

Het opnieuw installeren van Windows is een goede manier om ernstige problemen met uw computer op te lossen, of gewoon om een ​​nieuwe lei te krijgen. Maar voordat u Windows opnieuw installeert, moet u een lijst maken met programma's die u momenteel op uw pc hebt geïnstalleerd, zodat u weet wat u opnieuw wilt installeren op het nieuwe systeem.

Hoe de Belkin WeMo Switch in te stellen

De Belkin WeMo Switch kan van vrijwel elk gewoon apparaat een slim apparaat maken. Sluit hem gewoon aan en bedien hem vanaf elke locatie. Hier leest u hoe u het instelt.

Geek Trivia: Het diepste meer in de Verenigde Staten is?

Denk je het antwoord te weten? Klik door om te zien of je gelijk hebt!

Vergrendelde bestanden verwijderen, verplaatsen of hernoemen in Windows

Windows staat niet toe dat u bestanden wijzigt die geopende programma's hebben vergrendeld. als u een bestand probeert te verwijderen en een bericht ziet dat het in een programma is geopend, moet u het bestand ontgrendelen (of het programma sluiten).

Hoe de nieuwe multi-monitor taakbalk in Windows 8 of 10 te tweaken

Jarenlang hebben gebruikers zich afgevraagd waarom Microsoft de taakbalk in vredesnaam niet aanpasbaar en bruikbaar zou maken op meerdere monitoren. Gelukkig bevatten Windows 8 en 10 een nieuwe functie die het veel beter maakt. Hier is een snelle blik voor degenen die ze nog niet hebben gezien.

Android is open en iOS is gesloten - maar wat betekent dat voor u?

Als er iets is waar alles het over eens lijkt te zijn, is het dat Google's Android meer open is en dat Apple's iOS een meer gesloten besturingssysteem is. Dit is wat dat voor jou betekent.

Ruimte vrijmaken op een iPhone of iPad

iPads en iPhones hebben geen bestandssystemen die u kunt zien, maar er zijn nog steeds apps en bestanden die ruimte in beslag nemen. U kunt precies zien wat die beperkte ruimte in beslag neemt en deze vrijmaken.